Jocurile de pe piata petrolului ar putea duce la sfarsitul OPEC - previziuni

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 19:22

   

Jocurile de pe piata petrolului ar putea duce la sfarsitul OPEC - previziuni
Tarile membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) par sa nu fie constiente de rolul lor in piata, considera analistii economici internationali.

In noiembrie, intalnirea celor 12 membri ai organizatiei s-a soldat cu neasteptata decizie a acestora de mentine ritmul crescut de extractie a petrolului, in ciuda prabusirii pietelor internationale.

Analistii au vazut in aceasta perioada, insa, "sfarsitul OPEC ca entitate viabila".

"Vom vedea ce se va intampla de acum intr-un an, dar cred ca rolul OPEC, asa cum a fost perceput in trecut, s-a sfarsit", a afirmat economistul Dennis Gartman in cadrul unei emisiuni difuzate de CNBC.

Potrivit acestuia, toate statele membre OPEC au intrat in jocul dorit de Arabia Saudita care, astfel, pune presiune pe principalii adversari din piata: Iran, Rusia si noii rivali americani care extrag petrol din zacamintele de sist.

"Nu vad cum Iran sau Venezuela se pot declara multumite de evolutia pietei", apreciaza Dennis Gartman.

Nu este prima data cand analistul economic prezice sfarsitul OPEC, in opinia acestuia cartelul fiind divizat in mai multe grupuri de interese.

Piata internationala a petrolului inregistreaza un nou recul in aceasta saptamana, pe masura ce cotatiile de pe zona asiatica a coborat pretul "aurului negru" si mai mult.

Un prim efect a fost resimtit pe Wall Street, unde indicele Dow Jones Industrial s-a confruntat cu cea mai scazuta cotatie din ultimele luni.

Citeste mai multe despre Jocurile de pe piata petrolului pe Business24.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Sfârșitul acestui cartel care stabilea prețul aberant al petrolului
cu sprijinul tacit, dacă nu direct, al guvernelor care-și bazau veniturile bugetare in principal pe suprataxarea energiei va avea consecințe (nu numai economice) deosebite, perceptorii energetici trebuind să se orienteze și spre producerea de adevărate venituri bugetare prin stimularea investițiilor și producției de bunuri și servicii!
Oricum, cand prețul barilului de petrol se va apropia de cei cațiva cenți, cat e adevăratul său cost, va fi o adevărată revoluție industrialo-economico-...
(Sau, "Doamne, ferește!")
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor