Iranul avertizeaza Arabia Saudita: Reconsiderati-va oferta de petrol!

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 14:26
3066 citiri
Iranul avertizeaza Arabia Saudita: Reconsiderati-va oferta de petrol!
Foto: Arhiva

Iranul a averizat Arabia Saudita cu privire la oferta de petrol aditional pe care sauditii au facut-o pentru a compensa exporturile de petrol iraniene, in cazul in care pietele vor impune sanctiuni comerciale tarii care dezvolta programe nucleare.

Statele Unite inregistreaza un succes moderat in incercarea de a convinge principalii clienti ai Iranului sa-si reduca achizitiile de petrol, noteaza Wall Street Journal.

Insa avertismentul Iranului a venit la doar o zi dupa ce ministrul saudit al petrolului a garantat ca va creste productia Regatului la 2,7 milioane de barili pe zi, mai mult decat exporta Iranului, daca va exista cerere pe piata pentru acest lucru.

Desi ministrul Ali Naimi nu a mentionat nimic despre Iran, declaratia a venit in contextul in care tarile occidentale pun presiune asupra Iranului, prin limitarea exporturilor acestei tari.

"Invitam oficialii sauditi sa reflecteze mai bine asupra acestui lucru si sa reconsidere oferta aditionala de petrol in cazul in care exporturile noastre vor suferi", a declarat ministrul de Externe iranian Ali Akbar Salehi, potrivit agentiei de stiri Irna.

Schimbul de replici marcheaza primul conflict verbal dintre Iran si Arabia Saudita, una dintre monarhiile aliate Vestului, tara situata de partea cealalta a Golfului Persic.

Salehi a declarat ca initiativa oficialului saudit "va crea toate problemele posibile mai tarziu" intre cele doua tari, referindu-se la declaratia acestuia cu "semnale neprietenoase".

Iranul ameninta de cateva saptamani ca va inchide stramtoarea Hormuz, locul de trecere a o treime din petrolul comercializat la nivel global, in cazul in care va suporta sanctiuni, in timp ce SUA a avertizat ca va face tot posibilul pentru a mentine stramtoarea deschisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Iran Arabia Saudita replici petrol, #sanctiuni petrol Iran SUA, #oferta petrol Arabia Saudita , #petrol