OMV nu are în plan vânzarea Petrom. Compania din România și-a dublat profitul în acest an

Vineri, 29 Octombrie 2021, ora 19:36
2628 citiri
OMV nu are în plan vânzarea Petrom. Compania din România și-a dublat profitul în acest an
FOTO OMV Petrom

Directorul general al grupului austriac OMV, Alfred Stern, a declarat vineri, 29 octombrie, că nu există niciun plan vizând vânzarea diviziei din România, Petrom, ca răspuns la speculaţiile apărute recent în presa austriacă, transmite APA.

De asemenea, Alfred Stern nu a dorit să comenteze zvonurile referitoare la o posibilă vânzare a participaţiei deţinute de OMV la proiectul de gaze Neptun din Marea Neagră, după ce partenerul american ExxonMobil şi-a vândut participaţia la acest proiect către Romgaz.

Alfred Stern a repetat vineri că grupul austriac aşteaptă o modificare a Legii Offshore din partea Guvernului român înainte de a lua o decizie finală de investiţii în proiectul Neptun.

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Marţi, Romgaz a anunţat că a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd, privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom, profit de 1,67 miliarde lei

OMV Petrom a înregistrat vânzări de 6,9 miliarde lei în trimestrul al treilea al anului, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă din anul trecut. Compania a avut un profit net de aproape un miliard de lei în același interval.

De la începutul anului și până în prezent, compania a realizat un profit net de peste 1,67 miliarde lei, dublu față de perioada similară a anului trecut, când rezultatul net se ridica la 826 milioane lei.

Potrivit companiei, în România, cererea pentru produsele Petrom a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID. Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mare cu 135%, revenind la nivelul de dinainte de criză. Iar profitul net atribuibil acționarilor OMV Petrom s-a ridicat la un aproape un miliard de lei, în creștere cu 112%.

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 442 milioane de lei, față de minus 46 milioane de lei în T3/20, în principal datorită prețului mai mare al țițeiului. Producția a scăzut cu 13,1%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță.

Costul de producție a crescut cu 17%, la 13,2 USD/bep, reflectând în principal scăderea producției disponibile pentru vânzare Downstream Oil.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 781 milioane de lei, cu 109% mai mare, reflectând marjele de rafinare foarte bune și redresarea cererii. Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom s-a cifrat la valoarea de 7,19 USD/bbl, în creștere de la 0,94 USD/bbl în T3/20, susținut de diferențialele mai mari pentru produse, atât pentru benzină, cât și pentru distilatele medii.

Rafinăria Petrom a fost utilizată în proporție de 100%, comparativ cu 86% în T3/20, semnificativ peste media europeană. Volumele vânzărilor cu amănuntul mai mari cu 10%, reflectă cererea solidă de carburanți în piață.

La gaz, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 95 milioane de lei, cu 50% mai scăzut față de T3/20, afectat semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu prețuri în creștere. De asemenea, volumele de vânzări de gaze naturale au fost cu 9% mai mici, ca urmare a scăderii producției proprii și a unei cereri mai slabe.

În fine, producția netă de energie electrică s-a cifrat la 1,37 TWh, în creștere cu 5% și asigurând 10% din producția de electricitate a României.

În fine, în T3 2021, OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) – un nou pas în extinderea ofertei de produse pentru transport cu emisii scăzute, și a fost inclusă în indicii FTSE Russell începând cu 20 septembrie.

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#OMV Petrom, #OMV Romania, #vanzare OMV Petrom , #petrol
Comentarii