De ce e Rusia marele castigator al acordului istoric pentru reducerea productiei de petrol

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 08:17
7195 citiri
De ce e Rusia marele castigator al acordului istoric pentru reducerea productiei de petrol
Foto: Arhiva Ziare.com

Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns saptamana trecuta la un acord istoric legat de reducerea productiei de "aur negru", iar Rusia va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestei masuri.

Ca urmare a intelegerii, cotatia titeiului pe bursele internationale a sarit imediat de pragul de 50 de dolari pe baril.

Iar tendinta de crestere ar putea sa ramana pe tot parcursul anului viitor, cand seful grupului rus Lukoil estimeaza ca va fi depasita suma de 60 de dolari pe baril.

Alti jucatori pe piata energetica sunt mai reticenti si sustin ca pretul petrolului nu se va duce in sus chiar atat de mult.

In orice caz, Rusia va beneficia mult de pe urma acordului OPEC si a scumpirii "aurului negru", arata OilPrice.com.

Andrey Kostin, seful celei mai mari banci rusesti, VTB, a precizat ca intelegerea privind reducerea productiei va conduce la cresterea pretului petrolului - caci piata nu va mai fi "inundata" de cantitati uriase din aceasta resursa, asa ca oferta va scadea si cererea va ramane constanta - dar si la aprecierea rublei, care urmeaza tendinta dictata de pretul petrolului.

Rusia scoate titei in cantitati impresionante

Dar nu e vorba numai de-atat. Rusia nu e un stat membru OPEC, dar a fost de acord sa se alature acordului organizatiei, vazuta de unii specialisti ca un cartel. Insa reducerea va fi una nesemnificativa.

Asta pentru ca productia de petrol a statului condus de Vladimir Putin a ajuns la un nivel record pentru era post-sovietica, de peste 11,2 milioane de barili pe zi. Iar o diminuare cu 300.000 de barili pe zi este, de fapt, un mizilic.

Insa Putin si-a jucat bine cartea. In cadrul negocierilor anterioare, membrii OPEC au transmis ca sunt de acord cu reducerea productiei de petrol, dar doar daca si alti jucatori mari ai industriei vor face la fel. A fost vorba in principal de Rusia, care acum s-a supus cererilor organizatiei, dar in asa fel incat sa nu-i dauneze aproape deloc.

Drept comparatie, Arabia Saudita - liderul OPEC - a inregistrat o productie de petrol de 10,6 milioane de barili/zi in noiembrie, cantitate care va fi redusa cu 486.000 de barili/zi pana la finalul anului.

Aliatii sai din regiune - inclusiv Irakul, Kuwaitul, Qatarul si Emiratele - au promis ca vor diminua productia, in total, cu 510.000 de barili/zi.

Pe de alta parte, Iranul - care abia a reusit sa reia exportul catre Occident - a primit permisiunea de a-si creste productia cu 107.000 de barili/zi, pana la 4 milioane de barili/zi.

De ce iese Rusia in castig

In aceste conditii, chiar daca Rusia isi va micsora productia de petrol cu cantitatea promisa, ea scoate din pamant aceeasi cantitate de "aur negru" ca pe vremea cand preturile erau semnificativ mai mici. Reamintim ca la inceputul lui 2016 cotatia titeiului a ajuns si sub 30 de dolari pe baril.

Iar acest lucru va permite companiilor de profil din Rusia sa faca profit.

Singura chestiune ce ar putea reprezenta o piedica e aprecierea rublei, care va majora costurile de extractie, insa ramane de vazut cat de mult va creste moneda ruseasca in perioada urmatoare.

Mai mult, Rusia si-a facut proiectul de buget pe 2017 avand ca scenariu de baza un pret al petrolului de 40 de dolari pe baril, potrivit economistului Natalia Orlova de la grupul bancar Alfa. Fiecare dolar in plus fata de acest prag ii aduce Rusiei un venit suplimentar de 2 miliarde de dolari.

Ceea ce e o veste foarte buna pentru buget, astfel ca e posibil ca deficitul sa nu treaca de 3% din PIB anul viitor, in cazul in care cheltuielile sunt tinute sub control.

Comparativ, Arabia Saudita are in prezent un deficit de 20% din PIB, la fel ca Irakul. Kuwaitul sta putin mai bine - 12% - in timp ce Emiratele ajung la 9%.

Asa ca e clar de ce Rusia va fi marele castigator de pe urma acordului OPEC: o productie mare si un pret ridicat al petrolului ii vor permite sa-si mareasca cota de piata la nivel global. Dar doar daca membrii organizatiei se tin de promisiune, caci acordul incheiat nu are caracter obligatoriu. In caz contrar, tara lui Vladimir Putin va trebui sa gaseasca o alta forma de a-si creste veniturile la buget sau va fi nevoita sa reduca si mai mult din cheltuieli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
#acord OPEC Rusia, #petrol Rusia , #petrol