Ziare.com

101 ani de Romania, mai mult decat 1000 de ani de regate si imperii

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 18:29

   

101 ani de Romania, mai mult decat 1000 de ani de regate si imperii
Petrisor Peiu
"Iar a tacea si lasii stiu!
Toti mortii tac! Dar cine-i viu
Sa rada! Bunii rad si cad!"
(George Cosbuc - Decebal catre popor)


Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De 101 ani, romanii sunt otraviti zi de zi cu o mare minciuna istorica, aceea ca in Transilvania si Banat, traiau in mare prosperitate in imperiul habsburgic sau in regatul maghiar, iar unirea cu Romania a dus la decaderea celor doua provincii.

Realitatea cifrelor este cu totul alta: Transilvania si Banatul erau o periferie saraca a imperiului austriac si apoi, intre 1867-1918, o periferie si mai saraca a regatului ungar. Pentru cei care imprastie si azi cu obraznicie mitul imperiului civilizator avem, mai jos, un tabel cu nivelurile PIB/locuitor din toate provinciile blestematului imperiu:


Sursa: Regional Income Dispersion and Market Potential in the Late Nineteenth Century Hapsburg Empire, Max Stephan Schulze, © Max-Stephan Schulze, London School of Economics. November 2007


Sa spunem si cifrele, pentru a nu ramane nicio umbra de indoiala: PIB/locuitor in Transilvania era, la 1910, 1.632 dolari (1990), in vreme ce Austria de Jos avea 3.780 dolari, Boemia 2.782, malul stang al Dunarii 1.900 dolari, malul drept al Dunarii 1.878 dolari, bazinul Dunarii si al Tisei 2.521 dolari, Austria avea o medie de 2.334 dolari, Ungaria avea 1.887 dolari media, iar media imperiului era de 2.164 dolari. Mai sarace decat Transilvania erau doar Galitia, Dalmatia, Bucovina (provincii imperiale) si Croatia-Slavonia (parte a regatului maghiar).

In ciuda tuturor minciunilor care ne manjesc ochii si urechile de zeci de ani, Transilvania si Banatul s-au dezvoltat in timpul si datorita administratiei romanesti, in ultimii 101 de ani. Iata unde ne aflam astazi:

Ungaria are trei macro-regiuni:

a) Kozep-Magyarorszag-Centru, cuprinzand regiunile Budapesta si Pesta

b) Dunantul-Transdanubia, cuprinzand regiunile Kozep-Dunantul- Transdanubia Centrala, Nyugat-Dunantul- Transdanubia vestica si Del-Dunantul- Transdanubia sudica

c) Eszak es Alfold- Marea campie si Nordul, cuprinzand regiunile Eszak-Magyarorszag- Nordul Ungariei, Eszak-Alfold- Nordul marii campii si Del-Alfold- Sudul marii campii.Sursa: Extrase din Eurostat
Transilvania de azi este impartita in doua regiuni de dezvoltare: Centru si Nord-Vest, iar Banatul se afla in regiunea Vest.

Ce constatam? Nivelul de performanta economica este clar superior in toata Transilvania fata de partea de est a Ungariei, fata de partea de sud si fata de regiunea din jurul capitalei Budapesta (adica fata de trei sferturi de Ungaria): daca regiunea Centru are un PIB/locuitor (metodologia PPS - standardul puterii de cumparare) de 60% din media UE, iar regiunea Nord-Vest are un PIB/locuitor (PPS) de 56% din media UE, macro-regiunea Eszak es Alfold (estul Ungariei, practic) are un PIB/locuitor (PPS) de numai 45% din media UE (regiunea Eszak-Magyarorszag- 46%, Eszak-Alfold- 43% si Del-Alfold - 48%). Ba chiar si regiunea Pesta din jurul Budapestei se afla sub nivelul Transilvaniei (53 % din media UE -PIB/locuitor pentru maghiarii de aici)!

