Morgan Stanley: Ieftinirea petrolului, sfarsitul "superciclului materiilor prime"

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 20:57
2126 citiri
Morgan Stanley: Ieftinirea petrolului, sfarsitul "superciclului materiilor prime"
Foto: Arhiva

Scaderea pretului petrolului la nivel global reprezinta inceputul unei schimbari majore in economia globala si sfarsitul "superciclului materiilor prime", afectand producatorii de materii prime precum Rusia, a afirmat un bancher american de top.

"In general, atunci cand preturile ating acel punct in care cheltuielile pentru petrol sunt egale cu 6% din produsul intern brut, cererea scade, iar cresterea incepe sa stagneze. Economia globala a atins acest punct chiar inainte de recenta scadere a preturilor materiilor prime", a spus Ruchir Sharma, sef al departamentului piete emergente in cadrul analist al Morgan Stanley Investment Management, potrivit Ria Novosti.

In prezent, Sharma considera ca bula materiilor prime se apropie de impozie, ducand la prabusirea pretului petrolului la nivel mondial, in timp de crestere economica va accelara. Acest proces va dura aproximativ 20 de ani, iar ulterior va urma un nou deceniu de sumpire a petrolului.

"Obsesia pentru petrol seamana izbitor de mult cu obsesia pentru 'dotcom' de la sfarsitul anilor 1990. La varful bulei 'dotcom', actiunile din domeniul tehnologiei aveau o cota de 25% din pietele globale. Dupa ce bula s-a spart, actiunile din domeniul materiilor prime au inlocuit actiunile din tehnologie, la sfarsitul ultimului deceniu", a spus Sharma.

Obsesia pentru materii prime dus la dezvoltarea unei noi industrii a fondurilor de investitii care permit chiar si oamenilor de rand sa tranzactioneze. Suma totala investita in aceste fonduri s-a dublat in ultimii 5 ani, la peste 400 de miliarde de dolari in 2011.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#scadere pret petrol, #preturi materii prime , #petrol