Pretul petrolului va atinge nivelul record de 123 dolari pe baril - Erste

Luni, 05 Martie 2012, ora 14:23
2443 citiri
Pretul petrolului va atinge nivelul record de 123 dolari pe baril - Erste

Pretul petrolului va atinge un nou nivel record, un baril urmand a costa, in medie, 123 de dolari, pana in martie 2013 potrivit unui studiu al Erste Bank.

Principalele motive pentru atingerea unui nou pret record sunt lichiditatea crescuta, dobanzile reduse si politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare, se arata in raportul Erste Bank, remis Ziare.com.

De asemenea, o influenta majora este si faptul ca OPEC controleaza pretul mai strict, iar vulnerabilitatea pretului petrolului a fost majorata de capacitatile de rezerve reduse si de intesificarea crizei din Iran, care ar putea ridica pretul la 150 - 200 de dolari/baril.

Pretul mediu pentru titeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 dolari/baril in 2011. Chiar si ajustat in functie de inflatie, acest pret a depasit nivelul din 2008 si a fost mai mare decat cel din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979/1980. Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit anul trecut din Maroc pana in Iran.

Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi (mb/zi) si exporta peste 21 mb/zi. De asemenea, politica monetara tot mai expansionista implementata de Federal Reserve, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul ca Fed este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero, pana la sfarsitul anului 2014, ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul.

Astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri. "Preconizam un pret mediu de 123 de dolari pe barilul de titei Brent in 2012", a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group. In Europa, pretul mai ridicat al petrolului ar putea afecta, in curand, economia. In euro, pretul titeiului Brent a atins deja noi niveluri record.

Ronald Stoeferle a identificat un alt factor determinant al pretului in scenariul de atingere al unui punct maxim al petrolului: "Dupa parerea mea, nivelul maxim al extractiei globale de petrol conventional a fost deja depasit. Desi presupun ca metodele de extractie neconventionale ar putea compensa aceasta situatie intr-o mare masura, sursele usor de exploatat au fost epuizate deja in mare masura", explica oficialul Erste.

Cat ar trebui sa coste petrolul?

Un factor important este si "pragul de rentabilitate al pretului petrolului" mult mai ridicat. Intre timp, Arabia Saudita are nevoie de un pret al petrolului de 80 de dolari pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar in Rusia nivelul va fi de 126 de dolari anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un pret al petrolului de cel putin 80 - 90 de dolari. "Vulnerabilitatea fiscala" este mare.

Mai mult, capacitatile de rezerve ale OPEC au atins un nivel critic. Dat fiind ca Arabia Saudita nu a produs niciodata in mod durabil mai mult de 10 mb/zi, este posibil sa aflam daca capacitatile de rezerve exista cu adevarat numai in cazul aparitiei unei situatii de urgenta, se arata in raport. In mod evident, cererea este dominata de Asia. 70% din consumul suplimentar de petrol revine Chinei si Indiei. "Schimbarea actuala a paradigmei este ilustrata de exemplu de faptul ca anul trecut China a depasit SUA, devenind cel mai mare consumator de energie din lume", a declarat Stoeferle.

Orientul Mijlociu ar putea duce la o crestere chiar mai mare a pretului petrolului Raspandirea tensiunilor politice in Libia in 2011 si razboiul civil rezultat au indicat clar riscurile intreruperii productiei in tarile instabile politic. Desi tara contribuie cu doar aproximativ 2% la productia globala prin productia de titei de aproape 1,65 mb/zi, pretul titeiului Brent a crescut din februarie pana in aprilie 2011 cu aproximativ 25%.

In prezent, este ingrijoratoare situatia din Iran, cea dea treia mare tara exportatoare de petrol din lume. Criza latenta din aceasta tara devine din ce in ce mai tensionata si pare a fi pe cale sa explodeze. "Chiar si un blocaj de scurta durata al Stramtorii Hormuz ar avea efecte dramatice. Pretul petrolului ar creste cu siguranta la noi niveluri record, deoarece 20% din productia totala de petrol este transportata pe aceasta cale maritima foarte ingusta", a explicat Stoeferle.

Productia de petrol din sisturi cu petrol - solutia pentru viitor?

Inversarea tendintei productiei de petrol din SUA ilustreaza clar puterea de inovatie a industriei.

Productia de petrol, in scadere incepand cu 1970, a crescut puternic din nou de la punctul minim din 2008. Motivul: productia de petrol din sisturi cu petrol. Conform celor mai mari producatori, extractia petrolului de sist devine profitabila de la 60 de dolari/baril. La nivelul actual de aproximativ 100 de dolari pe baril (WTI), cresterea rapida a noilor surse de petrol este de inteles.

"Dezvoltarea extractiei gazelor de sist in Europa avanseaza rapid", a explicat Stoeferle. Actuala panica alimentata de temerile privind riscurile de mediu pare exagerata. Urmatoarea generatie care foloseste metoda de extractie 'fracturare hidraulica ecologica' 3 va reduce substantial riscurile de mediu, va creste exploatarea si, prin urmare, va face ca extractia de gaz de sist sa devina mai eficienta, rentabila si mai curata. Convingerea conform careia combustibilii fosili pot fi rapid inlocuiti de surse de energie alternativa pare o iluzie avand in vedere volumele de investitii actuale si declaratiile politice de intentie, concluzioneaza raportul.

T.B.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 28 noiembrie, că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că...
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Sărbătoarea Hanuka reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuka sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind...