Razboiul energetic intre Iran si Arabia Saudita intra intr-o noua faza: Tinta vizata de ambele tari

Joi, 03 Martie 2016, ora 12:37
4195 citiri
Razboiul energetic intre Iran si Arabia Saudita intra intr-o noua faza: Tinta vizata de ambele tari
Foto: Arhiva Ziare.com

Iranul si Arabia Saudita "vaneaza" aceeasi tinta: China, cel mai mare consumator de petrol din lume.

Livrarile de titei ale sauditilor in tara asiatica au crescut cu 36% in februarie, astfel ca au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor compilate de ClipperData, o firma ce analizeaza vanzarile internationale de "aur negru".

Insa CNN Money arata ca succesul pe care il are petrolul sauditilor in China ar trebui sa ridice cateva semne de intrebare.

Principalul motiv este ca pana acum tara asiatica era un important partener comercial al Iranului, dusmanul aprig al Regatului.

In consecinta, ce s-a intamplat de a avut loc o schimbare la 180 de grade?

Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii

Teheranul a acuzat Arabia Saudita ca planuieste sa scoata tot mai mult petrol din puturi, ca raspuns la ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului, cu toate ca a promis ca va ingheta productia la nivelul din ianuarie 2016.

Arabia Saudita e in chinuri: Indiciul care arata proportia prabusirii

Lovitura sub centura

Analistii cred insa ca Arabia Saudita a luat cu asalt piata din China pentru a da o lovitura politica Iranului.

"Momentul ales e foarte interesant. Se pare ca se pregateste ceva in zona", a mentionat Matthew Smith, directorul diviziei de materii prime din cadrul firmei ClipperData.

Sauditii nu au niciun motiv sa dea o mana de ajutor Iranului pentru a reveni pe piata petrolului. Noile venituri din vanzarea titeiului vor ajuta Teheranul sa-si intareasca pozitia in regiune si va oferi resurse suplimentare pentru batalia pentru putere care are loc in Siria, Yemen si in alte locuri.

"E o miscare prin care sauditii incearca sa taie Iranului craca de sub picioare", a spus Vincent Piazza, analist specializat in energie la Bloomberg Intelligence.

Saudi Aramco, compania de stat petroliera din Arabia Saudita, a avertizat in ianuarie ca nu va micsora productia pentru a face loc concurentei pe piata.

Va continua batalia pe China?

In aceste conditii, va fi interesant de urmarit evolutia vanzarilor de petrol in China. Oare sauditii vor continua ritmul alert al livrarilor pentru a lovi Iranul sau luna februarie a fost o exceptie?

"Actiunile transmit mesaje mai clare decat vorbele. Arabia Saudita ar putea incerca sa determine alte tari sa inghete productia, dar ea sa nu faca acelasi lucru", a avertizat Smith.

Tara a transmis ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va ingheta productia la nivelul lunii ianuarie, alaturi de Rusia, pentru a impulsiona o crestere a pretului titeiului, care ajunsese la 30 de dolari pe baril in prima luna a anului.

Arabia Saudita si Rusia s-au inteles sa inghete productia de petrol

Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Insa ramane de vazut daca se va intampla acest lucru.

China este al treilea cel mai mare importator de petrol al Arabiei Saudite, in timp ce Iranul se afla pe locul sase in topul exportatorilor de titei in tara asiatica.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#China petrol Iran Arabia Saudita, #Iran petrol Arabia Saudita, #razboi petrol Atabia Saudita , #petrol