Ziare.com

Pretul petrolului s-a prabusit: Cum afecteaza economia, cursul de schimb si industria

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 13:37

   

Pretul petrolului s-a prabusit: Cum afecteaza economia, cursul de schimb si industria
Pretul petrolului a pierdut aproape 50%, in ultimele 6 luni, un procent semnificativ pentru "aurul negru". Insa ce efecte va avea aceasta depreciere masiva?

Comparativ cu evolutiile negative anterioare, situatia actuala va duce la un nivel coborat pentru mai mult timp al cotatiei petrolului.

Iar aceasta scadere abrupta poate influenta evolutia viitoare a diferitelor clase de active la nivel global.

Florin Hantila, manager de portofoliu la Certinvest, analizeaza efectele cauzate de un asemenea eveniment, intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Scaderea pretului petrolului schimba totul, de la bumbac si soia la platinaEconomia: Cu o oarecare inertie (in general 1-2 trimestre), un pret mai mic al petrolului duce la o inflatie scazuta, ceea ce in principiu ar trebui sa determine bancile sa continue politicile de relaxare monetara pentru a combate o eventuala deflatie.

Pe de alta parte, fenomenul este mai complex, pentru ca pe termen lung, un petrol in scadere ar duce la o potentiala crestere economica, lasand loc bancilor centrale sa mai ridice dobanzile-cheie.

"Evident, punctual, una dintre cele mai afectate economii ar fi cea a Rusiei, unde am asista probabil la o criza a contului curent, o depreciere a monedei nationale si sincope de finantare externa", a explicat Hantila.

Materiile prime: Preturile aferente produselor derivate din petrol vor scadea, legatura fiind direct proportionala. Carbunele ar putea chiar creste ca pret, pe fondul unui consum in crestere, ca resursa alternativa. Produsele de agricultura ar fi negativ afectate din cauza costurilor aferente utilajelor implicate.

In ceea ce priveste aurul, legatura dintre acesta si petrol are loc, in general, prin canalul dezinflationist, astfel ca un petrol mai ieftin ar genera o inflatie mai mica, deci si un interes mai redus din partea investitorilor de a se acoperi de un eventual risc inflationist.

Aluminiul va profita de aceasta evolutie, 40% din costul acestuia fiind cheltuieli de energie (prin procesul de hidroliza), potrivit specialistului Certinvest.

Cursul de schimb: Dolarul ar putea creste ca urmare a achizitiei de actiuni din sectoarele ciclice, precum si de cumparari de titluri ale SUA de catre banci ale zonelor in curs de dezvoltare, in scopul de a-si mentine competitivitatea.

Pe de alta parte, un exemplu de perdant ar putea fi Norvegia, o tara puternic dependenta de productia de petrol (cel mai mare producator din lume, excluzand Orientul Mijlociu), arata comunicatul.

Pietele de actiuni: Sectorul de petrol si gaze este deja foarte afectat de aceasta evolutie, deci momentul se poate dovedi oportun pentru eventuale achizitii in aceasta zona. Companiile de aici ofera randamente ridicate ale dividendelor, balante solide, precum si multiplii atractivi, dat fiind preturile coborate.

Cu toate acestea, exista pericolul unei deteriorari a cifrelor bilantiere (in special o indatorare suplimentara), avertizeaza Hantila.

Sectorul de produse chimice: Un alt sector care ar beneficia masiv de un cost mai scazut al petrolului este cel de produse chimice, care de asemenea utilizeaza multa energie in procesul de productie. In cele din urma, impactul relevant va surveni din partea unei evolutii economice pozitive generata de contextul unui pret redus al petrolului.

Pe termen scurt, efectul va fi al unor marje in crestere pentru companiile din acest sector, insa in timp preturile produselor finite ar putea scadea, ducand din contra la profituri in corectie.

"In concluzie, climatul actual de preturi joase ale hidrocarburilor ar impacta in mod divers evolutia diferitelor clase de active la nivel global, insa si a economiilor mai mult sau mai putin dependente de aceasta materie prima", incheie Hantila.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10753 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Poate c-acu' s-apucă și guvernele-perceptor-zapciu de administrare

și producție, iar nu numai de procurarea principalelor venituri bugetare din supraimpozitarea energiei.

 

Pana la urma tot ce se intampla se numeste ..."specula"...

....si inca suntem departe de pretul real al petrolului.

 

dupa o "abureala" tehnica

scrisa intr-un limbaj de... , (asa vorbesc economistii si nu stiu eu?), C.P. (???) ne spune ca daca gazu' e mai ieftin, eu pot sa-ncerc o resursa alternativa, carbunele, care se poate scumpi.
Nea Tome , iesplica-mi te rog treaba cu pretul real. Acu' 40 de ani americanii au trait primul soc petrolier, acu' 25 ne prognozau un maximum de doar 50 de ani inainte de epuizare. Ca, care-i treaba? Inafara de a pune ursul cu botul pe labe, lucrindu-l cu armele lui, energia, eu nu vad care-i rezonul ieftinirii petrolului. S-au jucat cu pretul totdeauna cum au vrut ei, cu OPEC-ul, cu Katrina, cu platforma aia care a luat foc, cu Gadafi, ci Siria (?!?), Intotdeauna ne-au "asigurat" ca sint motive pentru pretul, de obicei mare (cind era mic cica s-au trezit americanii cu suprastoc). Acuma cica nu mai arde lumea gazu' ca inainte, in prag de iarna, si cica au gasit petrol mai mult la ei in curte. Ii lasa si pe vecinii lor canadieni cu... dosu'n nisipul lor bituminos. Guvernului ii convine intotdeauna un pret mare, ca-si umfla visteria cu accizele pe combustibili. Ce e aia pret real? La piine care-i pretul real? Acu' vre-un an-doi crescuse pretul, ca vezi Doamne a-nceput si chinezu sa mince si el o piine alba.

Numai

in Romania se prabuseste mai incet...

 

ce este ciudat de cateva luni se tot vorbeste de scderea pretului

petroluli,totusi pretul benzinei nu a scazut in acelas raport,normal in afara benzinariilor unde se adauga si apa:)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor