Febra aurului negru cuprinde din nou lumea afacerilor

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 09:52

   

Febra aurului negru cuprinde din nou lumea afacerilor
Investitiile pentru forajele petroliere au atins in anul 2012 un record istoric si se afla inca in crestere.

In urma explorarilor, au fost descoperite, doar in primele noua luni ale anului, peste 100 de zacaminte noi - noteaza La Tribune.

Petrolul a fost totdeauna si este astazi mai mult ca oricand una dintre cele mai profitabile investitii de pe glob, iar oportunitatile devin neasteptat de atragatoare, pe fondul unei eventuale crize, care nu este exclusa, in cazul cand Iranul si-ar materializa amenintarile, chiar si numai cu blocada.

Toata lumea prospecteaza

Constiente ca, in aceste conditii, miza cea mare va fi de partea celor care descopera noi zacaminte si chiar noi resurse, societatile de profil au sporit investitiile in explorari si in productie cu 13% in 2012 fata de anul precedent si exista toate premisele pentru o crestere similara in 2013.

Practic, aceste investitii la nivel gobal se cifreaza la 640 miliarde de dolari si sunt distribuite nu numai pe mai multe continente, dar si pe mai multe oceane.

Principalele rezerve de gaze off shore, inclusiv cele de sist, au aparut surprinzator in Tanzania si Mozambic, iar zacaminte uriase de petrol sunt deja omologate in largul oceanelor, dincolo de tarmurile Indoneziei, ale Braziliei si ale Norvegiei, tara care are deja in exploatare importante zacaminte in larg.

Norvegia, care a fost totdeauna importatoare de hidrocarburi, a ajuns sa-si descopere importante rezerve, sa le omologheze si sa le exploateze tocmai pentru faptul ca nu s-a zgarcit, investind masiv.

Specialistii opineaza ca noile descoperiri din lume nu vor afecta afacerile deja aflate in curs, pentru ca toate rezervele existente au capacitati limitate si multi din actualii producatori importanti isi vor vedea puturile secand, mai ales in conditiile exploatarii intensive.

Orice mare boom se stinge intr-o zi

Un exemplu edificator este cazul Romaniei, care la inceputul anilor '30 figura ca al patrulea mare producator de produse petroliere din lume, pentru ca astazi resursele proprii sa asigure abia o jumatate din necesarul pentru uz intern.

La aceasta situatie au contribuit aceiasi factori de conjunctura, care actioneaza si astazi: mai intai exploatarea intensiva pe care o permiteau rezervele, apoi una si mai intensiva impusa de necesitatile razboiului, iar in cele din urma o exploatare neratioala, desfasurata de sovietici, prin societatea "Sovrompetrol", instituita la noi in acest scop.

Sunt toate sansele ca gloria actualilor mari jucatori de pe terenul petrolului - de exemplu tarile din Orientul Mijlociu - sa se apropie de sfarsit, iar bagheta lor de dirijor sa se mute, de exemplu, in Tanzania, Mozambic, Indonezia sau Brazilia.

Secretul acestor mari profituri de maine sta in capacitatea celor care cheltuiesc astazi din plin, ca sa prospecteze aceste zone.

Ecologia este pe locul trei

In ultimii ani, omenirea simte nevoia unor noi surse de gaze naturale, in care sens a devenit de actualitate problema gazelor de sist. Acestea sunt cuprinse in rocile poroase, iar exploatarea presupune o tehnologie complicata care porneste de la fracturarea rocilor.

Pentru cercetari privind aceasta fracturare si pentru explorari, numai Statele Unite aloca anual 50 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 20% din cheltuielile alocate explorarii si forajului in intreaga lume.

Zelul cu care afaceristii intra in joc pentru a nu ramane codasi in afacerea hidrocarburilor lasa insa de inteles nu numai ca resursele secundare, atat de laudate, raman pe planul al doilea, dar si faptul ca ocrotirea mediului ramane poate chiar pe al treilea plan.

Dovada o face zelul cu care febra aurului negru se indreapta spre sursele gazelor de sist, care genereaza, prin reziduurile lor, o ofensiva inca nemaiintalnita asupra mediului inconjurator. Din acest motiv, ecologistii din intreaga lume sunt in conflict deschis cu cercetatorii.

Punand in balanta profiturile asteptate de pe urma sisturilor si cele pe care ni le-ar putea oferi ecologia, este usor de ghicit cine va invinge in final.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2565 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Grasutul
rank 5
Oamenii au exploatat totdeauna TOATE resursele pe care le-au avut
la dispozitie si nu vad de ce ar face acum altfel!
Probabil ca se vor gasi solutii de diminuare a impactului exploatarii gazelor de sist asupra mediului de catre cei care fac acum investitii gigantice, dar ORICE resursa energetica va fi exploatata pana la epuizare acum sau in viitor!
Nu stiu daca intr-adevar gazele de sist declanseaza "ofensiva inca nemaiintalnita asupra mediului inconjurator" sau e vorba in principal de ofensiva mediatica a producatorilor traditionali de petrol si gaze naturale care vad in noile resurse un potential pericol pentru afacerile lor.
Necesitatile energetice ale omenirii cresc continuu asa ca nu vad nici o cale de evitare a exploatarii tuturor resurselor energetice.
Chiar si energia nucleara va fi folosita pana la epuizarea tuturor rezervelor de uraniu, chiar daca acum Germania si Japonia par a face pasi inapoi.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor