Petrolul, la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani - Decizia care a contribuit la prabusirea pretului

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 09:49
5790 citiri
Petrolul, la cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani - Decizia care a contribuit la prabusirea pretului

Cotatia petrolului tranzactionat la bursa americana a scazut, joi, sub nivelul de 60 de dolari pe baril, pentru prima data din iulie 2009.

Mai exact, a ajuns la 59,95 dolari pe baril.

Totusi, statele care compun Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au transmis ca piata se va corecta singura, in conditiile in care cererea va scadea anul viitor cu 300.000 de barili pe zi la 28,9 milioane, cea mai mica cifra din 2003, arata Globe and Mail.

Pretul petrolului continua sa scada: Cel mai ieftin baril din ultimii cinci ani

Prabusirea cotatiei petrolului a fost exacerbata de decizia celor mai mari state OPEC - Arabia Saudita, Irak si Kuweit - de a oferi cele mai mari reduceri din ultimii sase ani pentru cumparatorii din Asia.

Pe de alta parte, cotatiile scazute dezavantajeaza producatorii din SUA, care au beneficiat pana de curand de euforia resurselor extrase din formatiunile de sist. Unele exploatari americane se afla in pericolul de a deveni neproductive.

Mai mult, cotatia petrolului Brent, relevant pentru Europa, s-a stabilizat in jurul celui mai mic nivel din ultimii cinci ani, putin sub 65 de dolari pe baril, informeaza Reuters.

Pe 5 decembrie, banca de investitii Morgan Stanley a preconizat ca pretul mediu al petrolului va fi de 70 de dolari pe baril in 2015, ceea ce reprezinta o scadere de 28 de dolari fata de prognoza anterioara.

In plus, sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a sustinut recent ca prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#scadere pret petrol, #pret petrol prabusit, #pret petrol bursa americana , #petrol
Comentarii