Andreea Vass: In scenariul ultra-pesimist, PIB va reveni la nivelul de dinaintea crizei dupa 2014

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 16:43
1556 citiri
Andreea Vass: In scenariul ultra-pesimist, PIB va reveni la nivelul de dinaintea crizei dupa 2014

In scenariul ultra-pesimist al suprapunerii unei crize politice si a unei instabilitati institutionale cu criza economica, Produsul Intern Brut va reveni la nivelul de dinaintea crizei mult dupa 2014, considera Andreea Paul (Vass), consilierul personal al premierului Emil Boc.

Aceasta a realizat trei scenarii privind reluarea cresterii economice: unul optimist, unul pesimist si unul ultra-pesimist. In scenariul optimist al aplicarii masurilor actuale de austeritate si reforma, PIB va reveni la nivelul de dinaintea declansarii crizei economice, dar pe baze sanatoase si permitand continuarea cresterii economice pe termen lung, in 2012, considera Paul (Vass).

In scenariul pesimist al recurgerii la cresterea taxelor si impozitelor, revenirea PIB brut la nivelul de dinaintea crizei economice international va avea loc abia in 2014, iar ritmurile ulterioare de crestere economica sunt mai lente.

"Evident, economia romaneasca nu poate fi transformata peste noapte intr-o economie competitiva, cu o productivitate ridicata. De aceea, efortul nostru in aceasta directie va fi unul multi-anual. In acest efort avem nevoie de aliati, iar cel mai puternic aliat al nostru trebuie sa fie adevarata clasa de mijloc meritocratica", crede Andreea Paul (Vass).

Aceasta sustine ca masurile de austeritate anuntate de Guvern, de taiere a cheltuielilor cu salariile, pensiile si unele ajutoare de stat, nu pot inlocui reformele structurale care asigura relansarea cresterii economice. Mai mult, pentru a fi sustenabila, aceste reduceri ale cheltuielilor cu veniturile salariatilor din sectorul public sunt insotite de analiza fiecarei activitati publice finantata din bugetul de stat, bugetele locale si bugetele asigurarilor sociale sub aspectul oportunitatii si al eficientei.

Ea a dat exemplul reformelor propuse de Executiv in zece domenii, printre care administratia publica, sistemul public de salarizare, educatie, sanatate, justitie, pensii, munca si sistemul fiscal. Astfel, reforma sistemului de administratie publica va duce, printre altele, la diminuarea numarului de institutii publice, recalibrarea personalului si limitarea cheltuielilor centrale si locale prin introducerea standardelor de cost.

"Reforma sistemului de salarizare in sectorul public presupune aplicarea corecta a legii salarizarii unitare - tinta finala 2015 -, atat de aprig hulita anul trecut, dar care se impunea in mod evident pentru a elimina salariile, primele si sporurile aberante la care continuam sa asistam si care decredibilizeaza buna intentie a Guvernului Boc", a mai aratat consilierul premierului.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...