Planul prin care Rusia ar putea ajunge sa controleze peste 70% din piata petrolului

Joi, 10 Martie 2016, ora 08:11
10414 citiri
Planul prin care Rusia ar putea ajunge sa controleze peste 70% din piata petrolului
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia a facut o miscare de sah in contextul crizei petrolului, care a pus bazele formarii unui nou cartel, insa efectele geopolitice ar putea fi dezastruoase.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este formata din 12 state, in frunte cu Arabia Saudita.

Influenta sa in piata este una semnificativa, dar a fost amenintata in ultimii ani de avansul producatorilor americani, care au profitat de pe urma resurselor neconventionale. Din acest motiv, OPEC nu a dorit sa reduca productia in momentul in care pretul petrolului a inceput sa scada, la mijlocul anului 2014, pentru a impulsiona o revenire a cotatiei titeiului.

De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA

Dar elementele ecuatiei s-au schimbat intre timp. Avand in vedere ca pretul petrolului a coborat pana la 30 de dolari pe baril, la inceputul lui 2016, OPEC se gaseste acum in situatia de a face niste concesii.

Astfel, potrivit Oil Price, organizatia ar putea incheia un parteneriat cu Rusia.

Rusia flirteaza cu Arabia Saudita. Miza: petrolul lumii

Cartel cu Rusia in frunte?

Un prim pas in formarea unui nou cartel pe piata petroliera a fost facut in februarie 2016, ca urmare a intalnirii la care au participat lideri din Rusia si din cateva state OPEC, anume Qatar, Venezuela si Arabia Saudita.

Urmatoarea intrevedere la nivel inalt va avea loc la mijlocul lunii martie, la care tara lui Vladimir Putin ar putea sa obtina pozitia de lider de facto al statelor producatoare de petrol, in numele stabilizarii pretului.

Arabia Saudita a fost multa vreme un aliat al Statelor Unite, insa relatia dintre cele doua tari nu mai e aceeasi. "Se observa cu ochiul liber o deteriorare a parteneriatului, care a inceput cu mult inainte de Administratia Obama", considera Charles W. Freeman Jr., fost ambasador american la Riad.

Ba mai mult, sauditii sunt suparati pe decizia Occidentului de a ridica sanctiunile impuse Iranului, dusmanul lor, pentru programul nuclear. Acest lucru inseamna ca Iranul poate creste productia de petrol pentru a-l exporta, iar o mare cantitate va ajunge la export, "muscand" astfel din cota de piata a sauditilor.

Arabia Saudita e nevoita sa se bazeze pe altcineva decat pe SUA pentru a se apara de Statul Islamic si de alte grupari teroriste. Iar aici intra in joc Rusia.

Cu toate ca, in razboiul din Siria, cele doua tari se afla momentan in tabere opuse, exista o portita deschisa pentru o colaborare, in contextul in care prabusirea pretului petrolului a lovit puternic in finantele ambelor tari.

OPEC ingheata productia

Pentru a impulsiona o scadere a pretului petrolului, statele membre OPEC au luat in calcul inghetarea productiei la nivelul din ianuarie 2016, mai ales ca Rusia a promis ca va face acelasi lucru.

Arabia Saudita si Rusia s-au inteles sa inghete productia de petrol

Insa Iranul, si el membru al Organizatiei, are o situatie speciala. Pana de curand, productia de petrol se afla la un nivel scazut, dar acum isi doreste sa scoata mai mult titei din pamant, avand in vedere ca a scapat de sanctiunile Occidentului.

Femeia care poate transforma Iranul intr-o superputere: E scolita la Londra si are succes intr-o lume dominata de barbati

In consecinta, ministrul rus al Energiei, Aleksander Novak, a sugerat ca Iranul sa fie tratat separat de restul statelor membre OPEC.

Majoritatea statelor din Golf a fost de acord cu reducerea productiei, cu exceptia Irakului. Insa daca rusii vor promite ca ii vor apara de Statul Islamic, probabil ca si irakienii vor ceda.

Rusia, mai multe intentii ascunse

Daca acest scenariu se va adeveri, atunci Rusia va deveni liderul celor mai mari producatori de "aur negru" din lume, controland astfel 73% din rezervele de titei ale planetei.

De asemenea, Rusia ar putea sa mai aiba o intentie ascunsa. Tara condusa de Vladimir Putin a inceput sa renunte la tranzactiile cu petrol denominate in dolari, dupa ce a incheiat intelegeri cu cateva state ca aceste tranzactii sa aiba loc in monezile nationale. Iar in cazul in care cartelul ROPEC (Rusia plus natiunile OPEC) se va forma, atunci "petrodolarii" vor fi dati uitarii in scurt timp.

Efectele petrolului ieftin: Se va adeveri cel mai negru cosmar al Rusiei?

Oil Price atrage atentia ca Putin si-a jucat bine cartile si a intrevazut o oportunitate creata de petrolul ieftin, pe care pare ca are de gand sa o fructifice pana la capat, iar miscarea lui va aduce modificari importante din punct de vedere geopolitic.

"Cu toate ca o solutie pentru Siria ar fi binevenita, un cartel al marilor producatori de petrol din lume condus de Rusia ar aduce modificari in ceea ce priveste balanta puterii la nivel mondial. Tocmai de aceea, intalnirea de la mijlocul lunii martie are niste mize uriase", incheie sursa citata.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Rusia cartel petrol, #cartel petrol, #rusia arabia saudita cartel petrol, #rusia petrol sauditi , #petrol
Comentarii