Razboiul petrolului: Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de titei din lume

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 08:02
31506 citiri
Razboiul petrolului: Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de titei din lume
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul petrolului s-a prabusit, dupa ce marii producatori ai lumii nu au reusit sa ajunga la un acord pentru limitarea productiei, care viza reducerea suprasaturatiei existente pe piata titeiului, ceea ce a dat nastere temerilor ca ar putea urma o noua runda de scaderi ale tarifelor.

The Telegraph a intocmit clasamentul tarilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, state care ar fi afectate in cea mai mare masura daca preturile o iau din nou la vale.

Pretul petrolului s-a prabusit dupa negocierile esuate intre unii dintre cei mai mari producatori din lume

Negocierile dintre marii producatori de petrol s-au incheiat cu un esec

Solutie de compromis la Doha? Productia de petrol, "inghetata" pana in octombrie

11. Statele Unite: 2,2% (din totalul rezervelor globale de petrol)

America detine rezerve de 36,5 de barili de petrol in stare naturala, neprocesat, adica 2,2% din totalul mondial. Majoritatea zacamintelor se afla in Golful Mexic si in nordul Alaskai. Desi SUA se plaseaza abia pe locul al 11-lea in topul tarilor detinatoare de petrol, sunt cel mai mare furnizor de petrol din lume la ora actuala - asigura 15% din necesarul global.

Petrolul american, o mina de aur pentru Europa si o palma pentru Rusia?

SUA au o problema grava legata de petrol: E ceva anormal!

10. Nigeria: 2,2%

Nigeria detine 2,2% din rezervele de petrol ale lumii, mai exact 37 de miliarde de barili, ceea ce face ca tara africana sa fie pe locul 10 in topul statelor detinatoare de titei. Aproximativ 2,6% din petrolul consumat in lume vine din Nigeria, adica 2,4 milioane de barili pe zi.

9. Libia: 2,9%

Zacamanintele de petrol ale Libiei contin 48,4 miliarde de barili sau 2,9% din rezervele mondiale. Totusi, Libia vinde doar 515.000 de barili de titei pe zi, adica 0,5% din necesarul global.

8. Emiratele Arabe Unite: 5,8%

Circa 5,8% din rezervele de petrol ale lumii se afla in Emiratele Arabe Unite (EAU), ceea ce inseamna 97,8 miliarde de barili. In prezent, EAU furnizeaza in jur de 3,5 milioane de barili pe zi, adica 3,7% din consumul global.

Sauditii nu mai fac bani din petrol. Se reprofileaza pe IT

7. Rusia: 6,1%

Rusia, al treilea cel mai mare exportator de petrol al lumii, este abia pe locul 7 in topul tarilor cu cele mai mari rezerve - 6,1% din totalul global, adica 103 miliarde de barili. Totusi, Rusia furnizeaza lumii aproape 12% din necesar, mai exact 10,8 milioane de barili pe zi.

Planul prin care Rusia ar putea ajunge sa controleze peste 70% din piata petrolului

6. Kuweit: 6,2%

Tara din Orientul Mijlociu are rezerve ceva mai mari decat ale Rusiei - 104 miliarde de barili sau 6,2% din totalul mondial. Totusi, Kuweit exporta doar 3% din petrolul consumat la nivel mondial.

5. Irak: 8,5%

Irak este al cincilea cel mai mare detinator de petrol din lume, cu 8,5% din rezervele lumii sau 144 de miliarde de barili. Vinde circa 3,6% din productia zilnica de petrol la nivel mondial.

4. Iran: 9,3%

Iranul detine aproape 158 de miliarde de barili de petrol, ceea ce inseamna 9,3% din totalul rezervelor lumii. Precum Irak, tara din Orientul Mijlociu furnizeaza aproximativ 3,6% pe zi din consumul la nivel global.

Cinci tari zdrobite de prabusirea pretului petrolului

3. Canada: 10,2%

Canada produce 4,7% din petrolul folosit in lume, fiind al cincilea cel mai mare furizor. Este pe locul al treilea in topul tarilor cu cele mai mare rezerve de titei, detinand 10,2% din totalul global, adica 172,5 miliarde de barili.

2. Arabia Saudita: 15,9%

Arabia Saudita, al doilea cel mai mare producator de petrol din lume, livreaza 12,5% din totalul mondial, altfel spus 11,6 milioane de barili pe zi. Arabia Saudita are rezerve de 268 de miliarde de barili, adica 15,9% din totalul global.

1. Venezuela: 17,7%

Venezuela este responsabila pentru mai putin de 3% din aprovizionarea globala cu petrol, desi detine 17,7% din rezervele lumii. Asta inseamna 298 de miliarde de barili, cantitate de doua ori mai mare decat a Irakului si de opt ori mai mare in comparatie cu Statele Unite. Castigurile din exportul petrolului reprezinta cea mai mare parte din PIB-ul Venezuelei.

Tara producatoare de petrol unde pretul combustibilului a crescut cu 6.000%

#top tari petrol, #tari petrol lume, #rezerve petrol lume , #petrol