Pretul petrolului s-a prabusit dupa negocierile esuate intre unii dintre cei mai mari producatori din lume

Luni, 18 Aprilie 2016, ora 12:53
6388 citiri
Pretul petrolului s-a prabusit dupa negocierile esuate intre unii dintre cei mai mari producatori din lume
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul petrolului a inregistrat o scadere puternica, luni, in urma esecului discutiilor de la Doha dintre marii producatori de "aur negru", care au avut loc in weekend.

Esecul a fost atribuit tensiunilor din Arabia Saudita si Iran, transmite agentia Reuters, citata de News.ro.

In consecinta, contractele pentru titeiul Brnet, de referinta la Londra, au scazut luni cu pana la 6%, iar ulterior au fost tranzactionate in declin cu 4,2%, la 41,29 dolari pe baril.

Cotatia petrolului WTI, de referinta in SUA, este in coborare cu 4,63%, la 38,49 dolari pe baril.

Preturile petrolului au scazut cu pana la 70% de la un maxim atins la jumatatea anului 2014, in conditiile in care productia a depasit cererea cu 1-2 milioane de barili pe zi.

Negocierile dintre marii producatori de petrol s-au incheiat cu un esec

"Crediblitatea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de coordonare a productiei este la un nivel foarte scazut. Pentru sauditi nu este vorba despre petrol, ci despre politicile regionale", a declarat Peter Lee, analist la BMI Research, divizie a agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

Potrivit Morgan Stanley, lipsa chiar si a unui acord neangajat, care fusese deja convenit in februarie, scoate in evidenta relatiile proaste din cadrul OPEC, iar riscul de crestere a livrarilor de titei este in urcare.

Analistii anticipau ca la intalnirea de la Doha sa se decida inghetarea productiei de petrol la nivelul din ianuarie pana in octombrie 2016, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Poate cea mai importanta intalnire din ultimii 30 de ani - Miza e petrolul

#scadere pret petrol, #intalnire producatori petrol , #petrol