FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB (I)

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 07:29
2835 citiri
FIB, indicatorul Fericirii Interne Brute, in locul sperietorii PIB (I)

Omenirea se afla in fata unui paradox. Traim intr-o lume cu o bogatie globala cum n-a mai fost atinsa niciodata in trecut, dar suntem nemultumiti.

Lumea aceasta a noastra a invins ciuma si holera, infrunta tuberculoza, s-a vaccinat de variola, nu tremura de teama hunilor si gotilor, dar se teme de PIB, simbolul indicatorului "Produsul Intern Brut". De asta, ne plangem noi.

Indicatorul care te ameteste

In majoritatea sondajelor facute de institutii respectabile, declaram darz ca mergem pe un drum gresit. Cei intrebati vad prezentul in negru, iar viitorul si mai negru. Speranta in ziua de maine a scazut, speranta in ziua de poimaine pluteste in necunoscut.

Daca intrebi expertii, politicienii, analistii de tot felul iti vor raspunde la unison: cheia problemei se numeste PIB.

Daca intri in detalii, ametesti. Problema este ca in luna curenta PIB a crescut mai putin decat crescuse in aceeasi luna a anului trecut, iar pe intreg anul va reveni, dar nu va ajunge asa cum era acum doi ani.

Simti cum incet, incet, PIB devine un numar fatidic. Este ca numarul "pi", pe care nu-l poti rosti exact nici cu cinci milioane de zecimale, iar numarul acesta, PIB, atat de imprecis, care creste si descreste de la o luna la alta este singura explicatie pentru care noi sutem condamnati sa ramanem nemultumiti si convinsi ca mergem pe un drum gresit.

Banii nu aduc fericirea

Recunosc, n-as fi indraznit sa spun si altora aceste idei care imi framanta capul, daca nu citeam, exact pe tema asta, un articol publicat in Project Syndicate de o somitate: profesorul Jeffrey D. Sachs, director la Earth Institute, in cadrul Universitatii Columbia, SUA, consilier al secretarului general ONU.

Profesorul Sachs considera ca PIB este numai unul din numerosii indicatori capabili sa masoare fericirea noastra, si anume acel indicator, cu care jongleaza economiistii, finantistii, bancherii si afaceristii.

Dar bucuria noastra de a trai, satisfactia vietii nu sunt numai de natura materiala. Afirmatia ca poti cumpara orice cu bani este o paradigma invechita. Poti cumpara haine, mancare, casa si masina. Toate sunt bune, dar nu poti cumpara sanatatea, dragostea, multumirea, intr-un cuvant, fericirea. Pentru PIB, acestea nici nu exista.

Mintea luminata a unui popor din Himalaya

Ca sa ne convingem ca ceea ce a gandit nu este asa complicat cum pare, profesorul Sachs relateaza cum, cu mai multi ani in urma, fusese in regatul Bhutan, din muntii Himalaya. Acolo, un tanar rege instituise propriul sau indicator, in locul "produsului intern brut - PIB" si anume "Fericirea interna bruta - FIB".

Problema este ca acel rege folosea criterii capabile sa masoare cultura, sanatatea mentala si fizica, compasiunea si spiritul de echipa in societate. Specialistul lui era chiar premierul Jigme Thinley, care l-a primit bucuros pe profesorul Jeffrey D. Sachs si i-a increditat opiniile sale.

Prima confirma ca PIB exprima corect bogatia noastra, dar nu spune nimic despre ceea ce ne trebuie, ca sa fim intrutotul multumiti de noi insine si de cei care ne conduc.

A doua observatie priveste pericolul fetisizarii PIB. Nu trebuie sa fii statistican, ca sa observi ca, in ultimele 4 decenii, SUA a inregistrat o adevarata explozie a PIB, dar majoritate a americanilor n-are inca impresia ca au cunoscut Nirvana.

Dimpotriva, goana dupa un PIB cat mai ridicat, cu care sa se faleasca politicienii si finantistii, a dus la inegalitati sociale, a alimentat imbogatirea celor bogati, saracirea celor saraci, lovind fara mila in traditii culturala sau factori de mediu.

A treia observatie priveste faptul ca goana dupa beneficii loveste in factori de care multi sunt mai interesati decat de produsul national: echitate, justitie, incredere, sanatate si dezvoltarea durabila.

Obsedati de fatidicul PIB, conducatorilor nu le pasa ca oamenii nu simt placerea de a-si culege singuri hrana din natura, n-o gatesc in bucatarii, mananca ce apuca in fast-food si se atrofiaza in asa hal, incat trebuie sa mearga la medic, ca sa afle de la el ca le lipseste gimnastica si plimbarea.

S-ar parea ca PIB ne-a inchis intr-o capcana fara iesire si este normal sa ne intrebam daca sunt solutii la asa ceva. Despre solutii, vom vorbi maine, in partea a doua a acestui material.

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
#PIB, #produs intern brut, #calcul PIB, #statistica PIB , #PIB
Comentarii