Razboiul petrolului imparte lumea in doua - frontiera: Sudan

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 23:23
2778 citiri
Razboiul petrolului imparte lumea in doua - frontiera: Sudan
Foto: pressmedya.com

Lupta pentru resursele de petrol ale Sudanului si Sudanului de Sud ameninta sa duca la un adevarat razboi intre marile puteri. SUA, Rusia si China sunt in primele pozitii si sunt tot mai hotarate sa nu renunte la uriasa miza pe care zona o reprezinta.

Din aceasta cauza, cele doua tari (Sudanul si Sudanul de Sud) se ameninta reciproc, violentele fiind la ordinea zilei, scrie Russia Today. Cele doua state s-au separat dupa zeci de ani de razboi civil, insa nu au cazut de acord asupra resurselor de petrol pe care le au.

In plus, granita dintre ele nu a fost bine delimitata. Orasul Heglig a devenit scena unui conflict armat, el fiind acum stapanit de Sudanul de Sud. Totusi, vecinii lor nu vor sa renunte la acest oras petrolier si ameninta cu atacuri dure. Cele doua tari sunt dependente de resursele de petrol. Intre timp, comunitatea internationala a facut apel la stoparea conflictului armat. Sudanul de Sud este aliat cu SUA, iar Sudanul cu Rusia si China.

Conflictul indirect SUA-China

Langa americani sunt francezii si britanicii, statul din sud fiind mai puternic din punct de vedere militar. Presedintele tarii, Salva Kiir, l-a sfidat pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, spunand ca nu este sclavul lui, pentru a-i executa ordinele.

Chinezii i-au aprovizionat cu arme pe cei din Sudan, chiar si in timpul embargoului impus tarii africane, in 2008. China este in prezent cel mai mare partener comercial al Sudanului, importand petrol si exportand bunuri la costuri reduse.

Drept replica, SUA intentioneaza sa infiinteze o baza militara in Sudanul de Sud, aceasta urmand a fi cea mai mare din Africa. Recent, Rusia si China au fost acuzate ca au oferit arme tarii vecine, in contextul violentelor care au avut loc intre cele doua state.

Acestea au fost folosite impotriva civililor din Darfour, afirma organizatia Amnesty International. Organismele internationale urmeaza sa discute posibile sanctiuni care vor fi impuse celor doua tari, dar interesul petrolier pe care marile puteri il au in zona face putin probabila o intelegere de incetare a focului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#petrol sudan sud sua, #China Rusia razboi , #petrol