Sa ne pregatim pentru noi socuri pe piata petrolului?

Joi, 29 Martie 2012, ora 20:41

   

Sa ne pregatim pentru noi socuri pe piata petrolului?
Sanctiunile aplicate Iranului de catre SUA si numeroase state europene reprezinta principalul motiv pentru care pretul barilului de petrol a urcat foarte mult in ultimele luni. Insa, daca se va declansa un razboi, impactul asupra economiei globale va fi unul devastator.

Pe termen lung, o reducere a cererii venite din partea Statelor Unite, care detine 20% din totalul importului de petrol la nivel mondial, va duce la o scadere a preturilor, noteaza Financial Times.

SUA si-ar putea completa necesarul de combustibil din rezervele proprii, iar, la nivel european, cererea s-ar putea diminua prin cresterea taxelor, care va duce la marirea pretului barilului de petrol.

Insa cel mai tare ar trebui sa ne ingrijoreze implicatiile economice pe care le are aceasta situatie.

Astfel, cresterea de 15% a pretului barilului de petrol, de la inceputul lunii decembrie 2011, a transferat un surplus de peste 500 de miliarde de dolari din conturile tarilor mari consumatoare de petrol, in cele ale statelor producatoare de petrol.

In aceste conditii, exista temerea ca unele tari, precum Iranul, vor submina autoritatea marilor economii ale lumii, indeosebi SUA.

De altfel, o crestere de 10% a pretului la barilul de petrol determina o scadere a produsului intern brut al SUA cu 0,2% intr-un an, iar apoi un declin de 0,4%, dupa doi ani. In Europa, acest efect va fi vizibil doar timp de 12 luni, dupa care efectele vor fi atenuate, se arata intr-un raport al Goldman Sachs.

Pretul petrolului inlocuieste Grecia?

Din moment ce acest indice a inregistrat un avans de 15% din decembrie, daca se mentine acest pret pana la sfarsitul anului, atunci se asteapta ca economia SUA sa se micsoreze cu 0,3%, ceea ce va reduce veniturile cu 0,5%. In plus, increderea investitorilor ar putea scadea.

Petrolul, o continua sursa de ingrijorare

Exista patru factori care trebuie luati in calcul pentru a prezice impactul pe care il va avea pretul petrolului asupra economiei mondiale.

Primul il reprezinta o intrerupere a livrarii de petrol, ceea ce, pana acum, nu s-a intamplat, fiind importati, zilnic, 750.000 de barili.

Cel de-al doilea este rezerva de petrol, care scade din ce in ce mai mult. Productia din Arabia Saudita esta la maximul ultimilor 30 de ani, ceea ce inseamna ca nu exista provizii prea mari.

In conditiile in care economia globala creste anual cu 4%, rezervele de petrol se maresc doar cu 1%, din cauza ca nu exista o alternativa folosita la scala mondiala pentru petrol pe post de combustibil.

O veste buna vine din partea celorlalte bunuri de larg consum. Pretul gazelor naturale a scazut, iar alimentele nu au pus probleme prea mari in ultimul an, ceea ce nu va pune o presiune prea mare pe inflatie.

In plus, bancile centrale vor ignora fluctuatiile preturilor la bunurile de larg consum, ceea ce nu se va simti in venituri.

Astfel, in aceasta piata a petrolului extrem de stresata, in care alte cresteri ale pretului sunt foarte posibile, un razboi in Iran ar fi cel mai infricosator scenariu.

Insa exista mereu un pericol in acest sens, deoarece exista mari instabilitati geopolitice in tarile producatoare de petrol.

Lumea este vulnerabila la socuri sau la cresteri de preturi ale barilului de petrol, insa, atata vreme cat exista aprovizionare constanta, situatia nu este atat de grava.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2882 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ironIQ
rank 4
E clara manevra
speculantilor de petrol pentru ca de fapt capacitatea de productie a crescut cu ceva peste 15% in ultimiii 10 ani iar consumul a ramas constant sau chiar a scazut din cauza crizei.
Din 2000 incoace au devenit exportatori importanti Brazilia, Argentina, Angola, Nigeria Ecuador Indonezia si Venezuela, au crescut mult extractiile Rusiei si Canadei iar productia in Irak este stabila si garantata.
A scazut momentan productia Libiei si a Egiptului dar e o chestiune tranzitorie fara efecte globale, sunt doar motive pentru cresterea preturilor.
Pe de alta parte cresterea preturilor fac rentabile si alte exploatari mai complicate dar si recurgerea la alte surse de energie ce, datorita pretului ridicat, inainte nu erau rentabile.
Deja e clar ca e o manevra speculativa.
martorana
rank 1
Petrolul si politicienii escroci sunt inepuizabili
Nu de petrol duce lipsa omenirea , acesta este in cantitati enorme,omenirea duce lipsa de politicieni care doresc sa faca ceva bun pe planeta.
Cand sa creat prima criza de petrol in anii 1970,consumul mondial era cu cca 800% mai mic decat acum si totusi atunci ni se vorbea de criza petrolului.Petrol este,numai ca america vrea sa distruga tarile producatoare de petrol care extrage cu cheltuieli minime sa poata exploata ei in zonele costisitoare,nordul canadei,alaska,malvine si alte zone.Irakul este controlat,va exporta cat vor americanii si englezii,iranul este si el inabusit,libia a fost scoasa de pe piata,kuwait-ul este controlat de englezi/americani,arabia saudi si ea .Anglia/usa opteaza pentru o scumpire rapida a petrolului incercand sa puna pe piata petrolul din Malvine controlat de englezi iar fara o scumpire drastnica nu devine rentabil.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor