Scumpirea carburantilor din Romania - analiza Noble Securities

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 22:24
2930 citiri
Scumpirea carburantilor din Romania - analiza Noble Securities
Foto: Arhiva

Un pret mare al petrolului va pune presiune pe economia mondiala si va duce la adancirea recesiunii in Europa, se arata intr-o analiza realizata de casa de brokeraj Noble Securities, care evidentieaza si scumpirea masiva a carburantilor in Romania, din ultimele trei luni.

"Corectiile pe care pretul petrolului le-a suportat in ultimele zile, coborand astfel de la maximul ultimelor patru luni, sunt binevenite: un pret mare al petrolului ar pune o presiune in plus asupra economiei mondiale si, prin prisma cresterilor de preturi in lant si a urmarilor acestora, ar stimula recesiunea spre care cel mai probabil se indreapta Uniunea Europeana", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Coreland si comparand evolutiile din anii anteriori cu contextul global actual, cred ca un pret al petrolului Brent (relevant pentru Europa) mai mare de 110 dolari/baril nu se justifica economic. Mai sunt si alti factori care "misca" petrolul - canalizarea investitiilor catre marfuri atunci cand dolarul american se depreciaza, considerentele geopolitice, etc", a adaugat acesta.

Recent, Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni.

Astfel, intr-un context deja favorabil, la sfarsitul saptamanii trecute, banca centrala a Statelor Unite a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, pe termen nelimitat, pentru stimularea economiei americane intrata pe o panta descendenta.

Decizia a dus la cresterea increderii investitorilor in economia globala si a stimulat cererea de marfuri si actiuni, in conditiile in care dolarul american a intrat pe o panta de depreciere.

La 1 iulie, pretul petrolului Brent era de 97,35 dolari/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 dolari/baril, marcand o crestere de aproape 20%.

"Desigur ca au fost si speculatii importante pe pietele financiare, care au sustinut o volatilitate accentuata a pretului petrolului, iar prin corectiile marcate in saptamana curenta pretul petrolului a atins cotatii mai mici de 110 dolari/baril", a precizat Victor Safta.

Zvonurile privind cresterea productiei de petrol de catre Arabia Saudita au contribuit semnificativ la scaderea pretului petrolului din ultimele zile pe pietele financiare.

Care este situatia in Romania

In Romania, preturile carburantilor au crescut cu circa 9-11% in ultimele luni. In iulie, pretul benzinei era in jur de 5,65-5,68 lei/litru, iar in prezent, acesta depaseste 6,20 lei/litru.

Potrivit lui Victor Safta, diferenta dintre cresterea preturilor carburantilor si cea a petrolului a fost de 1%. El a enumerat cauzele principale care au dus la aceasta situatie.

"In primul rand, nu a fost absorbita la maxim scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie, astfel incat (preturile la carburanti - n.r.) au ramas inca de atunci la un nivel mai ridicat; in al doilea rand, in intervalul iulie-septembrie, leul a avut o evolutie pozitiva raportat la dolarul american, recuperand deprecierea de la maxime istorice", a aratat Victor Safta.

C.P.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...