Ziare.com

Top 10 cei mai mari producatori de petrol din lume

de Constantin Pescaru
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 08:14

   

Top 10 cei mai mari producatori de petrol din lume
Petrolul este una dintre cele mai importante resurse energetice pentru economia unei tari. Totusi, doar cateva natiuni au fost binecuvantate cu "aurul negru", iar ele au beneficiat de o crestere rapida bazata pe aceasta industrie.

Publicatia Buzzle.com a realizat un clasament al celor mai mari tari producatoare de petrol, bazandu-se pe rezultatele obtinute in 2012.

1. Arabia Saudita

Arabia Saudita ocupa prima pozitie in acest clasament, cu o productie zilnica de 11,726 milioane de barili de petrol. De asemenea, tara are a doua cea mai mare rezerva dovedita de "aur negru" din lume, anume 267 miliarde de barili. Arabia Saudita are aproximativ 100 de campuri petroliere si gazeifere, insa 60% din productia totala vine din zona Ghawar.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

2. Statele Unite

SUA au o productie zilnica de 11,115 milioane de barili de petrol si rezerve dovedite de 30 miliarde de barili. Desi este a doua tara producatoare de petrol din lume, importa o cantitate foarte mare din aceasta resursa, deoarece este cel mai mare consumator de produse petroliere de pe mapamond. Zonele in care se extrag cantitati importante de petrol sunt California, Alaska si Texas.

3. Rusia

10,397 milioane de barili este productia zilnica de petrol din Rusia, tara ale carei rezerve dovedite din aceasta resursa ajunge la 60 miliarde de barili. Cele mai mari exploatari se fac in vestul Siberiei. In plus, in Rusia se gaseste cea mai mare cantitate de gaze naturale din lume.

4. China

Pana la finalul anilor 1950, China importa o cantitate semnificativa de petrol. Insa in prezent, tara a devenit al patrulea cel mai mare producator din lume, cu 4,416 milioane de barili pe zi, majoritatea provenind din rezervele descoperite in partea de nord-est a tarii.

5. Canada

Canada inregistreaza zilnic o productie de 3,856 milioane de barili de petrol, iar rezervele sale ajung la 173,6 miliarde de barili. Exploatarile au loc in mare parte in Alberta si British Columbia. Insa productia acestei tari urmeaza sa creasca semnificativ in anii urmatori, datorita exploatarii resurselor neconventionale.

6. Iran

Iranul produce aproximativ 3,589 milioane de barili de petrol pe zi si are rezerve dovedite de 151,2 miliarde de barili.

7. Emiratele Arabe Unite

Productia din aceasta tara este de 3,213 milioane de barili de petrol pe zi, iar rezervele dovedite ajung la 97,8 miliarde de barili, majoritatea regasindu-se in Abu Dhabi.

8. Irak

Irakul se afla pe locul trei in randul tarilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, cu 143,1 miliarde de barili. Desi aceasta natiune a suferit foarte mult din cauza razboaielor si revoltelor, a reusit sa aiba o productie zilnica de 2,987 milioane de barili pe zi.

9. Mexic

In prezent, Mexic are o productie de 2,936 milioane de barili de petrol pe zi, din care o treime este exportata in Statele Unite. Totusi, industria din aceasta tara a inregistrat in ultimii ani un declin, avand in vedere ca multe zone de exploatare s-au inchis, din cauza ca unele rezerve s-au terminat.

10. Kuweit

Statul din Peninsula Arabica produce zilnic 2,797 milioane barili de petrol, iar cea mai mare zona de exploatare este Burgan, care se afla in desert.

Ce se va intampla in viitor

In urmatorii ani se asteapta mari fluctuatii in industria petroliera mondiala.

Potrivit Agentiei Internationale de Energie, SUA vor depasi in curand Arabia Saudita si vor ajunge cel mai mare producator de petrol la nivel mondial.

In consecinta, importurile americanilor vor scadea, astfel ca peisajul mondial va fi afectat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 64776 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca sauditii ar avea redevente romanesti, sefii lor ar fi masacrati

Arabii nu sunt un popor de legume inerte ca si sclavii evlaviosi ai Bizantului

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor