Economia Israelului, afectata puternic de criza COVID. Banca centrala estimeaza pentru 2020 un deficit de 13 % din PIB

Luni, 13 Iulie 2020, ora 07:09

   

Economia Israelului, afectata puternic de criza COVID. Banca centrala estimeaza pentru 2020 un deficit de 13 % din PIB
Banca Israelului anticipeaza un deficit bugetar de 13% din PIB in 2020, iar guvernatorul Amir Yaron si- anuntat duminica sprijinul pentru un nou program de stimulare a economiei Israelului din partea guvernului, in contextul epidemiei de coronavirus, in pofida impactului care va fi asupra deficitului in urmatorii doi ani, transmite Reuters.

Guvernul a aprobat deja un ajutor de 100 de miliarde de sekeli (29 de miliarde de dolari), din care a fost alocat doar jumatate, provocand protestele a mii de oameni, sambata seara, la Tel Aviv, impotriva unei reactii incompetente a guvernului la criza economica.

Rata somajului a crescut pana la 27% dupa masurile de izolare impuse de autoritati in luna martie, dar intre timp a scazut la 21%, pe masura ce oamenii si-au reluat activitatile.

In urma cu o saptamana, premierul Benjamin Netanyahu a anuntat un nou pachet de masuri pentru israelienii care si-au pierdut locurile de munca din cauza crizei coronavirusului, afirmand ca masurile vor oferi o plasa de siguranta pentru anul urmator.

Yaron a spus ca cheltuielile vor fi de 15 miliarde de sekeli in 2020 si de 27 de miliarde de sekeli in 2021. In consecinta, deficitul bugetar va fi de aproximativ 13% din PIB in acest an si de 7% din PIB in 2021.

Inainte de al doilea program de stimulare, deficitul bugetar era estimat la 11% din PIB pentru 2020, in crestere de la 3,7% din PIB in 2019.

Raportul dintre datoria publica si PIB va urca la 76% in 2020 si sa 78% in 2021, de la aproximativ 60% in 2019.

Banca Israelului, care acum o saptamana a mentinut dobanda de politica monetara la 0,1% si a extins un program de achizitii de obligatiuni pentru a include si obligatiunile corporative, in scopul suplimentarii lichiditatilor din piata, anticipeaza pentru acest an o contractie a economiei de 6%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2245 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
BaronulRed
rank 5
Despre ce vorbim?
Ce să vă fac cocoșeilor, dacă voi nu aveți un individ competent ***ițu?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor