Marii exportatori de petrol iau in considerare cresterea productiei

Joi, 09 Iunie 2011, ora 08:12
1251 citiri
Marii exportatori de petrol iau in considerare cresterea productiei
Foto: Ridelust

Membrele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au cazut de acord sa majoreze productia, pentru prima data in patru ani, pentru a sprijini economia mondiala, ce inregistreaza o crestere deosebit de fragila.

Aflata sub presiunea marilor tari consumatoare de petrol, Arabia Saudita spera sa convinga celelalte membre OPEC sa majoreze productia cu pana la 1,5 milioane de barili pe zi, relateaza Reuters.

Una din posibilitati ar fi cresterea initiala a productiei cu un milion de barili pe zi, cu promisiunea ca, dupa trei luni, sa se adauge alti 500.000 de barili pe zi.

Potrivit unor surse, Iran s-a oferit sa gazduiasca o intalnire de urgenta peste trei luni, pentru a revizui politica.

Initial, Iranul s-a opus unei cresteri a productiei, insa, ulterior, a fost de acord cu o majorare de maximum 700.000 - 1.000.000 de barili pe zi.

"Iran este membra a OPEC si va respecta decizia majoritatii", a declarat ministrul Petrolului, Mohammad Aliabadi.

De altfel, avand in vedere ca Arabia Saudita este cel mai mare producator de petrol si este singura tara cu resurse neexploatate mari, de obicei, aceasta reuseste sa-si impuna propunerile in cadrul OPEC.

Singura problema este faptul ca Iran, Venezuela, Ecuador, Irak si Angolo doresc sa mentina pretul petrolului peste nivelul de 100 de dolari pe baril. Ultima cotatie a titeiului Brent era de 116 dolari pe baril.

O crestere de 1 milion de barili pe zi peste nivelul productiei din luna aprilie ar majora tinta oficiala a celor 11 membri ai organizatiei cu 2,51 de milioane de barili pe zi, la 27,35 de barili/zi.

Venezuela s-a opus, totusi, cresterii productiei. "Nu suntem de acord cu majorarea productiei acum, trebuie sa continuam consolidarea echilibrului in piata si trebuie sa aparam preturile corecte", a spus presedintele venezuelean, Hugo Chavez.

Indiferent de decizia luata in cadrul OPEC, Ryad-ul a promis ca va pompa mai mult petrol. Potrivit oficialilor, Arabia Saudita a crescut deja productia din luna iunie cu 500.000 de barili/zi, pana la nivelul de 9,5 - 9,7 milioane de barili/zi.

Astfel, productia Arabiei Saudite a fost atat de ridicata doar la mijlocul anului 2008, dupa ce preturile ajunsesera la un nivel record, de 147 de dolari/baril.

Potrivit analistilor, este nevoie de mai mult petrol in piata pentru ca preturile sa nu se majoreze din nou.

Potrivit secretariatului OPEC din Viena, cererea de petrol va fi cu 1,7 milioane de petrol/zi mai mare peste productia actuala, in a doua jumatate a acestui an.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#productie petrol, #OPEC majorare productie petrol , #petrol