De ce nu ar trebui sa investim in petrol

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 08:01
1780 citiri
De ce nu ar trebui sa investim in petrol
Foto: AFP

Evenimentele politice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au influentat mult piata petrolului, in ultimele luni, pretul atingand cel mai mare nivel din ultimii doi ani si jumatate, impactul cel mai mare avandu-l razboiul din Libia.

In speranta unor castiguri rapide, multi investitori se reped sa investeasca in aceasta piata, dominata, de altfel, de investitorii pe termen scurt.

Iata cateva motive pentru care nu ar trebui sa investiti in petrol, potrivit specialistilor Investopedia:

Furnizarea

Cresterea investitiilor in explorare si dezvoltare va conduce, in cele din urma, la un surplus de petrol pe piata, cred analistii. Chiar daca, in prezent, unele voci sustin ca niciodata oferta nu va fi de ajuns sa acopere cererea din partea tarilor emergente, pe masura ce si cererea se va mai diminua, acest lucru se va intampla.

Conjunctura

Pretul petrolului este extrem de sensibil la evenimentele zilei. Astfel, poate trece de la o extrema la alta intr-o perioada relativ scurta de timp, in functie de ceea ce se intampla in mediul politic si economic mondial.

Asteptari prea mari

Majoritatea investitorilor au asteptari foarte mari cu privire la randamentul investitiilor in petrol, precum si al altor marfuri. Potrivit unui sondaj efectuat de Barclays capital, 28 la suta din investitori se asteapta la un randament de 10 la suta in fiecare an, pe o perioada de cinci ani. Alti 60% spera la un randament cuprins intre 6 - 10% pe an, in aceeasi perioada.

Manipularea pietei

Desi nu exista dovezi clare, multe voci sustin ca piata petrolului poate fi manipulata de speculatori si alti jucatori mari. In ciuda reglementarilor impuse de guverne tocmai pentru a impiedica astfel de speculatii, ca si in cazul pietelor valutare, acestea continua sa existe.

Teorii investitionale slabe

Teoria care sustine investitiile in petrol si alte marfuri spune ca majorarea cererii din China si alte economii emergente va mentine pretul ridicat. Insa acest punct de vedere este fragil si prea simplu, potrivit specialistilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret petrol, #investitii petrol, #sfaturi investitii petrol , #petrol
Comentarii