Banatul romanesc (regiunea Vest), cu un PIB/locuitor (PPS) de 67% din media UE, depaseste, cu atat mai mult, toate aceste regiuni maghiare.

De fapt, in afara de regiunea Kozep-Magyarorszag din jurul capitalei (care include Budapesta) cu un PIB/locuitor (PPS) de 104% din media UE si de regiunile de la granita cu Austria, Kozep-Dunantul si Nyugat-Dunantul- 63%, respectiv 72%, restul Ungariei nu atinge nivelul de dezvoltare din Transilvania si Banat!

Orasele Transilvaniei si Banatului erau niste biete orasele de provincie pe vremea imperiului austriac si a regatului maghiar, iar modul cum arata astazi se datoreaza covarsitor ultimei sute de ani. Iata cum arata lista marilor orase din regatul Ungariei, confrom recensamantului de la 1910 (sursa: Kogutowicz Karoly, Hermann Gyozo: Zsebatlasz: Naptarral es statisztikai adatokkal az 1914. evre. Magyar Foldrajzi Intezet R. T., Budapest 1913) si ce au ajuns astazi acele orase:La 1910, cel mai dezvoltat oras din Transilvania si Banat, Timisoara, nu se afla printre primele 20 din imperiu, iar Clujul nu era printre primele 40.

In cei 101 ani de administratie romaneasca, toate cele patru orase transilvanene din tabelul de mai sus au crescut puternic: Clujul a crescut de 5 ori, Oradea de aproape 4 ori, Aradul de peste 3 ori si Timisoara de aproape 5 ori. Trei din ele (mai putin Aradul) depasesc Debrecen-ul (al doilea oras maghiar astazi) ca populatie, economie, influenta, recunoastere internationala.

Toate patru depasesc Szeged-ul din toate punctele de vedere. Nemaipunand la socoteala ca si Brasovul are aproape 300.000 locuitori (290.167, mai exact), crescand de 6 ori ca marime in ultima suta de ani. Clujul si Timisoara sunt astazi mari centre universitare si economice, indicatorul PIB/locuitor aici fiind depasit, in Ungaria, doar de capitala Budapesta. Oradea si Aradul au o putere economica similara Clujului si Timisoarei.

In Transilvania si Banat, Romania a construit 8 aeroporturi (Cluj, Timisoara, Arad, Satu-Mare, Baia-Mare, Targu-Mures, Sibiu, Oradea). In toata Ungaria sunt 9 aeroporturi.

Tragand linie, putem concluziona ca Transilvania si Banatul s-au dezvoltat in ultima suta de ani, de la niste provincii indepartate si sarace ale imperiului habsburgic sau ale regatului maghiar, la un nivel pe care majoritatea teritoriului maghiar doar il viseaza; prafuitele orasele ardelene de la 1910 au devenit astazi metropole europene, cum in Ungaria nu exista, cu mari universitati, cu economie dezvoltata si cu recunoastere internationala. Szeged si Debrecen, perlele regatului maghiar de odinioara, sunt azi niste orase de talie medie, fara stralucire si cu iz provincial, care nu ar avea loc printre primele 10 orase romanesti. De ce? Simplu: pentru ca in Ungaria, Budapesta sufoca totul in jur. Kozep-Magyarorszag, zona din jurul capitalei maghiare concentreaza jumatate din economia tarii vecine, pe cand la noi regiunea Bucuresti-Ilfov abia detine 27% din economia tarii. Si se mai plange UDMR-ul ca Romania este un stat ultra-centralizat, in care toate resursele se strang la Bucuresti! Cat de ridicole par astfel de lamentari, cand ne uitam la cifre...

Pentru a intelege exact ce drum s-a parcurs din 1918 incoace ii sfatuiesc calduros pe toti criticii administratiei romanesti din Ardeal sa faca un drum pana in Bistrita-Nasaud. In anul 1910, aici era cel mai sarac colt al regatului maghiar. Statisticile de atunci (recensamantul imperial) ne arata aici o zona nedezvoltata, putin populata, lipsita de viata culturala reala, un loc unde urbanitatea nu era deloc marcanta. Mai putin de o sesime din populatie locuia in orase. Bistrita era un targusor cu abia putin peste 13.000 locuitori.

Astazi, Bistrita- Nasaud a ramas un judet mic, muntos, cu o populatie de mai putin 330.000 de locuitori, unul dintre putinele judete transilvane fara aeroport, fara vreo mare companie, lipit de Carpati. Nicio autostrada nu trece pe acolo, niciun proiect de autostrada nu trece pe acolo. Nicio magistrala feroviara importanta. Singurul dar mare pe care Dumnezeu l-a facut bistritenilor este frumusetea ireala a lacului Colibita. Cu toate acestea, drumurile sunt impecabile, iar municipiul Bistrita este unul dintre cele mai curate si mai bine ingrijite orase din Romania. Plang unii dupa gospodarii sasi care au plecat din orasele bistritene? Duceti-va sa vedeti ce au facut gospodarii romani: toate fatadele cladirilor istorice arata impecabil si blocurile lucesc de curatenie, spatii verzi aerisite, ingrijite, monumente istorice refacute, o sumedenie de fabrici, mai mici sau mai mari, dezvoltate de zeci de antreprenori. Cladirile publice sunt toate refacute, splendid renovate.

Bistrita este, astazi, un oras de peste 93.000 locuitori (sursa: Timponline.ro) in care nu simti niciun moment provincia. Viata culturala exista din plin si nu e deloc formala. Doua lucruri fac din Bistrita o experienta exceptionala. Dintre multele monumente istorice care astazi sclipesc a nou, se remarca Palatul Culturii, fosta "Casa asociatiei meseriasilor din Bistrita" (in germana Bistritzer Gewerbeverein), un palat somptuos care gazduieste o sala de spectacole superba, decorata cu un candelabru imens si sali de concerte de camera pline de mici formatii care repeta intr-un entuziasm care numai provincial nu este. Aici au loc spectacole de teatru sau concerte, inclusiv cele ale artistilor locali. Cladirea este spectaculoasa nu datorita arhitecturii, ci datorita unei efervescente culturale incredibile, care nu ar fi fost niciodata posibila la periferia unui imperiu arogant, dar decadent.

Pe de alta parte, modernitatea se arata din plin in cladirea spitalului judetean de urgenta: totul este nou, aparatura este de ultima generatie, cele trei blocuri operatorii sunt intru totul contemporane si, lucrul cel mai important, aici s-au mutat de la Cluj 40 de medici in floarea varstei, care s-au simtit imediat pretuiti. Un simbol al unei Romanii europene, integrate si dezvoltate, acest spital incredibil de nou si de bine pus la punct, unul dintre cele mai bine refacute si dotate spitale din tara.

Asa arata astazi locul cel mai sarac din regatul maghiar de acum 101 ani! Un oras in care nu o sa vezi niciun cersetor. Un judet de talie medie, cu viata culturala, cu industrie electronica si electrotehnica, cu un spital de mileniul III si cu o comunitate de antreprenori si de gospodari de toata isprava. Un succes al Romaniei moderne de care vorbim prea putin. Periferia mica si saracacioasa a regatului Sfantului Stefan s-a transformat, dupa 101 ani, intr-un mod impresionant. Asa arata, oare, un loc supus unei administratii balcanizate si super-centralizate, cum o numesc unii? Cati dintre noi ne mai intrebam cum ar fi aratat acest loc daca ramanea in afara Romaniei, intr-un stat strain si indiferent cu provinciile de granita?

Si daca tot vorbim de Bistrita-Nasaud, sa nu uitam ca, acum 101 ani, unii dintre cei mai importanti romani veneau de aici: Andrei Muresan, Liviu Rebreanu, cel mai influent si mai "european" prozator roman si George Cosbuc, unul dintre cei doi mari poeti ardeleni de dinainte de Unire, pe nedrept minimalizati de dictatura mintilor inguste. Ultimii doi, membri ai Academiei Romane. Cel care ne-a lasat cea mai expresiva traducere a "Divinei Comedii", Cosbuc, ar trebui recitit de sute de ori in ziua de astazi.

Inchei cu un exemplu: tulburatoarele versuri din "Decebal catre popor", o poezie scrisa in 1896 pentru a fi rostita (macar in gand) de fiecare roman. O poezie pe care unii o ocolesc cu grija, de fiecare data cand ar trebui s-o recitesca. Cei care s-au obisnuit sa isi castige linistiti salariile si pensiile tacand in doua-trei limbi straine s-ar putea cutremura daca ar auzi pe cineva soptindu-le la ureche:

"Ei sunt romani! Si ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfant,
Zamolxe, c-un intreg popor
De zei, i-am intreba: ce vor?
Si nu le-am da nici lor pamant
Caci ei au cerul lor! "


Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 39295 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo D-le Peiu

...din nou toata stima !

 

Intrebarea este: de ce?

Excelenta ideea domnului Peiu de a dezminti, de ziua venirii Ardealului la patria-mama, una dintre ideile gresite, lansate si mai ales speculate cu intentia de a dezbina. Cifrele sunt cifre, dar nici amintirile nu au disparut, multi ardeleni si banateni stiu adevarul de la parinti si bunici. Intrebarea este de ce s-a produs in cei 101 ani acest decalaj?
Nu trebuie ignorata nici influenta apuseana, care i-a facut pe ardeleni mai disciplinati. Educatia apuseana si dorinta de eliberare, au facut sa apara intelectualii cu o mare iubire de neam, dedicati educarii poporului mai mult decat cei din regat. A contat si si bogatia in resurse minerale a Ardealului, in acea perioada de inceput al dezvoltarii industriale,
Poate ca poporul ardelean, eliberat de robia straina, a capatat energie si a inflorit brusc. DIntr-o uriasa masura a contat dragostea. incurajarea si sprilinul cu care regatenii i-au primit pe ardeleni, pe acesti frati pierduti si regasuti, care au suferit sub apasarea straina.
In ultimii 30 de ani a contat apropierea de Apus, faptul ca toate drumurile spre Europa trec prin Ardeal.Sper ca domnul Peiu, cu marea sa capacitate de a se documenta si analiza, ne va lamuri intr-un viitor articol.

 

Patria e Inima. daia e Vie si cinta acelasi cintec de mii de ani :)

101 ani de Romania, dar mii de ani aceeasi Inima ne a hranit.
Radacina ne e Inima care bate la fel, indiferent de pieptul in care se manifesta. se supara cineva daca incepem cu Zalmoxe?

d-le Peiu, ori vorbim pe limba Inimii si ne intelegem, toti, ori vorbim in alte limbi, caz in care fiecare vorbeste pe limba lui, ca fara Inima totul se risipeste. parerea mea.

se prea poate, d-le Peiu, ca pe vremurile astea doar Inima sa ne mai uneasca, ca, pina la urma, Patria e Inima, asa-i?
pe vremurile globalizarii cea care nu pica e Inima, Patria Vie, mie asa mi se pare.
prin urmare poate ca si Definitia tarii, ca Intreg, trebuie adusa la masura vremurilor, nepretuind Patria Vie, adica Inima care cinta acelasi cintem in piepturile noastre.

sa te retragi in inima si, astfel, sa poti faci Pace cu mersul lumii mari, s-ar parea ca e o stare de bun-simt taman buna sa l sustina pe 'Sa rida!, despre care povestea Cosbuc.

