Ziare.com

Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri: Ce domenii au crescut PIB-ul

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:21

   

Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri: Ce domenii au crescut PIB-ul
Produsul intern brut (PIB) in trimestrul al treilea din 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul al doilea al anului in curs, avansul fiind putin mai mic decat cel de 1,9% estimat initial.

Comparativ cu acelasi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a inregistrat o crestere de 3,2%.

In primele noua luni din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, arata datele Institutului National de Statistica.

"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 si a seriei ajustate sezonier, produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 (estimarea anterioara arata ca scaderea e de 0,3% - n.red.) si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013 (estimarea anterioara era de 0,5% - n.red.) ", se mai arata in comunicat.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

PIB-ul estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 167,07 miliarde de lei raportat la preturi curente, iar la 9 luni acesta este estimat la 496,298 miliarde lei preturi curente.


Click pe poza pentru marire


Anuntul lui Ponta dinainte de turul 2

Pe 12 noiembrie, in timpul campaniei electorale, premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a precizat ca, "INS (va) anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".

Afirmatia a fost facuta cu doua zile inainte de comunicarea oficiala a INS, in campania electorala pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Declaratia liderului PSD au declansat atunci polemici aprinse, pentru ca legea de functionare a INS interzice difuzarea datelor statistice oficiale inainte de termenul de diseminare stabilit.

Ponta anunta crestere economica pentru Romania cu 2 zile inaintea INS - De unde stie?

In consecinta, seful institutiei, Tudorel Andrei, a negat ca ar fi inmanat date oficiale premierului, cu doua zile inainte de publicarea lor pe site-ul institutiei. "Cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata", a declarat acesta, precizand totodata ca "nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele".

Ulterior, PSD a transmis un comunicat de presa in care a precizat ca datele anuntate de premierul Victor Ponta in timpul dezbaterii televizate reprezinta estimari proprii "in baza prognozelor si estimarilor publicate de catre Comisia Europena".

PSD explica de unde are Ponta date economice si acuza "atacuri murdare"

Estimarile initiale

Pe 14 noiembrie, INS a publicat primele estimari referitoare la PIB-ul pe trimestrul al treilea, asa-numitele "estimari semnal". Potrivit acestora, Romania a inregistrat o crestere economica de 1,9% fata de trimestrul anterior.

INS anunta crestere economica de 1,9% in trimestrul III. Nu am fost in recesiune tehnica

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, avansul a fost de 3,2% pe seria bruta si de 3,3% pe seria ajustata sezonier. In primele 9 luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 2,8% fata de perioada similara a anului anterior, aratau estimarile semnal.

Mai mult, INS a revizuit atunci si datele referitoare la T2 si T1. "In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) si a seriei ajustate sezonier, produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,3% fata de trimestrul I 2014 si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,5% fata de trimestrul IV 2013", se arata in comunicatul INS de la mijlocul lunii trecute.

Ce domenii au contribuit la avansul PIB

Cele mai importante contributii la cresterea PIB in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013, le-au avut urmatoarele ramuri, potrivit INS:

 • - Industria (+1,3%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,2%;
 • - Informatiile si comunicatiile (+0,7%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 15,3%.
 • - O contributie pozitiva au avut-o impozitele nete pe produs (+0,3%), a caror pondere la
 • formarea PIB a fost de 12,0% si care au inregistrat o crestere a volumului lor cu 2,6%.

 • Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.

  Intermedierile financiare si asigurarile au avut, si ele, o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 2,8%.

  Categorii de utilizari

  INS arata ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea produsului intern brut in primele 9 luni ale anului 2014 le-au inregistrat urmatoarele componente:

 • - Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,0%), cu o pondere de 62,5% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 4,8%;
 • - Exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 5,7%.
 • - Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 7,3%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,8%.

 • INS va anunta la 14 ianuarie a doua varianta provizorie a datelor privind evolutia PIB in trimestrul al treilea.

  C.P.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 1203 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  7 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Important e ca Ponta nu se dezminte!

  A mintit din nou. Ponta si adevarul sunt ca apa si uleiul, nu se amesteca niciodata. Cum de il mai rabda romanii? Le place sa fie mintiti non-stop?

   

  zi mai asa ...

  deci nu 1.9 e 1.8 .. rusine !
  deci au avut dreptate 'vorbaretii' din opozitie cum ca e o minciuna , ca nu avem crestere economica !!!

  "Avem crestere economica"

   

  Mai ușor cu manipularea !?!

  "Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri"
  Deci nu contează că avem cea mai mare creștere economică din UE, contează ce s-a spus in campania electorală. Halal jurnalism.

   

  Aceasta asa-zisa crestere economica nu este credibila, in situatia

  in care guvernul Ponta nu a facut decat investitii minime. Economia are o oarecare inertie, nu fluctueaza cu rapiditate. este ca un tren lansat pe sine cu viteza. Ca sa il opresti sau sa ii schimbi directai, trebuie oarecarea timp.
  Economia romaneasca functioneaza acum in virtutea inertiei. Recesiune adevarata va fi inevitabila, daca bugetul 2015 nu prevede investitii masive si economii puternice in sectorul administratiei publice.

  Adica, mai putin stat si mai multa economie!
  Ponta vad ca are de gand sa faca pe dos: mareste bugetele ministerelor si administratiei, si diminueaza investitiile. Va fi el responsabil?

   

  nu e credibila ...

  ca e facuta de aiai pe care tu nu ii placi ..simplu si logic !
  argument de baza al 'nteligentilor' , daca ala nu iti place .. tot ce face e rau !

  " crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica"." ... in special partea a doua , o uitati toti .. dar ce sa faci .. daca nu e meritul basuluui , nu exista !

  @Adrian8 14.21

  - uitatzi-va in portofeleeeeeeeeeeeee ! :o)))

  "Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri: Ce domenii au crescut PIB-ul"

  Ponta spune: O avem, dar e mai mica!

  Bine Viorele, daca tu esti multumit ...

  "Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri".

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor