Femeia care poate transforma Iranul intr-o superputere: E scolita la Londra si are succes intr-o lume dominata de barbati

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 08:33
16014 citiri
Femeia care poate transforma Iranul intr-o superputere: E scolita la Londra si are succes intr-o lume dominata de barbati
Foto: Oxford Energy

O femeie scolita la Londra tine fraiele viitorului energetic al Iranului, ea reusind sa razbata intr-un sector dominat de barbati.

Elham Hassanzadeh a copilarit in ferma familiei, aflata in sudul Iranului. Anii studentiei i-a petrecut in Marea Britanie, unde si-a dat masterul in Drept. A scris o carte despre evolutia industriei energetice iraniene din 1979 pana in 2010, care a aparut in librarii anul trecut, fiind publicata de Oxford University Press, transmite Bloomberg.

Acum, la 31 de ani, s-a intors in tara natala si a infiintat o firma de consultanta, Energy Pioneers, cu sedii in Teheran si Londra, care are ca scop consilierea companiilor de petrol si gaze care vor sa revitalizeze acest sector al economiei dupa ridicarea sanctiunilor impuse de Occident Iranului, lucru asteptat sa se intample in urmatoarele luni.

Cele cinci conditii ale Iranului pentru ca strainii sa aiba acces la gaze si petrol

Iranul se bazeaza pe tehnologia occidentala si spera sa stranga finantare de peste 100 de miliarde de dolari de la companiile straine pentru a-si dubla productia de petrol si gaze in urmatorii cinci ani.

In acest context, Hassanzadeh isi construieste afacerea pe cunostintele sale vaste legate de sistemul energetic iranian, pe legaturile stranse pe care le are cu tehnocratii din institutiile statului si cu oamenii de afaceri cu notorietate din Teheran. Pe de alta parte, a stabilit legaturi stranse cu persoane importante din cadrul companiilor multinantionale de profil.

Clientii sai sunt nerabdatori. "Companiile straine ar trebui sa infiinteze filiale in Teheran chiar acum si sa cumpere actiuni ale firmelor locale, care sa le deschida usile spre afacerile cu energie din Iran", arata B.M. Hazrati, director al societatii Arsa International Construction. "Dar, din pacate, ei se uita la noi ca si cand am fi in urma cu 15 ani", a explicat seful firmei de constructii, care colaboreaza cu Hassanzadeh.

"Lumea a mers mai departe", spune si Hassanzadeh, care neaga ideile fanteziste ale unor iranieni care se gandesc ca ridicarea sanctiunilor inseamna ca investitorii occidentali se vor intoarce negresit in aceasta tara.

In ultima vreme, a calatorit mult in Europa pentru a vorbi la conferinte cu teme legate de comertul international, dar a avut si intalniri cu lideri ai companiilor petroliere de pe Batranul Continent, precum si cu bancheri, investitori si avocati. In toate aceste ocazii, a incercat sa explice tuturor ca exista un mare potential in Iran si ca tara sa poate renaste din cenusa.

Concluzia la care a ajuns Hassanzadeh este ca antreprenorii occidentali vor incepe sa se reorienteze catre Iran abia peste 18-24 de luni. "Pentru ei, stabilitatea in Iran inca sta sub semnul intrebarii", a punctat aceasta.

Iranul, "camp de lupta" pentru gigantii petrolieri. Sunt in joc proiecte de 30 de miliarde de dolari

Va renaste Iranul din cenusa?

In ciuda conflictului izbucnit cu Arabia Saudita, Iranul incearca sa-si revitalizeze sectorul energetic. Iar un prim pas important a fost facut in a doua jumatate a anului trecut, cand Occidentul a fost de acord sa ridice sanctiunile din domeniul energetic, ce presupun reluarea importului de resurse naturale daca aceasta tara isi reduce semnificativ programul nuclear.

Iranul spune ca doreste pacea: Arabia Saudita sa spuna daca va continua sa sustina teroristii

Uniunea Europeana, masura istorica in ce priveste Iranul

Teheranul a gazduit o conferinta unde au participat reprezentanti din 137 de companii din 45 de tari in noiembrie 2015. In cadrul acestui eveniment au fost prezentate noutatile legale din contractele de petrol si gaze. Alte detalii sunt asteptate la o conferinta la Londra, in februarie 2016.

Ministerul iranian al Petrolului a anuntat ca prioritatea absoluta este dezvoltarea campurilor petrolifere si gazeifere, asa ca firmele straine trebuie sa se concentreze asupra acestui aspect. Teheranul a identificat aproape 50 de proiecte de gaze si petrol, in valoare de 185 de miliarde de dolari, care pot fi semnate pana in 2020.

Insa exista si unele semne de intrebare.

"Cat de des vezi ca o superputere in domeniul energetic sa-si revina atat de repede in doar cativa ani?", se intreaba Ganesh Betanabhatla, care conduce o firma cu sediul in Houston ce investeste in proiecte legate de petrol si gaze.

El se teme ca Iranul nu va reusi sa-si indeplineasca promisiunile. "Nimeni in afara de iranieni nu a mai pus piciorul in acele exploatari in ultimii 36 de ani", a adaugat acesta.

Un soc cultural

Hassanzadeh impresioneaza nu doar prin faptul ca e o femeie de succes intr-o lume dominata de barbati, ci si prin modul de abordare a clientilor si potentialilor parteneri.

Ea le-a explicat sefilor companiilor petroliere din Iran, care sunt disperati sa puna mana pe un investitor strain, ca lucrurile nu se intampla batand din palme si ca nu sunt pregatiti inca sa faca acest pas. Desigur ca isi doreste ca multinationalele sa preia active locale, iar acestea sa controleze operatiunile de exploatare, insa Hassanzadeh ii trage de maneca pe cei care se grabesc. Iar motivul e simplu.

Iranul are nevoie de tehnologie, de know-how si de locuri de munca bune, iar astfel de lucruri se nasc din legaturile "semicoloniale" cu Occidentul, intalnite in alte parti ale Orientului Mijlociu.

"Pentru ca investitorii occidentali sa faca afaceri in colaborare cu firmele noastre trebuie mai intai sa avem infrastructura necesara, formata din auditori independenti, avocati specializati, consultanti, dar si autoritati de reglementare in care partenerii straini sa poata avea incredere. Iar acest lucru necesita timp si un angajament ferm ca vom face totul dupa litera legii. Noi asta incercam sa facem: sa cladim o fundatie. Momentan, le spunem oamenilor de afaceri sa se relaxeze si sa nu se grabeasca, pentru ca este destul 'cascaval' pentru toata lumea", a marturisit Hassanzadeh.

Pe de alta parte, potentialilor parteneri internationali, ea le transmite sa aiba intelegere si rabdare, pentru ca vor fi rasplatiti cu varf si indesat daca totul merge cum trebuie.

Iranul vrea sa vanda petrol cu orice pret. Va reusi?

Femeile in cultura iraniana

Iranul nu promoveaza femeile in afaceri. In timp ce ele reprezinta 60 la suta din studenti, doar 18% ajung sa se angajeze. Educatia e pretuita in aceasta tara, dar traditionalistii considera ca femeile trebuie sa fie casnice si sa aiba grija de familie.

Hassanzadeh a simtit discriminarea din plin. Sustine ca cei mai rai sunt directorii de companii in varsta, ce considera ca toate femeile trebuie sa le raspunda avansurilor sexuale.

Din fericire, acest tip de barbati e in minoritate in domeniul energetic. Cei mai multi sunt galanti, dar socati ca o femeie poate impune respect prin inteligenta si sinceritate.

Hassanzadeh inca nu vrea sa-si intemeieze o familie. Barbatii iranieni nu sunt interesati de o femeie care are studii superioare si e independenta din punct de vedere financiar. "In aceste conditii nu vor reusi sa o controleze", sustine aceasta.

Proiect urias

Hassanzadeh a fondat Energy Pioneers impreuna cu Nima Fateh, de 44 de ani, care a fost consultant al fostului presedinte iranian Mohammed Khatami. Printre altele, cele doua femei pregatesc documentatia si studiile de fezabilitate pentru investitorii occidentali, in asa fel incat acestia sa capete incredere in companiile locale.

Productia iraniana de petrol, la minimul ultimilor 23 de ani

Cel mai important proiect pe care-l conduce Hassanzadeh este un complex urias de rafinarii, care ar trebui sa devina cel mai mare din lume. Localizat in portul Siraf, in Golful Persic, el consta in 8 rafinarii interconectate, care sa fie construite de companii straine.

Pentru fiecare in parte e nevoie de o investitie de 350 de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#femeie viitor energie Iran, #femeie petrol Iran, #femeie petrol investitii Iran , #petrol