Razboiul energetic intre Iran si Arabia Saudita intra intr-o noua faza: Tinta vizata de ambele tari

Joi, 03 Martie 2016, ora 12:37
3972 citiri
Razboiul energetic intre Iran si Arabia Saudita intra intr-o noua faza: Tinta vizata de ambele tari

Iranul si Arabia Saudita "vaneaza" aceeasi tinta: China, cel mai mare consumator de petrol din lume.

Livrarile de titei ale sauditilor in tara asiatica au crescut cu 36% in februarie, astfel ca au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor compilate de ClipperData, o firma ce analizeaza vanzarile internationale de "aur negru".

Insa CNN Money arata ca succesul pe care il are petrolul sauditilor in China ar trebui sa ridice cateva semne de intrebare.

Principalul motiv este ca pana acum tara asiatica era un important partener comercial al Iranului, dusmanul aprig al Regatului.

In consecinta, ce s-a intamplat de a avut loc o schimbare la 180 de grade?

Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii

Teheranul a acuzat Arabia Saudita ca planuieste sa scoata tot mai mult petrol din puturi, ca raspuns la ridicarea sanctiunilor impotriva Iranului, cu toate ca a promis ca va ingheta productia la nivelul din ianuarie 2016.

Arabia Saudita e in chinuri: Indiciul care arata proportia prabusirii

Lovitura sub centura

Analistii cred insa ca Arabia Saudita a luat cu asalt piata din China pentru a da o lovitura politica Iranului.

"Momentul ales e foarte interesant. Se pare ca se pregateste ceva in zona", a mentionat Matthew Smith, directorul diviziei de materii prime din cadrul firmei ClipperData.

Sauditii nu au niciun motiv sa dea o mana de ajutor Iranului pentru a reveni pe piata petrolului. Noile venituri din vanzarea titeiului vor ajuta Teheranul sa-si intareasca pozitia in regiune si va oferi resurse suplimentare pentru batalia pentru putere care are loc in Siria, Yemen si in alte locuri.

"E o miscare prin care sauditii incearca sa taie Iranului craca de sub picioare", a spus Vincent Piazza, analist specializat in energie la Bloomberg Intelligence.

Saudi Aramco, compania de stat petroliera din Arabia Saudita, a avertizat in ianuarie ca nu va micsora productia pentru a face loc concurentei pe piata.

Va continua batalia pe China?

In aceste conditii, va fi interesant de urmarit evolutia vanzarilor de petrol in China. Oare sauditii vor continua ritmul alert al livrarilor pentru a lovi Iranul sau luna februarie a fost o exceptie?

"Actiunile transmit mesaje mai clare decat vorbele. Arabia Saudita ar putea incerca sa determine alte tari sa inghete productia, dar ea sa nu faca acelasi lucru", a avertizat Smith.

Tara a transmis ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va ingheta productia la nivelul lunii ianuarie, alaturi de Rusia, pentru a impulsiona o crestere a pretului titeiului, care ajunsese la 30 de dolari pe baril in prima luna a anului.

Arabia Saudita si Rusia s-au inteles sa inghete productia de petrol

Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Insa ramane de vazut daca se va intampla acest lucru.

China este al treilea cel mai mare importator de petrol al Arabiei Saudite, in timp ce Iranul se afla pe locul sase in topul exportatorilor de titei in tara asiatica.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...