Desi pretul petrolului s-a prabusit, aceasta tara isi tine in continuare locuitorii ca-n puf

Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 14:43
5542 citiri
Desi pretul petrolului s-a prabusit, aceasta tara isi tine in continuare locuitorii ca-n puf

In ciuda faptului ca pretul titeiului a scazut foarte mult, afectand tarile producatoare de petrol, locuitorii din capitala Arabiei Saudite par sa nu resimta efectele negative ale situatiei.

Bloomberg noteaza care sunt elementele care le permit celor care stau in Riyadh sa isi continue viata la fel ca inainte.

Ideea ca populatia sa beneficieze din plin de veniturile obtinute din petrol le-a permis celor din familia Al Saud sa ramana la putere in vreme ce tensiunile din regiune au escaladat.

Astfel, chiar si atunci cand castigurile se micsoreaza, conducatorii Arabiei Saudite prefera sa scoata bani din visteria statului si sa inregistreze deficite bugetare uriase decat sa puna in pericol aceasta cutuma.

Rusia flirteaza cu Arabia Saudita: Miza - petrolul lumii

Insa economistii avertizeaza ca situatia nu poate dura la nesfarsit. Fondul Monetar International (FMI) arata ca economiile statului se vor termina in 5 ani daca pretul petrolului ramane la nivelul actual.

Statul a luat unele masuri ce au implicat taieri de cheltuieli, insa acestea nu vor afecta populatia. Deocamdata.

"Taierile nu vor influenta direct modul de viata al unei familii obisnuite. Nu se vor atinge inca de acest aspect", arata Farouk Soussa, analist la Citigroup.

Ba din contra, unele masuri luate de guvernul saudit au fost luate pentru a da impresia ca le merge bine. De exemplu, in ianuarie si februarie, toti angajatii de la stat au primit bonusuri substantiale.

Consumul, in crestere

In primele 10 luni din acest an, vanzarile in retail au avansat in medie cu 10%.

"Acest sector a rezistat mai bine decat alte zone ale economiei" la efectele prabusirii pretului petrolului, arata analistul John Sfakianakis.

Situatia de pe teren reflecta statisticile. Pe strada Tahlia, locul preferat al locuitorilor capitalei care vor sa ia cina in oras, restaurantele sunt pline.

Unii patroni sustin ca numarul clientilor e putin mai mic fata de anul trecut, insa situatia le permite inca sa se extinda si sa prospere.

Sauditii sunt avantajati

Avantajele oferite de stat pentru sauditi sunt numeroase si se intind de la educatie - guvernantii dau miliarde de dolari pentru a trimite studenti in strainatate - pana la energie ieftina.

Pretul unui galon (cca 4 litri) de benzina este de un dolar, iar electricitatea este atat de ieftina incat rezidentii din Riyadh nu se deranjeaza sa inchida aerul conditionat atunci cand pleaca in concediu.

Regele Abdullah impune pretul petrolului chiar si din mormant. Pana cand?

Subventiile pentru combustibil vor reprezenta un efort financiar de 52 de miliarde de dolari in acest an, adica 8% din produsul intern brut al tarii, potrivit unui raport al firmei Samba Financial Group.

In timp ce alte natiuni din regiune au redus aceste subventii, Arabia Saudita nu planuieste sa faca asa ceva, cel putin pana in 2017.

Citeste si:
Ce-a căutat acolo? Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Ce-a căutat acolo? Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Relația de iubire dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și tânăra Irina Tănase (28 de ani) traversează o criză după ce fostul lider PSD a plecat de la domiciliul cuplului, simțindu-se trădat...
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Ședinţă a coaliţiei de guvernare. Certificatul verde și împărțirea prefecturilor, pe lista de discuții
Coaliţia de guvernare, care are marţi, 7 decembrie, la ora 15.00, o nouă şedinţă, va discuta din nou despre taxa de 1 la sută pentru companiile mari. Potrivit unor surse politice,...