China, prima putere economica a lumii: Trecut si viitor. Prieteni si dusmani

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 08:30
11474 citiri
China, prima putere economica a lumii: Trecut si viitor. Prieteni si dusmani
Foto: The Telegraph

Fondul Monetar International (FMI) a facut anuntul oficial: China depaseste puterea economica a oricarei alte tari din lume, inclusiv SUA, care in acest timp continua sa-si erodeze propria faima mondiala, din cauza cupiditatii elitelor politice si economice, dar si din pricina unui razboi nesfarsit, cu care s-a lansat in Orientul Mijlociu.

Conform datelor publicate de FMI, China va atinge in acest an un PIB de 17.600 de miliarde de dolari, in timp ce Statele Unite se vor opri la 17.400 de miliarde, la o diferenta relativ mica, noteaza Project Syndicate.

Acum 2.000 de ani, China era prima putere economica a lumii

Totusi trebuie sa recunoastem ca, daca ne referim si la populatia Chinei, de peste patru ori mai numeroasa, valoarea PIB pe locuitor atinge abia 12.900 de dolari, in timp ce americanului ii revin 54.700 de dolari din PIB.

China a depasit SUA si a devenit cea mai mare economie a lumii (Grafic)

Saltul spre o mare putere al Chinei este remarcabil, dar el nu produce decat revenirea la o situatie anterioara. Inca de pe vremea cand s-a unificat statul chinez, acum vreo 2.000 de ani, era cea mai populata tara a planetei. In acele timpuri, fara tehnologii, puterea economica decurgea direct din numarul de locuitori apti de munca.

Deci nu este de mirare ca tara asiatica ajunsese atunci cea mai puternica economie a lumii (socotita dupa puterea de cumparare) si a ramas asa multe secole, pana in 1889, cand a fost depasita de Statele Unite ale Americii, in contextul revolutiei industriale care a inceput sa se produca in Europa si America.

Astazi, dupa 125 de ani, se produce o rasturnare de situatie, ca urmare a ultimelor decenii in care China s-a manifestat printr-o dezvoltare rapida.

Dar daca, acum doua milenii, nivelul economic era o chestiune aproape interna, astazi cresterea rapida a economiei acestei tari are un deosebit impact geopolitic.

Proiecte marete

Multe tari europene se bazeaza pe economia ei, pe relatiile comerciale cu China, iar pentru liderii africani ea pare sa devina partenerul indispensabil propriei cresteri economice, cel putin prin capacitatea in a-i sprijini la lucrarile de infrastructura si de antrepriza.

Principalii intreprinzatori din America Latina trateaza cu sperante egale partenerii chinezi sau americani, iar Japonia pare sa-si fi temperat reactiile, dupa multi ani de relatii tensionate cu China.

Chiar si Rusia, ale carei relatii cu China se deteriorasera grav in perioada poststalinista, le-a revizuit treptat, ajungand in ultimul timp sa curteze partenerii chinezi, care o pot ajuta mult pe plan economic, cu repercusiuni implicite in domeniul politicului.

Unele dintre actualele proiecte ale Chinei sunt impresionante. A creat, impreuna cu Rusia, Brazilia, Africa de Sud si cu India, o Banca de Dezvoltare, care va avea sediul la Shanghai si intentioneaza sa concureze rolul FMI in acea parte a lumii.

O noua banca numai pentru infrastructuri, cu sediul la Beijing, este destinata exclusiv Asiei. Acum, China profita de clasicul drum al matasii, ca sa creeze unul adaptat epocii noastre si sa faca legatura dintre Asia de Est si cea de Sud cu centrul Asiei si cu Europa, int-o singura retea, care va cuprinde cai ferate, autostrazi, transport de energie, precum si comunicatii prin fibre optice.

Lupta continua

Scopul acestor proiecte in care se investesc sume fabuloase este accelerarea legaturilor Chinei cu partenerii sai in domeniul financiar si cel comercial, ceea ce va intari si mai mult puterea economica a acestei tari.

Nimeni nu garanteaza insa reusita bunelor intentii. Dimpotriva, in cazul in care China va deveni agresiva cu vecinii ei, afisand pretentii teritoriale sau asupra materiilor prime ale acestora, are sanse sa se izbeasca de consecinte diplomatice insurmontabile.

Dificultati la fel de mari o asteapta daca va neglija inegalitatile sociale din interior, daca va incuraja coruptia sau daca nu va face eforturi considerabile in problemele de mediu. Pana in prezent, China n-a dovedit ca s-ar afla in fruntea detasamentului in aceste domenii.

Avansul pe care l-a luat China in economia ei are un caracter global. Ea este avantajata de cifrele sintetice si dezavantajata de cele analitice, indeosebi de indicatorii pe locuitor. Practic, vor mai trebui inca multi ani ca sa fie comparabila cu statele dezvoltate, la acest capitol.

La randul lor, Statele Unite sunt dezavantajate de cheltuielile uriase pricinuite de razboaiele cu care s-au lansat in Orientul Mijlociu si care nu lasa de intrezarit un sfarsit. Ele macina in chip neproductiv economia americana.

Fiecare tabara o va depasi pe cealalta, in masura in care va sti sa depaseasca pericolele care o ameninta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#China putere coonomica, #China PIB, #Statele Unite PIB, #Statele Unite putere economica , #PIB