Reuters: Titeiul iranian va fi prelucrat in Romania

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 17:43
8070 citiri
Reuters: Titeiul iranian va fi prelucrat in Romania
Foto: Ziare.com

Iranul este in grafic pentru majorarea productiei de titei cu 500.000 de barili pe zi, dupa ridicarea sanctiunilor in aceasta luna, iar un milion de barili vor ajunge la rafinaria Petrotel din Romania, detinuta de Lukoil.

Sase petroliere iraniene vor livra titei cumparatorilor din Europa si Asia in februarie, sustine o sursa din Iran, pentru Reuters.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

Alte surse au anuntat ca Litasco, divizia comerciala a grupului rus Lukoil, ar putea deveni primul cumparator din Europa al titeiului iranian, dupa ridicarea sanctiunilor. Litasco va livra rafinariei Petrotel din Romania un milion de barili de titei, care va fi incarcat in 5 februarie in terminalul iranian Kharg Island.

"Teheranul si-a majorat productia de titei cu cel putin 500.000 de barili pe zi si piata va vedea asta in urmatoarele zile. Exista trei contracte finalizate cu clienti europeni, de asemenea se negociaza cu clientii traditionali din Asia, in special India", sustine o sursa din Iran.

Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! Petrolul va ajunge la 16 dolari pe baril, bursele se vor prabusi

Inainte de aplicarea sanctiunilor, rafinariile europene cumparau din Iran 800.000 de barili pe zi iar in ultimii ani aceste volume au fost inlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudita si Rusia.

Iranul a declarat ca vrea sa-si recastige clientii rapid si a incheiat deja acorduri cu Greek Hellenic Petroleum si grupul francez Total pentru vanzarea de titei.

Tinand cont de conditiile de pe piete si de excedentul existent, Iranul este pregatit sa-si majoreze exporturile de titei cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat in 17 ianuarie adjunctul ministrului Petrolului, Amir Hossein Zamaninia. Acesta a adaugat ca in urmatoarele luni Teheranul intentioneaza sa extinda cu inca 500.000 de barili pe zi cantitatea exportata.

Pretul petrolului s-a prabusit a doua zi consecutiv: A ajuns la nivelul minim al ultimilor 14 ani

Posibilitatea revenirii Iranului pe piata titeiului si ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul pretului titeiului. Recent, pretul barilului de petrol Brent a scazut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima data incepand din martie 2004.

In 25 ianuarie, grupul rus Lukoil a semnat un acord cu autoritatile de la Teheran pentru doua proiecte de explorare in sud-vestul Iranului.

Hormoz Qalavand, director al diviziei de explorare la National Iranian Oil Company, a afirmat ca valoarea contractului se ridica la aproximativ sase milioane de dolari, iar Lukoil a inceput deja sa lucreze la cele doua proiecte.

In 17 ianuarie, comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul nuclear incheiat pe 14 iulie 2015.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei.

Citește și:
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adică, iar se scumpește benzina, doar la noi?