Ziare.com

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 09:38

   

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE
Romania mai detine inca, potrivit celor mai recente date disponibile, una dintre cele mai ridicate rata de conversie a Produsului Intern Brut (PIB) in Produs National Brut (PNB) dintre fostele state socialiste, care au aderat la Uniunea Europeana.

Clasamentul alcatuit de wikipedia.org prin agregarea datelor Bancii Mondiale si FMI ne plaseaza la un raport de 98,7% intre acesti doi indicatori, alaturi de Slovenia.

Pornind de la nivelul PIB, respectiv al produsului economic realizat la nivel intern dintr-o tara, daca se adauga veniturile realizate de rezidentii respectivei tari in strainatate si se scad cele scoase din tara in cauza de catre non-rezidenti, se obtine Produsul National Brut (PNB). Adica ceea ce revine efectiv unui stat din activitatea economica masurata la nivel national de statistica oficiala.

Astfel, PNB poate fi mai mare sau mai mic decat PIB, dupa cum rezultatele activitatii economice sunt prelevate mai mult mai putin de catre cetatenii rezidenti ai unei anumite tari si se regasesc in nivelul de trai al acestora.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

De asemenea, ritmul de crestere al PNB poate sa difere de cel al PIB, dupa cum partea care revine celor care traiesc in tara unde se realizeaza acest produs economic variaza in sus sau in jos.

Diferentele nu sunt mari si nici nu variaza rapid in timp, dar sunt semnificative pentru procesele care au loc in distributia rezultatelor activitatii economice si in privinta pozitiei ocupate de catre o tara in cadrul globalizarii tot mai accentuate, prin miscarea tot mai usoara a fluxurilor de capital.

Citeste mai multe despre cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE pe Curs de guvernare
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre PIB crestere Romania comparatie UE
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5005 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor