E irelevant daca pretul petrolului scade la 20 de dolari pe baril: Cine a facut aceasta declaratie

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 12:24
6254 citiri
E irelevant daca pretul petrolului scade la 20 de dolari pe baril: Cine a facut aceasta declaratie

Arabia Saudita a convins celelalte tari membre OPEC ca nu este in interesul organizatiei sa reduca productia de petrol, indiferent cat de jos se va duce pretul "aurului negru".

Ministrul de resort al acestui stat, Ali al-Naimi, a facut anuntul intr-un interviu acordat Middle East Economic Survey (MEES), preluat de Business Insider.

"Nu este in interesul OPEC sa reduca productia, indiferent care este pretul. (...) E irelevant daca scade la 20, 30, 40 sau 50 de dolari pe baril", a punctat al-Naimi.

Pretul petrolului s-a prabusit: Cum afecteaza economia, cursul de schimb si industria

La intalnirea care a avut loc pe 27 noiembrie, statele membre OPEC - care detin 30% din productia globala de petrol - au decis ca nu vor reduce cantitatea de titei extrasa, ceea ce inseamna ca ele sunt mai interesate sa-si apere cota de piata decat sa reduca pretul.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este alcatuita din Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.

Petrolul, la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani

Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat zilele trecute sub pragul de 60 de dolari pe baril, atingand astfel cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

Petrolul, la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani - Decizia care a contribuit la prabusirea pretului

Marti, acesta se tranzactiona tot in jurul acestei valori.

Pe 5 decembrie, banca de investitii Morgan Stanley a preconizat ca pretul mediu al petrolului va fi de 70 de dolari pe baril in 2015, ceea ce reprezinta o scadere de 28 de dolari fata de prognoza anterioara.

In plus, sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a sustinut recent ca prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major.

Citeste si:
Prețurile petrolului au înregistrat al treilea declin săptămânal. Creșterile din ședința precedentă, anulate
Prețurile petrolului au înregistrat al treilea declin săptămânal. Creșterile din ședința precedentă, anulate
Preţurile petrolului au scăzut vineri şi au anulat creşterile din şedinţa precedentă, înregistrând al treilea declin săptămânal, din cauza îngrijorărilor că Rezerva Federală (Fed) a...
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, a transmis...