Pretul petrolului va creste pana la 150 de dolari pe baril - Erste

Joi, 10 Martie 2011, ora 22:33
1824 citiri
Pretul petrolului va creste pana la 150 de dolari pe baril - Erste
Foto: Arhiva

Pretul petrolului nu reflecta inca pe deplin instabilitatea politica din Orientul Mijlociu si va creste pana la 150 de dolari pe baril, urmand ca in a doua parte a acestui an trendul sa se inverseze, pana la un pret mediu anual de 124 de dolari pe baril, potrivit unui raport al Erste Group.

"Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand", precizeaza Ronald Stoferle, analist materii prime in cadrul Erste Group.

Analistii departamentului de cercetare al Erste Group preconizeaza un pret mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent in 2011.

Acestia considera ca Arabia Saudita prezinta cel mai mare risc de declansare a unei cresteri abrupte a pretului petrolului.

Pretul petrolului, la un nou maxim al ultimilor doi ani si jumatate

"Pe de o parte, nu exista certitudinea ca Arabia Saudita si-ar putea extinde capacitatile suficient de rapid in cazul unei inrautatiri mai clare a situatiei si, pe de alta parte, exista riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Stramtorile Hormuz si Malacca). In cazul unor blocaje pe oricare dintre cele doua rute, pretul petrolului ar depasi 200 dolari pe baril", se mentioneaza in raport.

"Credem ca majoritatea riscurilor se afla la un punct maxim in ceea ce priveste pretul petrolului", sustine Ronald Stoferle.

Criza petrolului "loveste" din nou. Se repeta istoria din anii '70?

Potrivit analistilor de la Erste Group, atingerea nivelul maxim de extractie a petrolului va indrepta atentia catre gazul de sist si activitatile de exploatare din Polonia si Ucraina.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Erste pret petrol, #pret petrol, #prognoze pret petrol, #tendinte pret petrol , #petrol