Redeventele, in atentia companiilor petroliere: Cresterea de taxe trebuie contrabalansata

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 20:55
2615 citiri
Redeventele, in atentia companiilor petroliere: Cresterea de taxe trebuie contrabalansata

Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera ("ROPECA") a amintit autoritatilor care au fost subiectele de discutie legate de noul sistem de redevente, care a fost amanat pana in 2016.

ROPEPCA subliniaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, "necesitatea si importanta unor consultari cat mai largi pentru identificarea contributiilor care sa imbunatateasca situatia din industria de petrol si gaze, cat mai curand posibil".

In acest scop, asociatia a transmis factorilor de decizie din Guvern, Parlament si autoritatilor de reglementare in domeniul energetic o scrisoare in care aminteste cateva elemente importante care ar putea fi atinse in cadrul dialogului dintre autoritati si reprezentantii industriei:

1. La sfarsitul anului 2014, clauza de stabilitate a regimului fiscal aplicabil industriei de petrol si gaze in conformitate cu prevederile Legii nr. 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Petrom S.A., va expira, si ca urmare, in ultimul an diverse variante privind revizuirea sistemului aplicabil redeventelor petroliere, au fost discutate in media de catre reprezentantii Guvernului.

Astfel, s-a discutat ca optiune adaptarea regimului fiscal la realitatile actuale ale industriei, si anume niveluri specifice de redevente diferentiate in functie de tipul de concesiuni, resurse minerale si perimetre petroliere (de exemplu, resurse conventionale vs neconventionale, operatiuni offshore vs. onshore etc).

2. In lumina unui nou regim aplicabil redeventelor petroliere, deja anuntat de Guvern, taxa pe veniturile suplimentare ale companiilor din industria de petrol si gaze, introdusa la inceputul anului 2013, ar expira pana la sfarsitul anului 2014, dar nu sunt informatii certe cu privire la aplicabilitatea si in anul fiscal urmator.

3. Introducerea taxei pe constructii speciale in 2014, fara o consultare prealabila a industriei, a generat impedimente serioase operatorilor, fortati astfel sa suporte o impunere fiscala suplimentara.

4. Anuntarea de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a organizarii in viitorul apropiat a unei noi runde de licitatie publica pentru concesionarea unor perimetre petroliere, demers care, in lipsa unui regim fiscal clar, poate diminua apetitul investitional.

"ROPEPCA considera ca orice crestere a nivelului redeventelor si/sau aplicarea unor taxe suplimentare asupra industriei ar trebui contrabalansata de introducerea unor masuri de incurajare menite sa reduca impactul asupra fluxurilor de capital si a randamentelor capitalului investit, pentru a sustine industria onshore de petrol si gaze din Romania prin recunoasterea costurilor investitionale", se mai arata in comunicat.

ROPEPCA are 17 membri, printre care OMV Petrom, Chevron Romania si Rompetrol.

Noul sistem de redevente, amanat cu inca un an

Premierul Victor Ponta a sustinut, joi, ca noul proiect privind redeventele a fost amanat cu un an si ca acesta va intra in dezbatere publica la inceputul lui 2015, pentru ca este nevoie de consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii.

Ponta: E nevoie de consens politic pentru proiectul privind redeventele

De asemenea, el a amintit ca taxa speciala pe profiturile suplimentare ale companiilor din domeniu va ramane in vigoare si anul viitor.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul 2015, ci mentinut la nivelul actual.

El a mai spus ca o noua formula va fi realizata in viitorul apropiat.

Ce sunt redeventele si care e valoarea lor

Redeventele sunt sumele platite statului pentru dreptul de folosinta a resurselor subsolului.

Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

Faptul ca nu au fost majorate asa cum a promis in nenumarate randuri Guvernul inseamna inca un an in care bugetul nu va beneficia de sume mai mari obtinute de la firmele din industria gazelor si petrolului, inclusiv gigantul Petrom.

In prezent, companiile care produc petrol si gaze naturale platesc redevente cuprinse intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi.

Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si au fost valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Nivelul este unul dintre cele mai scazute din Europa, iar Romania incaseaza in jur de 1 miliard de lei la bugetul de stat din aceasta resursa.

De asemenea, impozitul pe profit de doar 16% face din tara noastra o destinatie foarte rentabila pentru extractia de petrol si gaze.

Discutiile initiale purtate de Guvernul Ponta cu companiile de profil aratau ca redeventele ar putea fi marite pana la 20-30%, nivel la care statul ar fi obtinut mult mai multi bani.

C.P.

Citeste si:
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
Planul Național de Redresare și Reziliență al României a primit joi, 28 octombrie, aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene. După decizia oficialilor europeni, premierul interimar...
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
PNL va avea vineri, 29 octombrie 2021, o ședință a biroului executiv, unde vor fi discutate variantele de miniștri în cabinetul Ciucă. Ședința va avea loc la ora 11.00. Premierul...
Sursa: Ziare.com