Iranul neaga ca taie exportul de petrol pentru sase tari din Europa

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 21:40
1833 citiri
Iranul neaga ca taie exportul de petrol pentru sase tari din Europa
Foto: express.howstuffworks.com

In ultimele zile au aparut zvonuri referitoare la oprirea livrarii de petrol de catre Iran spre sase tari din Europa. Ministrul de resort al Iranului a negat totusi informatiile aparute.

"Negam aceste informatii ... Daca o astfel decizie va fi luata, ea va fi anuntata de Consiliul National Suprem de Securitate al Iranului", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Petrolului, pentru Reuters

Pretul pe baril in Europa se situeaza acum la 120 de dolari, scrie publicatia Forbes. Acesta este cel mai mare nivel atins in ultimele sase luni.

Sanctiunile impuse de EU luna trecuta ii obliga pe europeni sa nu mai importe petrol din Iran. Ei trebuie sa se conformeze pana cel tarziu la 1 iulie anul curent. Multi cauta deja noi surse alternative si reduc importurile facute din aceasta tara. Pe de alta parte, un semn incurajator vine din partea Arabiei Saudite. Printul Al-Waleed bin Talal a declarat saptamana trecuta ca ei nu vor permite ca barilul de petrol sa treaca de pragul de 100 de dolari.

Iranul taie exportul de petrol catre sase tari europene

Italia, Franta, Olanda, Grecia, Portugalia si Spania ar fi fost avertizate de Iran ca livrarea de petrol catre ele va fi reevaluata. Din cauza conditiilor meteo neprielnice de pe "batranul contient", Teheranul nu si-a pus inca in aplicare planul. Acesta tari cumpara 20% din totalul cantitatii de petrol exportata de Iran, in varful clasamentului clasandu-se Italia.

Cine sprijina Iranul

In ultimele luni, China a cumparat mai putin petrol de la iranieni. Ei au investit foarte multi bani in puncte de exploatare de pe teritoriul tarii, dar si in rafinarii. In acelasi timp, tarile europene au fost tinute departe de astfel de investitii. Doar India vrea sa cumpere mai mult in prezent, declarand ca nu acceepta sanctiunile impuse de ONU asupra Iranului.

Nici Turcia nu are de gand sa dea inapoi, aceasta tara fiind principalul partener comercial al regimului de la Teheran. In cazul in care conflictul cu SUA degenereaza, este de asteptat ca Iranul chiar sa blocheze stramtoarea Ormuz, insa nu se stie cat timp vor reusi sa faca acest lucru, data fiind faptul ca au o forta navala inferioara celei a americanilor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Iran export petrol Europa , #petrol
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deci, de la datu' cu tifla, la flegme şi acum, la arătarea morcovu