Decizie istorica legata de Iran ce poate redesena harta energetica a lumii: Cum va fi afectata Romania

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 07:47
13346 citiri
Decizie istorica legata de Iran ce poate redesena harta energetica a lumii: Cum va fi afectata Romania
Foto: Hepta.ro

Ridicarea sanctiunilor internationale impuse Iranului de Occident ar putea avea consecinte asupra Romaniei, in special in domeniul energetic si in ceea ce priveste comertul.

Printre cele mai importante efecte ale acestei masuri se numara faptul ca firmele din aceasta tara vor primi din nou acces la conturile din strainatate, unde au aproximativ 100 de miliarde de dolari. Totodata, Iranul va putea sa-si vanda petrolul pe piata internationala.

Moment istoric: Sanctiunile economice impuse Iranului de Occident au fost ridicate

Ridicarea sanctiunilor internationale are loc dupa ce Iranul si-a diminuat considerabil programul nuclear. Masurile va fi aplicate progresiv si vor fi esalonate pe zece ani, cu posibilitatea, timp de 15 ani, ca sanctiunile sa fie reintroduse imediat ce Teheranul nu-si respecta angajamentele.

Decizia a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, unde se arata ca blocul comunitar a impus aceste sanctiuni in 26 iulie 2010.

Ce inseamna ridicarea sanctiunilor pentru Iran

Indeplinirea obligatiilor fata de Agentia Internationala pentru Energie Nucleara si ridicarea sanctiunilor economice (mai mult din partea UE, mai putin din partea SUA) inseamna eliberarea unor active ale Iranului estimate la 50-100 miliarde dolari, arata Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Totodata, Iranul isi recastiga accesul la sistemul international bancar, putand intra in relatii comerciale. "Toate acestea vor duce la o crestere economica anuala estimata la 8% de la nivelul actual de 2,5-3%, devenind o forta economica in regiune, alaturi de Arabia Saudita si Turcia", subliniaza Valentina Ivan.

Femeia care poate transforma Iranul intr-o superputere: E scolita la Londra si are succes intr-o lume dominata de barbati

Tara poate sa se axeze pe alte sectoare, nu numai exportul de petrol (avand in vedere pretul redus), precum producerea de automobile sau produse alimentare, tranzactionarea de aur si alte metale pretioase, achizitionarea de avioane comerciale.

Limitele acestor relatii comerciale sunt inca negociate si exista incertitudini in privinta tranzactiilor permise pentru companiile americane.

Mai mult petrol pe piata, preturi mai mici

Valentina Ivan aminteste ca una dintre masurile anuntate este cresterea exportului de petrol de la 1,1 milioane de barili de petrol pe zi la 1,6 milioane initial si apoi la 2,1 milioane.

Ea arata ca, pentru piata petrolului, dublarea cantitatii zilnice exportata de Iran va duce la diminuarea pretului cu aproximativ 10 dolari pe baril, conform estimarilor Bancii Mondiale.

La randul sau, Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, arata ca ridicarea sanctiunilor va avea implicatii pozitive asupra situatiei din Orientul Mijlociu, unde Iranul este un actor important, dar si asupra pietei petrolului.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

"Deja pretul titeiului s-a prabusit dramatic in ultimii doi ani, din cauza supraofertei provocata de marirea productiei in SUA (petrol + gaz de sist) si Rusia, dar si de nivelul ridicat al productiei si ofertei Arabiei Saudite. In plus, e posibil ca dezvoltarea energiilor verzi sa fi contribuit la scaderea presiunii exercitata de cererea de petrol.

In mod normal, un declin al preturilor la hidrocarburi are un efect pozitiv asupra activitatii economice, costurile cu energia scazand sensibil, fiind stimulata si cresterea consumului de hidrocarburi", a explicat Prisecaru pentru Ziare.com.

Efectul asupra Romaniei

Dupa ridicarea sanctiunilor, Romania - ca oricare alta tara din UE - va putea intra in relatii comerciale cu Iranul, ceea ce ar putea duce la sporirea investitiilor directe, in functie de fluxurile comerciale, arata Valentina Ivan.

"Un pret redus al petrolului ar trebui sa duca la scaderea pretului carburantilor si implicit la diminuarea costurilor cu transportul si ieftinirea produselor alimentare. Aceasta ieftinire depinde insa de impactul nivelului de impozitare in pretul final si competitia pe piata locala. Pentru Romania, o piata cu doar cativa jucatori, taxele percepute de stat reprezinta aproximativ 60% din pretul benzinei sau motorinei, ceea ce ar insemna doar o usoara scadere a pretului benzinei si motorinei", atrage atentia aceasta.

Iranul ar putea exporta si gaze in UE si implicit si in tara noastra, insa acest lucru nu reprezinta o prioritate pentru noi, din mai multe considerente, potrivit Valentinei Ivan:

  • Romania importa cantitati foarte mici de gaze naturale (gazele din import fiind cele care sunt tranzactionate luandu-se in considerare pretul petrolului) ;
  • piata libera, a gazelor tranzactionate pentru consumatorii industriali, arata un trend de aliniere cu preturile de pe plaftormele din Europa (scaderea pretului gazelor pe hub-urile din Germania sau Austria va duce la convergenta reala a preturilor de tranzactionare din Romania) ;
  • piata reglementata, a gazelor pentru consumatorii casnici, urmeaza un calendar de liberalizare care s-ar putea alinia cu preturile europene mai devreme decat era prognozat, ducand astfel la o liberalizare de facto a pietei.

Schimburi comerciale Romania-Iran

Ca urmare a aplicarii regimului de sanctiuni internationale asupra Iranului, extins si implementat la nivelul Uniunii Europene prin regulamentul 961/2010, cooperarea romano-iraniana pe plan economico-financiar a intrat pe o panta descendenta.

Datele compilate de Ministerul Afacerilor Externe arata ca schimburile comerciale bilaterale in anul 2013 au fost de 158,08 milioane de dolari americani, din care 151,88 milioane de dolari export romanesc, in scadere fata de anii anteriori (375 milioane de dolari in 2011 si 340 milioane de dolari in 2012).

Conform datelor de la Oficiul National pentru Registrul Comertului (ONRC), la 30 iunie 2010, erau inregistrate 2.584 societati mixte cu capital iranian, cu un capital social total subscris de 25,6 milioane de dolari (locul 41 in clasamentul investitiilor straine). In prezent, Iranul nu se mai afla in top 50 ai celor mai mari investitori straini in tara noastra.

Sa continuam sa dezvoltam energia verde

Cu toate ca hidrocarburile se vor ieftini, iar acest lucru va stimula consumul produselor petroliere, Romania ar trebui sa continue dezvoltarea energiilor verzi, considera Petre Prisecaru.

El sustine ca ar trebui sa punem un accent din ce in ce mai mare pe productia de biogaz si de energie solara.

Mai mult, Petre Prisecaru mentioneaza ca ar trebui sa dezvoltam si alte surse de energie si sa finalizam grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, dar si sa realizam o noua centrala nucleara, dar nu pe baza de uraniu, ci de toriu, dupa modelul celor din Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ridicare sanctiuni Iran efecte Romania, #Romania ridicare sanctiuni Iran, #efecte ridicare sanctiuni Iran, #ridicare sanctiuni Iran , #petrol