Turcia cauta petrol in vestul Marii Negre: Investitie de 300 milioane de dolari

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:17
4762 citiri
Turcia cauta petrol in vestul Marii Negre: Investitie de 300 milioane de dolari
Foto: Daily Sabah

Compania de stat turca TPAO si gigantul energetic Shell incep in ianuarie explorarile in partea de vest a Marii Negre, iar investia va ajunge la aproximativ 300 de milioane de dolari.

Anuntul a fost facut, marti, de ministrul Energiei de la Istanbul, Taner Yildiz, in cadrul unui eveniment ce a marcat inceperea operatiunilor, informeaza Daily Sabah.

"Vasul Barbaros Hayreddin Pasa a colectat date seismice, iar unele au fost relevante. Insa aceasta ambarcatiune nu ne este de ajuns, asa ca se mai construieste una la Tuzla (o suburbie a Istanbulului, unde se afla un santier naval - n.red.), pe care o vom lansa la apa cel mai tarziu in martie", a explicat Yildiz.

"Prioritatea noastra este sa imbunatatim cat mai mult posibil utilizarea resurselor energetice nationale. Bulgaria si Romania au descoperit resurse de petrol si gaze naturale in regiune, asa ca sunt increzator in rezultatele parteneriatului dintre TPAO si Shell", a adaugat acesta.

Turcia nu are rezerve de petrol dovedite, dar TPAO conduce operatiuni de explorare impreuna cu companii private.

"5% din necesarul de titei al tarii si 2% din gazul natural provin din resursele naturale nationale. Cu ajutorul acestui nou put, vom obtine informatii importante si ne vom da seama daca exista hidrocarburi in vestul Marii Negre. Aceste operatiuni de explorare sunt importante, deoarece Turcia vrea sa isi creasca productia de resurse", a explicat seful Shell Turcia, Ahmet Erdem.

In activitatile de explorare din vestul Marii Negre, cele doua companii vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari, iar acestea vor avea loc la 100 de kilometri de Istanbul, la adancimi de peste 2.000 de metri, arata Natual Gas Europe.

OMV Petrom a descoperit un nou zacamant

OMV Petrom a anuntat, in iulie 2014, ca a identificat un nou zacamant de petrol in perimetrul Istriei din Marea Neagra, iar productia ar putea incepe in urmatorii 3-4 ani.

Nou zacamant de petrol descoperit in Marea Neagra - cand ar putea incepe productia

"Marea Neagra este o zona foarte importanta pentru OMV Petrom, o zona in care exista in continuare potential pentru noi descoperiri. In prezent, productia din zona de mica adancime a Marii Negre reprezinta circa 18% din productia totala de hidrocarburi a companiei in Romania.

Avem o istorie de peste 40 de ani in explorarea si exploatare a hidrocarburilor din zona de mica adancime a Marii Negre si vom continua sa investim in dezvoltarea segmentului offshore", a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de explorare si productie.

Ulterior, in octombrie, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat ca au inceput explorarile la al treilea perimetru din blocul offshore Neptun al Marii Negre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Turcia petrol Marea Neagra, #Turcia cauta petrol , #petrol