 

Paradoxal, unionismul e mai intai o problemă a intelectualilor

Politicienii mai pot fi improvizati. Intelectualii, nu. Mancurtizarea cărturarilor e o problemă de sigurantă natională. Amanarea recuperării Basarabiei alimentează, cel putin la nivel de postaci, un separatism regional cu nostalgii habsburgice, rău fundamentat. De aceea, totdeauna e bine a re-explica de ce s-a făcut Marea Unire.

:)

Marea Unire...
ce e asta?! ...cum adica?! :)

D-le Camelian, Marea Unire e alta, mai ales pe vremurile astea, ...mai ales.
Marea Unire e nu cea care ne uneste unul cu altul, ci cea care ne uneste pe fiecare dintre noi cu Inima Neamului:)

Avem nevoie de Referinta, unica,
in stare sa ne fie fiecaruia, referinta,
deci tuturor, referinta:)

Ce leaga omul, tot omul dezleaga, chit ca o face peste ani sau poate mii de ani, dar e la indemana omului s-o faca.
Dar daca cea care ne leaga e Referinta, Atemporala Referinta, atunci oricind ne-ai intreba, acum sau peste 1000 de ani, vom vorbi aceeasi limba, intelegindu-ne de minune, dar daca si numai daca Referinta, unica, e cea pe care o insamantam pe ogorul care conteaza, adica in inimi, d-le Camelian:)

Marea Unire doar Bunul-Simt o poate infaptui, iar ceea ce Bunul-Simt leaga, legat ramane, ca Bunul-Simt nu ne ar fi doar noua Referinta, unica, ea fiind Referinta Creatiei de fapt:))

Marea Unire e o dorinta: Romania Bunului-Simt:)
Cu toate ca ea se implineste, ramane neimplinita, totusi,
pentru ca Bunul-Simtimplineste, nu SE implineste:)

Asa este situația economică

Multe din județele din Ungaria au avut in anul 2018 produsul intern brut pe locuitor aproximativ egal cu județele din Romania care se află la frontiera cu Ungaria, dar și cu alte județe. Dar produsul intern brut pe locuitor din Romania a fost in 2018 mai mare decat județele din Bulgaria și Serbia.

 

Teritoriul Ungariei e parte din Dacia strabuna.....

Cind putem sa discutam de reintoarcerea ei la tara mama?

 

O fi "minciuna istorica",

dar cei de azi vad ca sunt zone si sate unde casele dainuie si astazi pe acolo si sunt facute din acele vremuri. Case facute de toate comunitatile din zona ce in Muntenia si Moldova le-au topit ploile inca de atunci, fiind f. saracacioase uneori conststand doar intr-un bordei. Ori de erau vremuri asa de rele ptr. Transilvania si Banat, aceste case si sate intregi ar fi fost "topite" ca si cele din restul tarii. Carpatii erau ca si Zidul Berlinului intre cele doua Germanii. Unii prosperau altii nu prea.

 

Corect. Observații: Nu numai că in 1910 Transilvania, Banatul și

Bucovina erau cele mai sărace regiuni ale Austro-Ungariei (alături de Galiția), dar ele erau mai sărace și decat Vechiul Regat (Romania independentă)! Vechiul Regat era și mai urbanizat, numai Bucureștiul avea 340.000 de locuitori. In plus, bogăția Transilvaniei era concentrată in mainile maghiarilor și germanilor, romanii erau țărani săraci. Romanii erau doar 14% din populația Clujului.
https://3.bp.blogspot.com/-sobH6cLoKew/Wh7HiQvj4HI/AAAAAAAAI-k/9ZepxM2O7lkiXd3Bfv_cDwF6s_iApRcGwCLcBGAs/s1600/PIB%2BVechiul%2BRegat%2B%252C%2BTransilvania%252C%2BBucovina%252C%2BBanat%2Bsi%2BBasarabia%2B1910.jpg?fbclid=IwAR03_7v5kN-3wZuGoXbRayErpdUeF7kef3V-c63ojgIQyQSUfuLxeOv4Abc

............................ .......................... .......................... ........................ ...................... ....................... ...................... ..................... ....................... ...................... ................... ................... ......................... ........................... .......................... ..................... ...................... ........................ ...................... .................. ................... ..................... ..................... ................... .................... ........................... ...................... ........................ ....................... ................... ..................... ......................... ...................... .......................... ....................... ....................... ........................ ...................... ...................... .......................

