Se va prabusi si mai mult pretul petrolului?

Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 21:35
6749 citiri
Se va prabusi si mai mult pretul petrolului?
Foto: foxnews.com

Cererea de petrol la nivel global este tot mai mica, ceea ce pune la grea incercare marile economii, dar si statele care se bazeaza pe astfel de exporturi. Din cauza scaderii pretului petrolului, deflatia ramane o amenintare reala in lume.

Conform Forbes, pretul petrolului a scazut cu 20% in ultimele luni, iar multi privesc acum spre Arabia Saudita, asteptand de aici o scadere a productiei - fara succes.

Nici productia de petrol a SUA nu da semne ca ar incetini, ridicandu-se in prezent la peste noua milioane de barili pe zi.

Salvarea ar putea sa vina insa din China, cel mai mare importator, care are mai multa libertate de negociere pe piata de profil, dupa ce SUA au cedat pozitia de lider al cererii de petrol de pe pietele externe.

Aramco, compania nationala de profil a Arabiei Saudite, a refuzat luna aceasta sa reduca productia si a scazut pretul cu un dolar doar pentru piata asiatica.

Iranul a actionat in consecinta si a scazut, de asemenea pretul petrolului exportat. Ministrul de resort al sauditilor, Ali Al-Naimi, nu isi doreste insa repetarea situatiei din anii '80, atunci cand tara sa a pierdut pozitia dominanta la nivel mondial.

Dintre tarile care fac parte din OPEC, doar Qatar, Emiratele Arabe Unite si Kuweitul pot suporta actualul pret mic al petrolului fara consecinte grave pentru ele, in timp ce Rusia, Venezuela, Iranul si Nigeria au nevoie de un pret mult mai mare pentru a ramane operationale. Este de asteptat insa ca lunile urmatoare scaderea sa continue pana la circa 70 de dolari pe baril, urmand ca pretul sa creasca ulterior.

#pret petrol baril, #petrol pret baril, #pret petrol arabia saudita, #pret petrol SUA , #petrol
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și când te gândești că prețul de producție e de doar câțiva cenți...