Rusia flirteaza cu Arabia Saudita. Miza: petrolul lumii

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 07:42
5608 citiri
Rusia flirteaza cu Arabia Saudita. Miza: petrolul lumii
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in frunte cu Arabia Saudita, a refuzat in ultima perioada sa reduca productia de titei, lucru ce ar fi impulsionat cresterea pretului "aurului negru". Motivul? In acest mod isi apara cota de piata.

Dar aceasta strategie pare sa nu mai functioneze, iar Rusia ar urma sa aiba un rol important in vitoarea schema.

Statele membre OPEC sufera de pe urma prabusirii cotatiei petrolului.

De exemplu, Arabia Saudita va recurge la reducerea cheltuielilor si amanarea unor investitii, arata BBC.

Iar vicepremierul rus Arkady Dvorkovici nu crede ca tarile OPEC vor fi capabile sa functioneze fara probleme, in conditiile in care barilul de petrol se tranzactioneaza cu 50 de dolari, adica la jumatate fata de cat era in urma cu un an.

"Cel mai probabil, strategia va fi schimbata. Nu pot rezista foarte mult - cateva luni, maximum doi ani", a explicat oficialul de la Kremlin, pentru The Telegraph.

Arabia Saudita, unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume si liderul OPEC, a decis, in noiembrie 2014, sa majoreze capacitatea de extractie, ca sa-si apere cota de piata, in contextul in care SUA au luat avant in domeniul energetic, datorita resurselor neconventionale.

Totusi, Riadul o tine una si buna: va reduce productia pentru ca pretul sa creasca, doar daca "povara" acestei decizii va fi impartita cu tarile care nu apartin OPEC. Si aici intra Rusia in scena.

Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si aluminiul

Dvorkovici, care se ocupa de strategia energetica si economica a tarii sale, a mentionat ca se afla in discutii cu statele OPEC pentru a creiona o "strategie mai rationala".

"Chiar daca avem consultari, asta nu inseamna ca vor exista si actiuni concrete, ca urmare a discutiilor. Intr-adevar, e posibil sa se intample ceva, insa nu as miza pe asta. Acum ne transmitem semnale unii altora", a explicat oficialul rus.

Joc de-a soarecele si pisica?

De fapt, sauditii vor ca si statele care nu sunt membre OPEC sa reduca productia odata cu ei.

Dar Rusia insista ca nu poate face asa ceva batand din palme, avand in vedere conditiile meteo din Siberia, unde se afla multe rezerve in exploatare. De asemenea, companiile care se ocupa de extractie trebuie sa raspunda in fata actionarilor, insista oficialii de la Kremlin.

Efectul sanctiunilor occidentale. Gigant rus Rosneft cere un imprumut gigantic

Exista, totusi, o modalitate subtila de a reduce productia, aminteste The Telegraph.

Igor Sechin, seful Rosneft, este mana dreapta a presedintelui tarii, Vladimir Putin, iar compania este detinuta de stat in proportie de 70%.

"Daca Putin vrea cu adevarat, cu siguranta se va face acest lucru", a sustinut un veteran al OPEC, care insa a preferat sa ramana anonim.

Un indiciu

Dvorkovici a dat de inteles ca o reducere a productiei ar putea deveni posibila in viitorul apropiat.

"Nu avem de gand sa aplicam o taiere a productiei in mod artificial. Companiile petroliere iau singure astfel de decizii, dupa ce se uita la evolutia pietei si vor decide daca sa investeasca mai mult sau mai putin", a transmis acesta.

"Daca pretul ramane la un nivel scazut, atunci e normal ca jucatorii din industrie sa stabilizeze productia, chiar si sa o reduca. Dar Guvernul nu va lua decizii in locul lor", a insistat oficialul rus.

Rusia a devansat Arabia Saudita la productia de petrol

OPEC, intr-o forma proasta. Dar Rusia ar fi asul din maneca

Adnan Shihab-Eldin, fostul secretar general al OPEC, sustine ca membrii organizatiei nu se afla intr-o forma prea buna, asa ca ar putea renunta la ideea pusa in aplicare in noiembrie 2014.

Insa o alianta cu Rusia ar inseamna ca 45% din piata petroliera ar fi controlata de aceste state. Pentru ca intelegerea sa fie parafata, analistii sustin ca e nevoie doar de o reducere a productiei de 500.000 de barili de petrol pe zi din partea tarii conduse de Vladimir Putin, dintr-un total de 10,7 milioane.

The Telegraph noteaza ca acest lucru s-ar putea intampla oricum in viitorul apropiat, fara vreo interventie politica, deoarece cele mai multe puturi din Siberia sunt de pe vremea sovieticilor si incep sa ramana fara resurse, iar sanctiunile Occidentului au paralizat dezvoltarea unor proiecte noi.

OPEC e alcatuita din Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Rusia colaborare Arabia Saudita petrol, #Rusia petrol Arabia Saudita , #petrol