Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza din 2008, a precizat ca Iranul este noua problema a economiei globale.
Mai exact, Roubini se teme de o confruntare intre aceasta tara si Israel sau Statele Unite, din cauza posibilitatii construirii de arme nucleare de catre Iran, potrivit CNN Money.
In acest moment, economistul considera ca presedintele SUA, Barack Obama, nu va ataca Iranul, insa dupa alegerile din noiembrie, noul lider, oricare ar fi acesta, va fi nevoit sa raspunda corespunzator in fata unei amenintari provenite de la Guvernul din Teheran.
In acest context, Roubini a precizat ca pretul petrolului va continua sa creasca. In plus, desi lumea pare sa se orienteze mai mult catre gazele naturale, aceasta tranzitie nu se va petrece atat de repede, incat sa atenueze total temerile provocate de Iran.
"Oamenii sunt prea optimisti in ceea ce priveste rapiditatea unei revolutii in sectorul gazelor naturale. Infrastructura nu poate fi construita sau reconstruita pentru a permite alimentarea masinilor, camioanelor si trenurilor cu acest gen de combustibil, in urmatoarele 12-24 de luni. O perioada de timp mai probabila este de 20-30 de ani", estimeaza economistul.
De asemenea, Roubini si-a exprimat convingerea ca, in cele din urma, lumea va deveni tot mai putin dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu.
Instabilitatea politica din Orientul Mijlociu este un alt factor de presiune asupra pretului petrolului. "Intregul Orient Mijlociu este un dezastru, si nu ma refer numai la Iran si Israel. Primavara araba va deveni iarna araba", spune Roubini.
In consecinta, Irak poate fi considerat cel mai sigur loc din Orientul Mijlociu, dar chiar si acolo, tensiunile dintre diferitele grupuri etnice capata amploare.
El a mai avertizat si despre dezmembrarea zonei euro, care are toate sansele sa provoace cataclisme la nivel mondial.
"Daca moneda euro nu poate fi depreciata si daca nu poate fi restabilita cresterea economica in statele din uniunea monetara, singura solutie ramane reintoarcerea la moneda nationala. Dar daca acest lucru se va face in prea multe state, atunci daunele colaterale privind pierderile creditorilor vor fi masive. Asadar, o dezintegrare a zonei euro va fi un dezastru", a mai declarat Roubini.
"Mai mult, bancile europene inca au o expunere semnificativa in Europa Centrala, Asia si America Latina, motiv pentru care, daca zona euro se desparte, contaminarea financiara va fi una masiva", a conchis economistul.
Nouriel Roubini was born in istanbul, Turkey,... Vezi tot