Petrolul o ia la vale: A scazut sub 50 de dolari pe baril

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 16:43
4276 citiri
Petrolul o ia la vale: A scazut sub 50 de dolari pe baril

Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a scazut, miercuri, sub pragul simbolic de 50 de dolari pe baril, pentru prima data din mai 2009, pe fondul supraproductiei si cererii modeste.

In jurul orei 08:00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna februarie a scazut pana la 49,92 dolari, informeaza Reuters.

Dupa putin timp, a revenit peste pragul de 50 de dolari.

Similar, pe piata americana, cotatia barilului de titei a coborat pana la 47,20 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna aprilie 2009, dupa ce la inceputul saptamanii a coborat sub pragul de 50 de dolari.

Nobuyuki Nakahara, un fost membru al comitetului de politica monetara de la Banca Japoniei, a precizat ca se asteapta la noi scaderi de pret.

"Cel mai probabil, cotatiile titeiului se vor prabusi in continuare", a opinat acesta, care a adaugat ca nu ar fi surprins ca sa atinga nivelul de 20 de dolari pe baril.

Efecte

Declinul cotatiilor petrolului a agitat pietele, provocand deprecierea unor monede, de la rubla ruseasca la naira nigeriana, si exercita presiuni asupra bugetelor unor state producatoare, printre care se numara Rusia, Venezuela si Ecuador.

Record negativ pentru petrol si euro: Au atins nivelul minim al ultimilor ani

In noiembrie, membrii Organizatiei Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) au decis sa nu reduca productia pentru opri declinul pretului petrolului.

De asemenea, Arabia Saudita a transmis ca OPEC isi va apara cota de piata si ca nu conteaza daca cotatia va ajunge la 20 de dolari pe baril.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#scadere petrol 50 dolari, #pret petrol scazut 50 dolari, #pret petrol prabusit , #petrol