Petrolul, la peste 100 de dolari pe baril la vara?

Sambata, 08 Mai 2010, ora 08:02
1616 citiri
Petrolul, la peste 100 de dolari pe baril la vara?

De aproximativ un an, pretul petrolului a fost scazut, insa expertii spun cea mai importanta marfa va ajunge, din nou, la peste 100 de dolari, cel mai tarziu in aceasta vara.

Daca speculatorii, inclusiv bancile de investitii si fondurile de tip hedge, vor alimenta criza, asa cum au facut si in urma cu doi ani, cand pretul titeiului a urcat la 147 de dolari, tranzactiile s-ar putea face la preturi peste acest nivel, potrivit analistilor de la Time.

Principalul motiv pentru aceasta crestere ar fi majorarea cererii din partea tarilor in curs de dezvoltare, care se apropie de rata de crestere economica de dinainte de criza izbucnita in 2008.

In China, de exemplu, in ciuda faptul ca exporturile spre Statele Unite s-au diminuat, cererea interna, "hranita" de cele cateva sute de milioane de persoane din clasa de mijloc, si afacerile cu restul Asiei au acoperit deficitul.

In prezent, scaderea cererii din partea celor mai industrializate sapte state (G7) a creat un surplus de 6 milioane de barili pe zi, pe langa cele 86 de milioane de barili utilizati zilnic. Acest surplus temporar are drept cauze si investitiile masive in noi surse de petrol ale gigantilor din industrie, inclusiv Exxon Mobil, Shell si British Petroleum, intr-un moment in care piata petrolului era ca in plin avans.

Astfel, pata de petrol din Golful Mexic, creata de scufundarea unei platforme petroliere ce apartinea British Petroleum si care a provocat o catastrofa naturala, va avea un impact extrem de redus asupra furnizarii de petrol la nivel mondial, pierderile fiind de 5.000 de barili pe zi.

Urmatoarele luni sunt esentiale

Totusi, in lunile care urmeaza, pretul petrolului ar trebui sa reflecte, din nou, schimbarea modelului de cerere la nivel mondial. In ultimii zece ani incheiati in 2009, consumul din Statele Unite a scazut cu 5 la suta, la 18,7 milioane de barili pe zi.

In schimb, consumul din China s-a majorat cu 73 de procente, la 8,2 milioane de barili pe zi, in aceeasi perioada, iar tendinta se accentueaza in continuare.

Prin urmare, surplusul din prezent poate fi usor absorbit de pietele emergente, ceea ce se va reflecta in preturi.

Acest lucru inseamna ca si pretul benzinei va fi mai ridicat, dupa ce, in ultimul an, in tarile occidentale, acesta a fost relativ scazut. In ciuda cererii mai scazute, producatorii de benzina si-au mentinut fabricile la capacitate maxima, iar, potrivit analistilor, o corectie a preturilor in lunile urmatoare este inevitabila, mai ales ca, vara, cererea este mai mare.

Nu in ultimul rand, consumatorii s-ar putea resimti si daca speculatorii isi vor reintoarce atentia spre piata petrolului.

Potrivit unor jucatori din piata, speculatorii ar putea adauga intre 20 si 40 de dolari la pretul maxim de 147 de dolari inregistrat in 2008.

De altfel, pentru acest tip de investitori, dintre care multi au fost scoti din joc de criza economica, majorarea pretului petrolului ar putea fi o adevarata sansa de a se reintoarce in lumea afacerilor.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com