Doi asiguratori europeni nu mai acopera navele cu petrol iranian

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:17
1783 citiri
Doi asiguratori europeni nu mai acopera navele cu petrol iranian
Foto: Arhiva

Doua companii europene de asigurari au retras asigurarea pentru navele implicate in comertul cu petrolul iranian, fiind prima decizie de acest fel de la impunerea de catre UE a unor noi sanctiuni dure pentru Iran.

Navele vizate apartin grupului Titan Petrochemicals din Hong Kong, care stocau petrol iranian pentru companiile Vitol si Glammarine, potrivit Reuters.

Desi sanctiunile UE interzic asiguratorilor occidentali sa acopere navele care transporta ulei iranian, cei doi asiguratori nu vor sa isi asume riscuri, potrivit unor documente obtinute de Reuters.

"Comportamentul Titan incalca spiritul, daca nu continutul sanctiunilor impuse Iranului de catre SUA si UE", a afirmat directorul North Insurance Management, Mike Salthouse, intr-unul din documentele mentionate, in numele North of England P&I Association, principalul asigurator al companiei.

Gard, al doilea cel mai mare asigurator maritim din lume, a renuntat, de asemenea, la contractul cu compania de stocare a petrolului.

Titan trebuie sa gaseasca acum noi asiguratori pentru a continua operatiunile de stocare din Malaezia, unele dintre cele mai importante din Asia de Sud-Est. Acest lucru ar putea fi dificil daca si ceilalti mari asiguratori occidentali, care asigura 90% din flota mondiala de nave petroliere, vor decide sa renunte la colaborarea cu compania din Honk Kong.

Operatiunele de stocare a petrolului a companiei au generat venituri de peste 64 milioane de dolari anul trecut, reprezentand aproape o cincime din afacerile totale.

Compania, care a inregistrat pierderi in ultimii cinci ani si se confrunta cu un nivel ridicat al datoriilor, urmeaza sa fie vanduta companiei chineze Guangdong Zhenrong Energy Co Ltd, subsidiara a Zhuhai Zhenrong, care se afla pe lista neagra a Statelor Unite ca fiind cel mai mare furnizor de produse petroliere rafinate in Iran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#asiguratori sanctiuni petrol Iran, #UE sanctiuni Iran , #petrol