Nu numai rusii au de suferit. Petrolul mai ieftin a lovit si bugetul Romaniei

Duminica, 05 Martie 2017, ora 13:34
3631 citiri
Nu numai rusii au de suferit. Petrolul mai ieftin a lovit si bugetul Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a incasat anul trecut redevente miniere de 170,58 milioane lei, in scadere cu aproape 31% fata de redeventele miniere incasate in anul 2015, de 246,11 milioane lei, arata datele transmise de institutie.

In ceea ce priveste redeventele petroliere, pentru care ANRM are o evidenta la 9 luni ale anului trecut, acestea au fost de 741,51 milioane lei, comparativ cu nivelul de 896,6 milioane lei in perioada similara din anul 2015 (minus 155 de milioane).

Daca luam in calcul doar aceste date, constatam o diferenta de 231 de milioane de lei, bani pe care statul nu i-a mai incasat in 2016 comparativ cu anul precedent din redevente petroliere (date partiale la 9 luni) si miniere.

"Redeventele petroliere sunt in functie de cantitatile extrase si de modificarea pretului de referinta la titei. Pretul de referinta, calculat de ANRM, pentru titeiul extras din Romania, a scazut ca urmare a scaderii cotatiilor internationale pentru titeiurile de referinta, luate in calcul la stabilirea acestuia, conform legislatiei in vigoare", arata datele transmise de ANRM la solicitarea News.ro.

Companiile OMV Petrom si Romgaz au platit cele mai mari redevente petroliere.

Cum a pierdut Romania 1,4 miliarde de dolari din redeventele petroliere

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM), Holcim Romania, Cupru Min si CRH Ciment Romania SRL s-au clasat pe primele locuri la plata redeventelor miniere in anul 2015, pentru anul 2016 situatia fiind in lucru, potrivit oficialilor ANRM.

"Redeventele miniere incasate se pot schimba de la un an la altul ca efect al modificarii numarului operatorilor economici care desfasoara activitate miniera si a cantitatilor de substante minerale exploatate, cat si a ponderii mari a redeventelor reprezentand datoriile societatilor nationale si ale complexurilor energetice care functioneaza sub autoritatea Ministerului Economiei sau la care Ministerul Energiei este actionar majoritar", mai arata datele ANRM.

Masuri de austeritate in Rusia, dupa scaderea pretului petrolului (Video)

Cinci tari zdrobite de prabusirea pretului petrolului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#redevente petroliere buget, #pret petrol buget , #petrol