Shell a oprit forajul in Oceanul Arctic pentru anul 2013

Joi, 28 Februarie 2013, ora 11:39
2269 citiri
Shell a oprit forajul in Oceanul Arctic pentru anul 2013

Compania petroliera anglo-olandeza Royal Dutch Shell a anuntat ca va suspenda programul de foraj in Oceanul Arctic pentru restul anului 2013, pentru a avea suficient timp sa asigure siguranta lucrarilor.

Decizia de a intrerupe forajul petrolier in Marea Chukchi si Marea Beaufort de langa Alaska era de asteptat, in conditiile in care Shell s-a confruntat cu o serie de probleme anul trecut, informeaza BBC.

Ministerul Justitiei din SUA investigheaza deja problemele de siguranta ale unei platforme de foraj. Aceasta miscare "ne va oferi timp pentru a asigura securitatea echipamentelor si a oamenilor nostri", a declarat Marvin Odum, un reprezentat Shell Oil. "Am facut progrese in Alaska, dar acesta este un program pe termen lung si vrem sa fim siguri ca se desfasoara in siguranta", a adaugat acesta.

O decizie buna

Compania petroliera a obtinut prima licenta pentru acest proiect in 2005, de la Ministerul american de Interne, avand astfel unda verde pentru a explora Oceanul Arctic in largul coastelor de nord si de nord-vest alei Alaskai.

Shell a cheltuit 4,5 miliarde de dolari pentru acest proiect, cea mai mare investitie fiind in doua sonde de explorare realizate in timpul sezonului de foraj, in vara anului trecut. Insa compania s-a lovit de multiple probleme in timpul programului de foraj. In primul rand, Shell nu a anuntat cand masinariile au ajuns in zone cu petrol, cum promisese, iar o cupola de izolare a fost deteriorata in timpul unor testari.

In al doilea rand, forajul din Marea Chukchi a trebuit sa fie suspendat in mai putin de 24 de ore dupa ce acesta incepuse pe 9 septembrie 2012, din cauza unui camp de gheata. In al treilea rand, un incendiu a izbucnit pe platforma Noble Discoverer, pe care Shell o folosea pentru forajul din Marea Chukchi, iar agentii Garzii de Coasta americani au identificat 16 incalcari ale singurantei de bord, caz care a fost transmis Ministerului de Justitie din SUA. Mai mult, o salupa de foraj s-a desprins de pe o nava de remorcare si a esuat intr-un santier naval din Washington la sfarsitul lunii decembrie.

Decizia de a abandona forajul in acest an s-ar putea datora partial faptului ca ambele instalatii de foraj sunt suspectate ca s-ar fi blocat in Asia de Est, aflandu-se in reparatii.

Totodata, Shell s-a confruntat cu multiple critici aduse de activistii pentru probleme legate de mediu. "Aceasta este prima decizie buna pe care a luat-o Shell", a declarat Mike Vine, reprezentat Oceana, o asociatie care are ca scop conservarea oceanului.

"Avand in vedere dezastrul din 2012, agentiile guvernamentale trebuie sa profite de aceasta oportunitate de a reevalua modul in care sunt luate deciziile cu privire la resursele oceanului nostru si sa-si reconsidere angajamentul de a explora petrolul din Oceanul Arctic", a subliniat oficialul Oceana.

Secretarul de Interne american Ken Salazar a declarat ca ministerul sau va realiza o evaluare la nivel inalt privitor la ce a fost in neregula cu operatiunile Shell de anul trecut.

Diana Toea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Shell foraj oceanul Arctic, #Shell forari 2013 , #petrol