Se scumpeste benzina! Prima reducere a productiei din ultimii 8 ani a crescut pretul petrolului

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 21:30
6656 citiri
Se scumpeste benzina! Prima reducere a productiei din ultimii 8 ani a crescut pretul petrolului

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat, miercuri, prima reducere a productiei de la criza financiara din 2008, asa ca pretul barilului de titei a urcat cu 8%, la 50 de dolari.

Asta se va traduce cel mai probabil printr-o scumpire a carburantilor si in Romania.

Acordul OPEC vine dupa ce Arabia Saudita si aliatii sai din Golf au acceptat reduceri majore ale productiei, iar Iranul a fost de acord cu o inghetare a productiei, transmite Financial Times (FT).

Reuniunea continua la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca principalele obstacole au fost depasite.

Cele 13 state membre ale cartelului isi vor reduce productia cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, pana la 32,5 milioane barili pe zi, urmand sa fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC tinte de productie.

Analistii se asteapta ca Arabia Saudita sa efectueze cea mai semnificativa reducere a productiei, alaturi de aliatii sai din Golf. In schimb, Iranul ar urma sa-si inghete productia la aproximativ 3,8 milioane barili pe zi.

Pe de alta parte, Rusia si alti producatori care nu fac parte din OPEC se vor alatura masurii privind reducerea productiei de titei, anuntata de organizatie, si isi vor diminua oferta cu 600.000 barili pe zi, informeaza agentia EFE.

Aceasta decizie a fost anuntata de presedintele in exercitiu al OPEC, Mohamed Bin Saleh al-Sada.

"Am placerea sa va anunt ca Rusia s-a angajat sa reduca productia cu 300.000 barili pe zi", a spus al-Sada, care este si ministru al Energiei in Qatar.

Reducerea ofertei, care va trebui parafata la o reuniune ce va avea loc pe 9 decembrie, la Doha, va fi astfel de 1,8 milioane barili pe zi.

Deja se scumpeste petrolul

Dupa anuntul OPEC, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna ianuarie a crescut aproximativ 8%, ajungand la pragul de 50 de dolari, pentru prima data din luna octombrie.

De la mijlocul lui 2014, cotatia barilului de petrol s-a injumatatit din cauza supraproductiei.

De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Street a urcat cu 0,4%.

In urma cu doua luni, la Alger, ministrii OPEC au cazut de acord, in principiu, asupra unei reduceri a productiei cartelului pana la 32,5 - 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi in prezent, pentru a sprijini pretul in scadere al petrolului.

OPEC a precizat atunci ca Iranul, Libia si Nigeria nu vor fi obligate sa isi reduca productia, deoarece industria lor petroliera a fost afectata de tensiuni interne si sanctiuni internationale.

Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran, avand in vedere ca autoritatile de la Teheran vor sa isi majoreze productia pentru a recupera cota de piata pierduta in urma sanctiunilor occidentale, cota ocupata de rivalul Arabia Saudita.

Citeste si:
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, modificarea Codului Rutier, care prevede majorarea unor amenzi și sancționarea comportamentului agresiv în trafic. La finalul ședinței de guvern,...
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...