Turcii isi fac planuri cu resursele din Marea Neagra: E posibila o colaborare cu Romania

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:05
1989 citiri
Turcii isi fac planuri cu resursele din Marea Neagra: E posibila o colaborare cu Romania
Foto: Ministerul Energiei

Romania si Turcia ar putea realiza in colaborare explorari de zacaminte in Marea Neagra, a declarat, joi, ministrul Energiei si Resurselor Naturale al Republicii Turcia, Taner Yildiz.

"Este posibil ca explorarile din Marea Neagra sa fie facute de Romania si Turcia in mod separat, insa este posibil si sa colaboram in acest proces. De asemenea, este posibil sa colaboram si cu o terta societate comerciala.

Nu se stie inca nimic concret, pentru ca sunt doua domenii maritime, iar Romania si Turcia sunt tari vecine. Intotdeauna vecinii se sprijina unul pe celalalt, se ajuta reciproc. Sunt multe domenii in care Romania ne-a sprijinit, insa si noi am sprijinit Romania", a afirmat ministrul Taner Yildiz.

Turcia exploreaza zacaminte din Marea Neagra si Marea Mediterana, impreuna cu firmele straine, in incercarea de a-si reduce dependenta de importuri.

In lucrarile de explorare din Marea Neagra, Turcia inca nu a gasit titei.

Memorandum privind energia electrica

Reprezentantii celor doua state au semnat, joi, si un Memorandum de Intelegere privind cooperarea in dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice, care va permite crearea unei facilitati alternative pentru schimbul de electricitate dintre cele doua tari, inclusiv prin cablu submarin.

Potrivit documentului, cei doi ministri au discutat cele mai recente evolutii la nivelul sectorului energetic al celor doua tari, cooperarea regionala si proiectele strategice de interconectare.

"Cooperarea regionala este esentiala pentru cresterea economica si dezvoltarea regionala. In acest sens, Romania isi reafirma angajamentul in ceea ce priveste dezvoltarea retelelor de interconectare cu Moldova, Serbia, Ungaria si Bulgaria, in vederea consolidarii securitatii energetice si crearii oportunitatii pentru exportul de energie in regiune.

In acelasi timp, colaborarea cu Turcia reprezinta un element important pentru sectorul energetic din Romania, din perspectiva valorificarii potentialului de export. In acest sens, am discutat cu omologul turc, E.S. Taner Yildiz, despre potentialele proiecte de interconectare", a declarat Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.

In continuare, acesta s-a referit la cablul submarin Romania - Turcia, un proiect de interes Pan - European "cu o contributie importanta in dezvoltarea pietei regionale de electricitate in perspectiva integrarii acesteia in piata UE, o solutie pentru exportul de energie pe piata din Turcia si pe pietele adiacente".

In urmatoarea perioada, Operatorii Sistemului de Transport din Romania si Turcia vor intreprinde pasii necesari, tinand cont de legile si reglementarile din propriile tari, ca si de legislatia Uniunii Europene, pentru a stimula schimburile directe de energie electrica intre cele doua tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Turcia explorari Marea Neagra, #colaborare Romania Turcia Marea Neagra, #petrol Turcia Marea Neagra , #petrol