Cand cresterea economica adanceste prapastia dintre saraci si bogati: Romania si restul UE

Marti, 15 Martie 2016, ora 08:47
4302 citiri
Cand cresterea economica adanceste prapastia dintre saraci si bogati: Romania si restul UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Iesirea din criza economica s-a facut prin cresterea gradului de inegalitate a veniturilor in marea majoritate a tarilor membre UE, cu un avans moderat la nivelul mediei generale.

Dupa ce a stationat pe un palier situat deasupra mediei, Romania s-a inscris pe un trend ascendent, care ne indeparteaza de practica europeana si ne inscrie intr-un grup de state care se confrunta cu probleme economice semnificative.

Explicatie: Modul in care au fost distribuite costurile iesirii din criza economica poate fi exprimat matematic prin evolutia unui indicator denumit coeficientul Gini (dupa economistul italian cu acelasi nume, care l-a propus si lansat in 1912). Valorile coeficientului Gini variaza de la o tara la alta si, pentru aceeasi tara, in decursul timpului. Cu cat valoarea sa este mai mare, cu atat veniturile disponibile ale populatiei sunt distribuite mai inegal.

Pentru a avea o perspectiva asupra modului in care a evoluat acest indicator in tarile UE, implicit asupra contextului in care se gaseste si tara noastra, va prezentam in extenso datele publicate de Eurostat in februarie 2016.

Potrivit acestor date, 19 state au inregistrat valori mai mari ale coeficientului Gini in 2014 decat in 2010 (adica o inegalitate mai accentuata), opt au consemnat niveluri mai mici, iar unul exact aceeasi valoare.

Cele opt state in care gradul de inegalitate a scazut sunt impartite in doua, cu patru membre mai vechi ale Uniunii (Franta, Belgia, Austria si Marea Britanie) si alte patru care au aderat relativ recent Polonia, Lituania si Letonia si Croatia.

Citeste mai departe despre Cand PIB creste odata cu saracia: coeficientul inegalitatii sociale in UE si colegele de pluton ale Romaniei pe Curs de Guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#saracie crestere economica Romania UE, #inegalitate sociala Romania UE , #PIB