Un gigant energetic american, intre ciocan si nicovala: Va demara forajul impreuna cu Rusia?

Duminica, 03 August 2014, ora 15:19
4360 citiri
Un gigant energetic american, intre ciocan si nicovala: Va demara forajul impreuna cu Rusia?
Foto: en.trend.az

Gigantul energetic american Exxon Mobil se afla intre ciocan si nicovala: trebuie sa decida daca va merge inainte cu forajele pe care trebuie sa le faca impreuna cu Rusia sau nu.

Compania ar urma sa inceapa lucrarile la perimetrul Univeristekaia din Marea Kara, un proiect estimat la 450 milioane de dolari, mentioneaza Forbes.

Zacamantul s-ar afla la o adancime relativ mica, de 80 de metri, deci nu ar trebui sa fie dificil de realizat din punct de vedere tehnic.

Insa cele mai mari probleme le vor intampina din cauza climei, avand in vedere ca zona se afla extrem de aproape de Polul Nord, astfel ca pot fora in siguranta doar 70 de zile.

Rusii ii cer lui Putin sa treaca la actiune in ucraina: Apara Noua Rusie!

Rosneft ca partener

Rosneft, cea mai mare companie ruseasca de gaz si petrol, care are legaturi stranse cu Kremlinul, este partenerul Exxon Mobil in acest proiect.

Forajul ar trebui sa inceapa la mijlocul lunii august, astfel ca firma americana trebuie sa se decida repede daca va pune in pericol sanctiunile Statelor Unite si va merge inainte cu proiectul, sau il va amana si va supara Rusia.

Momentan, balanta inclina catre cea de-a doua optiune, avand in vedere ca cei doi giganti au demarat si alte proiecte impreuna, noteaza Forbes.

Un zacamant cu potential urias

Motivul evident pentru care americanii sunt tentati sa inceapa forajul in perimetrul Univeristekaia din Marea Kara este ca ar pune in pericol celelalte proiecte la care lucreaza deja impreuna.

Vladimir Putin: Europa a fost surda la apelurile Rusiei si inainte de Primul Razboi Mondial

De asemenea, Exxon Mobil are nevoie atat de o crestere a productiei de petrol, insa va avea beneficii si mai mari de pe urma depozitului de gaze naturale, care ar putea fi unul dintre cele mai mari din lume, aminteste Forbes.

Din punct de vedere geologic, Marea Kara este o extensie a zacamantului din vestul Siberiei. Forajele limitate efectutate in perioada sovietica le dau sperante celor care au concesionat zona, insa nu se pot face estimari legate de rezervele de acolo. Ele vor fi descoperite doar prin forare.

Conditii ostile

Munca in conditii ostile, fie ele din punct de vedere geografic, geologic sau politic, nu este ceva nou pentru Exxon.

Cum se pot intoarce impotriva Europei sanctiunile impuse Rusiei

Insa relatiile dintre SUA si Rusia sunt in prezent tensionate din cauza interventiei Kremlinului in criza din Ucraina, astfel ca decizia companiei poare juca un rol important: daca nu merge mai departe cu proiectul, rusii isi dau seama ca americanii sunt seriosi in ceea ce priveste sanctiunile. In caz contrar, semnalul transmis de SUA va fi cel invers.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Exxon foraj Rusia, #Exxon partener Rusia, #foraje Rusia, #petrol Rusia , #petrol
Comentarii