Rusia si-a pariat viitorul pe China si are toate sansele sa fie facuta knock-out in 2016

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 07:21
12335 citiri
Rusia si-a pariat viitorul pe China si are toate sansele sa fie facuta knock-out in 2016
Foto: Arhiva Kremlin

Anul 2016 a debutat cu semnale proaste legate de activitatea economica din China, iar acest lucru pune bete in roate Rusiei, care nu va mai putea primi o mana de ajutor din est pentru a iesi din recesiune.

Pretul petrolului, principalul "motor" financiar al tarii conduse de Vladimir Putin, a scazut cu aproape 20% in primele doua saptamani din ianuarie, ajungand sub nivelul de 30 de dolari pe baril, se arata intr-o analiza realizata de The Moscow Times.

Prabusirea cotatiei titeiului a fost cauzata de supraproductia din piata, dar si de declinul inregistrat pe bursa chineza, unde principalul index a inregistrat un recul de 10% in prima zi de tranzactionare din 2016.

In consecinta, Rusia e lovita pe doua fronturi. In primul rand, petrolul ieftin impiedica recuperarea economica, deoarece veniturile din aceasta sursa vor fi substantial mai mici ca in anii anteriori. De asemenea, unul dintre principalii parteneri comerciali ai sai, China, este slabit, ceea ce se va traduce intr-o cerere mai mica pentru produsele rusesti.

"Vestile sunt foarte neplacute pentru Rusia", sustine Yevgeny Nadorshin, economist sef la firma AFK Sistema, care are sediul in Mosocva.

Cel mai negru scenariu

In aceste conditii, cel mai negru scenariu pentru Rusia incepe sa se adevereasca. Ca urmare a prabusirii pretului petrolului, rubla s-a depreciat cu 4% in primele doua saptamani din ianuarie - e aproape la cel mai mic nivel din 1998 pana in prezent.

Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a transmis cu ocazia evenimentului Gaidar Forum organizat in Moscova ca bugetul tarii se va echilibra doar daca pretul petrolului va ajunge la cel putin 82 de dolari pe baril.

Insa avand in vedere ca "aurul negru" nu se afla nici macar la jumatate din aceasta valoare, el sutine ca "Rusia trebuie sa se adapteze la noile conditii de pe piata", avand in vedere ca norocul nu le va surade anul acesta. Astfel, Kremlinul e nevoit sa impuna unele masuri dure precum taierea cheltuielilor.

Recesiunea, bat-o vina!

Analistii estimeaza ca economia Rusiei s-a contractat anul trecut cu 3,7%, iar in 2016 ei se asteapta la un recul de 2-3%, daca pretul petrolului va gravita in jurul pragului de 35 de dolari pe baril, potrivit sursei citate.

De asemenea, deficitul bugetar va creste in continuare, iar pana si populatia incepe sa resimta efectele negative: un sondaj de opinie realizat de VTsIOM arata ca 52% dintre rusi cred ca va urma o perioada grea.

Cel mai probabil, asa vor sta lucrurile. China, a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul motor pentru cererea de materii prime, iar acum aceasta tara merge cu frana de mana trasa.

Un raport al Bancii Mondiale din ianuarie arata ca o micsorare cu 1% a economiei chineze va reduce valoarea materiilor prime cu 6%, in urmatorii doi ani.

Iar acest lucru reprezinta o veste proasta pentru Rusia, care e un exportator important de materii prime precum petrol, gaze si metale.

Lovitura pe termen lung

Pe termen lung, ingrijorarile legate de cresterea economica a Chinei ar putea obliga Rusia sa-si schimbe planurile legate de intarirea relatiei cu Beijingul.

Vladimir Putin se afla intr-o pozitie dificila in prezent, avand in vedere ca si-a stricat legaturile cu Occidentul dupa anexarea Crimeii si implicarea in razboiul din Ucraina, dar si cu Turcia, dupa incidentul aviatic de anul trecut.

In aceste conditii, Moscova si-a cautat aliati noi, iar China era o "tinta" la indemana. Putin spera la proiecte colosale cu Beijingul si visa sa devina un jucator-cheie in piata energetica asiatica.

Dar Neil Shearing, analist specializat in pietele emergente, care lucreaza la Capital Economics, considera ca ambitiile lui Putin sunt puse sub semnul intrebarii in contextul actual.

Investitorii incep deja sa mute capitalul din Orient inapoi spre Occident, avand in vedere ca marile economii - SUA si UE - se intaresc pe zi ce trece. Iar nu acesta era planul lui Putin. Rusia pariase pe China si e foarte probabil sa piarda.

iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
Detalii noi despre mult așteptatul iPhone SE 4 au fost dezvăluite recent de două surse de încredere din industria tech, Evan Blass și Sonny Dickon. Aceste informații aduc o imagine mai clară...
Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
Bulgaria este mai aproape decât oricând de aderarea la moneda euro, setată, se pare, pentru data de 1 ianuarie 2026. O analiză publicată recent arată că vecinii de la sud de Dunăre au...
#rusia recesiune, #Rusia relatii China, #pret petrol efecte Rusia, #Rusia pret petrol , #petrol
  1. iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
  2. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  3. Modificări cruciale în 2025 pentru raportările ANAF. Ce s-a schimbat în Declarația Unică și cum se împacă „simplificarea” formularului cu nevoile plătitorilor de impozite
  4. Trump, cu toporul prin economia europeană: După fuga de gazul rusesc, UE riscă să intre pe mâna americanilor
  5. Putin lovește dur o bancă occidentală, cu filială și în România: Impune daune colosale de miliarde
  6. După interzicerea TikTok, utilizatorii americani descoperă alternativele. Dar la ce riscuri se expun?
  7. Ciolacu și Bolojan, liderii de la guvernare, să prezinte urgent planul de reducere a cheltuielilor statului. "Aparatul bugetar a mai crescut cu 5.900 de posturi", semnalează USR
  8. Descoperire revoluționară! Enzima care poate încetini îmbătrânirea, reactivată în laborator
  9. Constructorul auto european care recheamă la service aproape 100.000 de mașini. Ce modele sunt vizate și care este riscul pentru șoferi
  10. Importanța scuterelor în localitățile aglomerate