Scenariul extrem in care pretul petrolului ar putea exploda

Luni, 30 Iunie 2014, ora 18:24
2302 citiri
Scenariul extrem in care pretul petrolului ar putea exploda

Pretul petrolului Brent ar putea urca la 150 de dolari pe baril in cazul in care conflictul din Irak va afecta operatiunile de la campurile petrolifere din sudul tarii, care asigura productia pentru exporturile prin terminalele din Golful Persic, au aratat analistii Societe Generale intr-un raport publicat luni.

Un astfel de soc ar putea duce la scaderea exporturilor de petrol ale Irakului cu 2,6 milioane de barili pe zi, noteaza CNBC.

Desi un astfel de eveniment este "putin probabil", noteaza analistii, in cazul in care s-ar produce, statele membre ale Agentiei Internationale pentru Energie ar "elibera" in mod coordonat pe piata de petrol din rezervele strategice.

Atentie, soferi! Benzina s-ar putea scumpi drastic in urmatoarea perioada - afla motivul

De asemenea, Arabia Saudita ar exporta mai mult, pentru a atenua impactul asupra economiei globale.

"In acest scenariu extrem, cresterea pretului nu va fi una de durata, probabil nu va tine mai mult de un trimestru, poate chiar mai putin", a spus Michael Wittner, seful diviziei globale a Societe Generale pentru piata petroliera.

Cel mai probabil scenariu este o "extindere de facto" a razboiului civil din Irak pe o perioada de un an sau doi, cauzand perturbari "intermitente si moderate" de pana la 500.000 de barili pe zi, a precizat Witter, fost oficial CIA.

Cotatia petrolului Brent a tins un nivel record in iulie 2008, cand a depasit 147 de dolari pe baril. Luni, pretul coborase la 112,6 dolari pe baril.

"Cea mai mare parte a livrarilor provine din sud (80%) si din zona de nord controlata de kurzi (12%), neexistand riscuri din partea avansului organizatiei Stat Islamic in Irak si Levant (ISIL).

Deoarece nu credem ca ISIL este suficient de puternica pentru a patrunde in zonele in care se produce petrol, productia Irakului ar trebui sa fie, in mare, stabila", au declarat analistii UBS Dominic Schnider si Giovanni Staunovo.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#pret petrol crestere, #petrol criza Irak, #scumpire petrol Irak , #petrol