 

Bun articolul. Ungurii ar trebui sa multumesca lui Dumnezeu ca

au norocul sa traiasca intre romani. Profita de bunastarea si bunatatea locuitorilor din aceste locuri. Sa ne aducem aminte cand ei erau majoritari. Cate nedreptati si crime nepedepsite s-au intamplat acum. Probabil ca ungurii ar reusi sa castige ceva credibilitate daca si-ar asuma greselile trecutului si si-ar cere scuze pentru ele. Spre exemplu daca si-ar asuma atrocitatile de la Ip si Traznea si si-ar cere scuze pentru ce au facut.

 

Și de ce

nu faceți o comparație cu Romania acelor timpuri, nu cu Austro-Ungaria ? Nu cred c-a spus cineva că romanii din Transilvania trăiau mai bine sau ca cei din Viena sau Budapesta, ci că trăiau mai bine decat romanii din Regat. Trebuie să fi fost o dezvoltare enormă a Banatului in cei 20 de ani de la Unire, dacă in 1938 plecau de aici 6 miliarde de lei și se intorceau 200 de milioane, nu ? De ce nu era la fel in Provinciile romanești ? Unde era Bucureștiul cand la Alba Iulia se construia Catedrala catolică in 1004 ?

 

Drept ii..

dar ca dupa ..regatul a schimbat toata administratia si-a trecut la rechizitionarea multor lucruri cu destinatia ..sud! Inclusiv marele Iorga a confiscat automobilul american din Timisoara care era folosit pt protocol...o bijuterie.Noa domnule Peiu de unde sunteti d-voastra ? Si ce doriti sa demonstrati ? Civilizatia n-a venit din sudul Balcanilor ci din vest ! Curentul a fost clar si se vede si astazi. Satele in primul rand si apoi orasele care poarta influenta vremii si a stilului..noroc a avut Bucurestiul cu regele Carol I , german si a arhitectiilor francezi adusi...ca de la turci ce era sa ramana! Articol tendentios si trist. Dar cu plecarea sasilor si svabilor care au reprezentat cea mai mare civilizatie a estului Europei cum ramane? Ce-au construit sasii cea mai mare concentrare de biserici fortarete din LUME , si ce gospodarii si organizare aveau te crucesti...gaseai asa ceva altundeva...noa domle peiu...lasa-ne ca sa te las...am citit ziarele vremii si pe la 1900 am gasit din zona mamei mele , strabunicul director de banca ,si celalat avea magazinul lui...si stiri si tot ce doreai sa stii..de ce dupa 1918 nu mai exista absolut nimic!!! Nimic nu poti sa gasesti ..nimic...dar pana atunci totul online...Lasa abureala.V-am citit multe articole dar asta e mai mult decat tendentios, este un atac la ardeleni intr-o zi in care ar trebui sa fie concordie. Asta e adevarul...

Noroc cu ardelenii care ne-au lasat fara rege.

@oetzi
In 1862 romanii ăștia sudici și moldoveni incercand să-și făurească o țară mai bună
aduc un rege și instaurează monarhia. Și incep cu chiu cu vai să iși facă o țară.
Ca să vină in 1945 un comunist cu guvernul lui de comuniști și gonesc și regee din țară. Nebunul cu guvernul lui comunisti care ii arată pistolul regelui Mihai ca să il facă să plece este Petru Groza și nu este valah sau moldovean.
Este ardelean. Acesta este cel care a alungat monarhia din Romania. El cu gașca lui de comuniști si spioni sovietici. Un ardelean este cel care ucide visul la care au muncit atata regățenii.

Eu cred ca era invers . . .

"Mergem la anul 1913… anul in care Romania se situa ca putere economică pe locul 11 și uitați-vă cine era după noi: Turcia, Suedia, Ungaria, Danemarca, Grecia, Portugalia, Finlanda, Norvegia. Aceste țări ne priveau de jos in sus. [...] Ce a făcut Romania de a ajuns acolo și cel fel de Romanie a avut acel rezultat extraordinar? O fașie de pămant, sub curbura Carpaților, fără Basarabia, fără Bucovina, fără Transilvania, fără Banat și fără o parte din Dobrogea, se urca pe locul 11 și surclasa atatea țări care, astăzi, sunt cu mult mai puternice decat noi."

Deci Ungaria era dupa Romania. Iar Transilvania era dupa Ungaria.
Deci, despre ce vorbim?

https://www.capital.ro/bnr-romania-era-acum-un-secol-inaintea-tarilor-nordice.html

Ingamfarea ardeleneasca

Care catedrala la 1004 ?Cine a cosntruit-o, Consiliul judetean Alba din sec X ? E penibil.

Ardelenii au primit functii si putere de la administratia romaneasca de la Bucuresti dar sunt prea increzuti ca sa recunoasca asta.Primele sosele si cai ferate din Ardeal tot pe banii Bucurestiului s-au facut .

Iuliu Maniu

"Istoria ne-a invatat ca nu trebuie sa asteptatam nimic de la imparatii straini si de la fiii altor neamuri, ci de la propriile noastre puteri". Nu exista roman transilvanean care sa nu binecuvanteze Ziua de 1 Decembrie. 1 Decembrie 1918 este Ziua in care romanii transilvaneni au strigat "Noi vrem sa ne Unim cu Tara!" si s-au unit dupa 1000 de ani de dominatie straina. Incepand cu 1 Decembrie 1918, romanii din Transilvania si-au luat viata in propriile maini si au facut in acest loc gradina lor.

 

Felicitari dlui Peiu!

Cu minutiozitatea si tenacitatea sa,dl.Peiu scoate la iveala realitati confirmate,irefutabil,de date statistice,demoland minciuna propagandei maghiare a dezvoltarii Transilvaniei sub administratia ungurilor, dupa inepta impartire a imperiului habsburgic in doua regiuni administrative din 1867-1868.
A fost actul prin care habsburgii si-au semnat condamnarea istorica ce avea sa vina dupa razb,I mondial!
Acest articol merita sa fie difuzat si reluat in mass media romaneasca!
Imi aduc aminte de farsorul Boia care sustinea ca singura regiune unde administratia romaneasca a dovedit capacitatea de a o dezvolta este Dobrogea!
Citesc postari care lauda "bunastarea"ungurilor prin comparatie cu cea a romanilor!
Am fost in Ungaria in sate ascunse de marile artere rutiere
si am vazut saracie crasa!
Ungurii au fost indoctrinati sa creada ca o duc bine!
Propaganda maghiara beneficiaza de miliarde alocate de catre guvernul central!
Asa au fost sustinute financiar traduceri de false lucrari istorice ca cele ale unui Gabor(Dacians,Romans,Romanians)
prin care acesta incearca ,transpirand din greu,sa sustina ca romanii sunt...albanezi!
Lucrarea a fost tradusa in engleza si difuzata in lume!
Din fericire este atat de evident propagandistica incat nu a trezit atentia dorita de finantatori!
Boia,sustinatorul tezei maghiare a federalizarii Romaniei(tara cu peste 90% romani!)si a altor minuni demolizatoare a simbolurilor nationale,este citat de unguri in sprijunul teoriilor lor iredentiste!
Constat o lipsa grava a educatiei patriotice(nu patriotarde)in scoala romaneasca,in timp ce vecinii o intaresc!
Este suficient sa se introduca in toate teatrele nationale doua piese ,Apus de Soare si Vlaicu Voda cu obligatia scolilor de a aduce toti elevii sa le vada,ca si intensificarea studierii operei marilor scriitori patrioti ca Eminescu,Goga,Cosbuc etc etc.
Va asigur ca si emigratia,deseori nemotivata real ci mai mult ca urmare a unei psihoze mostenita din comunism,ar scadea substantial!Teo

 

Cum a fost Romania in 1938 si cum este acum.....(!!!)

"Dupa Marea Unire de la 1918 Romania avea un potențial economic foarte mare datorită noilor teritorii dobandite după terminarea Primului Război Mondial.
Datorită acestor teritorii anumite ramuri ale economiei au crescut foarte mult (ca potențial) fața de perioada antebelica astfel:
– suprafața agricolă a crescut de la 6.5 milioane hectare la aproximativ 14.5 milioane;
– fondul forestier a crescut de la 2.6 milioane de hectare la 7.4 milioane hectare;
– rețeaua feroviară a crescut cu peste 250% de la 4200 km la 11000 km;
– puterea anumitor industrii a crescut cu pană la 400% (industria chimică, electrică)
In perioada interbelică Romania a avut una din cele mai mari creșteri economice din lume (aproximativ 5.5%/an).
Datorită rezervelor mari de petrol și investițiilor făcute in industria petrolieră, Romania se clasa pe primul loc in Europa și pe locul șase in lume din punct de vedere al producției de petrol (1936) și pe locul doi la productia de gaze naturale (1937).
Romania se situa de asemenea in primele locuri și la producția de aur, ocupand locul doi in Europa după Suedia.
In perioada 1938-1939 Romania iși putea asigura aproximativ 80% din necesarul intern de produse industriale, producand o cantitate mare de produse petroliere, locomotive, instalații petroliere, autobuze etc.
O mare realizare a industriei romanești au fost avioanele IAR 80 și IAR 81 care, la acea vreme, ocupau locul 3 in Europa, respectiv locul 4 in lume d.p.d.v. al vitezei și altitudinii."

 

Sa nu uitam ca

Nici acum Transilvania nu e foarte dezvoltata. Bucurersti-ul si Ilfov-ul dau singure 28% din PIB.
Apoi vine Constanta si Iasi fiecare cu cate 7-8%

Din Transilvania doar judetele CLuj si Timis sunt performante , restul toate sunt pe minus si primesc subventii guvernamentale.Gasiti statistici peste tot.
Asta cu Transilvania cea dezvoltata e doar o legenda.

 

Domnul Peiu

ar trebui ca un ziarist echidistant ce este sa fi facut aceeasi comparatie vizavi de situatia din Regat .

 

To'arăși...

Romania a fost mereu la marginea imperiilor, inclusiv imperiul UE....Nu va putea spune niciodată Franței, Germaniei sau UK ce să facă la ei...
Romania a desființat toată industria și agricultura prin UE...A transformat fabrici și uzine in magazine alimentare, agricultura in proprietari care așteaptă să le dea statul subvenții pentru a-și cultiva pămantul.
Cultura FSN-istă, urmare a celei PCR-iste, a fost un fel de hamster mai cuminte și frumos decat șobolanul dinainte, dar tot șobolan. A distrus tot ce era, inclusiv voința de muncă in țară...
Au plecat mulți afară, au muncit, muncesc in continuare și nu sunt doar ciupercari, căpșunari, mulți au carte multă, bună, din Romania, au continuat studiile și acolo și sunt bine mersi.
Dar ii doare, de-aia votează...
Iar Romania trebuie să și construiască, nu doar să dea cu var...Din nou industria și agricultura, invățămantul...etc.
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! Te iubim.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor