
Companiile energetice nu sunt singurele victime ale prabusirii pretului petrolului. Alte doua industrii au de suferit din aceasta cauza, iar unele companii se afla in pragul falimentului.
Marile investitii in dezvoltarea fabricilor de materiale plastice sunt compromise, pe fondul cotatiilor mici ale titeiului.
Efectul neasteptat al prabusirii pretului petrolului: Un nou val de imigranti va veni catre Europa?
Un astfel de exemplu este compania sud-coreeana LG Chem, care a abandonat planul de a construi un complex de 4,2 miliarde de dolari in Kazakhstan, arata OilPrice.com.
Acesta ar fi trebuit sa fabrice materiale plastice, insa s-a renuntat la idee din cauza costurilor ridicate pentru astfel de constructii, dar si din cauza pretului scazut al petrolului.
In urma cu cinci ani, LG Chem a batut palma cu Kazakhstan Petrochemical Industries (KPI) pentru a realiza proiectul, ca un joint-venture intre cele doua companii. Fiecare urma sa detina 50% din actiunile complexului.
Colaborarea dintre cele doua companii ar fi presupus procesarea etanului, o componenta a gazului natural, si transformarea lui in etilena, iar apoi in polietilena.
Unitatea ar fi trebuit sa produca 840.000 de tone metrice de etilena si 800.000 de tone de polietilena pe an, substante folosite la realizarea ambalajelor, dar care au si alte utilizari.
Pretul petrolului ar putea avea o revenire spectaculoasa mai repede decat ne-am fi gandit
Insa acum cei de la LG Chem au renuntat la proiect si au decis sa se orienteze in alte zone, mai profitabile.
De asemenea, sud-coreenii au lasat balta si o investitie de 408 milioane de dolari intr-o fabrica de silicon policristalin, esential pentru producerea celulelor fotovoltaice, folosite la panourile solare.
Scaderea pretului petrolului a condus si la ieftinirea gazului natural, astfel ca multe exploatari energetice nu mai sunt viabile, deoarece companiile vand in pierdere resursele extrase.
Si reciclarea e in pericol
In Franta, reciclarea petrolului si produselor conexe nu mai e profitabila, din acelasi motiv: scaderea pretului titeiului.
Petrol vandut in pierdere: Pretul este de -0,50 dolari pe baril
Drept consecinta, produsele refolosite au ajuns sa nu mai fie mai ieftine decat cele noi, transmite Euractiv.
In 2014, trei sferturi din petrolul colectat in Hexagon a fost reciclat, insa acum "tot sectorul este cuprins de criza, iar fabricile se lupta pentru supravietuire", a avertizat de curand French National Council of Automobile Professions (CNPA), organizatia care vegheaza asupra sectorului auto francez.
CNPA a mai aratat ca stabilitatea financiara a 49 de companii e pusa in pericol, deoarece pretul de vanzare nu mai acopera de cateva luni bune costul colectarii produselor folosite, iar multe firme de reciclare nu vor rezista nici pana la finalul primului trimestru din 2016.
In Hexagon, 200.000 de tone de petrol sunt colectate si refolosite anual.